Leczo na zimowy czas

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Leczo na zimowy czas

3 kg pomidorow
7 papryk
10 cebul
4 cukinie
2 zabki czosnku
sol, pieprze, papryka slodka

Cebule pokroic w polplasterki, papryke w dlugie paski cienkie, pomidory sparzyc, obrac ze skory, pokroic w kostke, cukinie przekroic wzdluz na cztery czesci, potem w kostke ok. 1 cm.

Cebule zeszklic na oliwie. Przelozyc do garnka duzego, w ktorym na dwoch lyzkach oliwy trzeba wczesniej zezlocic dwa zabki czosnku wycisniete. Do gara dodac pomidory - jesli chcemy zeby bylo bardzo geste, nie dodawac soku z pomidorow (ja daje ok. polowy tego soku co jest w misce z mokrojonymi pomidorami). Dusic na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Papryke przesmazyc na oliwie, nie zeby sie przyrumienila, tylko tyle zeby troche zmiekla. Dodac paryke do garnka z cebula i pomidorami, dodac tez cukinie, wszystko razem dusic do miekkosci (to zalezy jak kto lubi, u mnie to trwa ok. 20 minut).

Doprawic do smaku sola, pieprzem swierzo zmielonym i slodka papryka.

Gorace przelozyc do sloikow, zakrecic mocno, pasteryzowac ok. 20 minut.

Smacznego!

pzdr
yenn
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Zrobiłam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pyyyyyyyyszne !!!!!!!!!!!
3 litrowe słoiki zapasteryzowałam, reszte .... zjedlismy :oops: :oops:
zrobie jeszcze raz ale musze zdjąć skórke z papryki :roll:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Iva, ciesze sie ze smakowalo

A czemu sciagasz skorke z papryki? Tak ja wyraznie bylo czuc w leczo?

pzdr
yenn
 

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
Dziewczyny, a tak na wagę to ile ma być tej cukinii ?

mam jedną, o wadze 3,60 kg, ale to chyba za dużo, co?

i taką to pewnie trzeba obrać
gruebel_2.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Ojej! Dopiero teraz zauważyłam, że jeszcze nic tu niewpisałam, a robiłam leczo w tamtym roku. Bałam się go straszliwie nie wiadomo dlaczego, ale u mnie w domku są same leczogłodomorki, więc zrobić musiałam
icon_biggrin.gif

Znikło jeszcze przed zimą. Jest pyszne!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wczoraj robiłam. Z tej porcji wychodzi mi 5 litrowych słoików, więc jeszcze będzie powtórka.

A tak wygląda z wędzonką na talerzu:

834398511_4c87b7a89a.jpg
 

Załączniki

  • 834398511_4c87b7a89a.jpg
    834398511_4c87b7a89a.jpg
    116.1 KB · Wyświetleń: 5

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Robiłam rok temu, i jak dotąd to jedyne zasłoikowane jedzenie które się mi udało
icon_biggrin.gif

Bardzo lubię takie leczo z kawałkami fety, mocno gorące, na zimową kolację.
W tym roku zrobię dużo, dużo więcej, bo czeka mnie studenckie życie
icon_wink.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
yenulka @ 17 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=346023Iva, ciesze sie ze smakowalo <!--emoid:D--><!--endemo-->
A czemu sciagasz skorke z papryki? Tak ja wyraznie bylo czuc w leczo?
pzdr
yenn
ja musze sciągać skorke, ze wszystkiego sciągam, tego sobie zyczy moj żołądek
icon_rolleyes.gif


zrobiłam wtedy jeszzce jedna porcje z papryką bez skorki (cukinie też obieralam) no pyyyyyycha było:)

w tym roku zrobie duzo duzo wiecej
icon_smile.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja robię na każdą zimę w dużych słoikach i w małych [0,5 L]-te małe używam jako dodatek do pysznej, gęstej, pożywnej i rozgrzewającej zupki gulaszowej, do sosów węgierskich [do placków ziemniaczanych], do gulaszu, do spaghetti, do jajecznicy. Nigdy nie poprzestaję na podstawowym leczu= papryka, cebula, pomidory. Zawsze jest w nim cukinia lub kabaczek, marchewka, kawałek selera, bakłażan, często ogórek i pieczarki.
 

Załączniki

  • HPIM0650.JPG
    HPIM0650.JPG
    603.3 KB · Wyświetleń: 0

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
A u mnie już niestety zniknęło. W sumie 4 słoiki 1l. Został ostatnio
baa.gif


I znowu zanosi się na powtórkę.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
0
Dziewczyny! Jak duże cukinie dajecie? Młode , wielkości ogórka sałatkowego??? czy duże , wyrośnięte? Foto nie mówi za wiele, na jednym jakby młodacukinia była....
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Dziś zrobiłam - pycha, palce lizać
mniam.gif

yenulka - świetny przepis
anbetung.gif


eremiw - ja dałam dużą cukinię, bo tylko taką już mam... wycięłam środek nasionkowy i pocięłam zgodnie z instrukcją yenulki - wyszło super.

Teraz się słoiczki wekują
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • IMG_4562.JPG
    IMG_4562.JPG
    144.4 KB · Wyświetleń: 0

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
0
Zrobione , dałam jedną dużą cukinie. Gdy nowa dorośnie- zrobię z młodziutkiej , taką najbardziej lubię. Ale - gdy wylizywałam z garnka też smakowało:))