Lekkie ciasto jogurtowe

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Czy to ciacho jest smaczne bez ozdabiania go galaretką i owocami...? No wiecie takie bez niczego:) Bo szukam właśnie czegoś prostego a przepisik wygląda nieźle....

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciasto jogurtowe jest podobno bardzo kaprysne / podobno gdyz mnie wychodzi, z innego przepisu /. Na forum kuchnia gw pisal ktos, ze trzeba otwierac piekarnik w czasie pieczenia. Ja faktycznie pod koniec otwieram, sprawdzam, wkladam folie aluminiowa i dopiekam. Czyzby mialo to znaczenie
gruebel_2.gif

Moj przepis:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;hl=jogurtowe
Robilam tez w maszynie do chleba:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;hl=jogurtowe

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
W życiu nie upiekłam takiego zakalca - całe ciasto było jedną wielką kluchą
icon_smile.gif
Przepyszną kluchą - zeżarliśmy do ostatniego okruszka.
Dam mu jeszcze szansę, bo skoro jak nie wyszło to było takie pyszne, to jakie będzie, jak wyjdzie?
icon_smile.gif

Aha, pytanie - czym mieszać? Łyżką czy mikserem?

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Ooooooooooooj, zaczyna mnie korcić... I nawet jogurt mam, właśnie dzisiaj mija mu termin ważności. I galaretki leżą. I w ogóle.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
To NIE JEST moje ciasto, ech... Idę podłubać w czymś innym.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nie tylko Ciebie Sinistro, te jogurtowe są wredne, nie ma ukrywać.
Mnie udało się tylko raz. Za pierwszym razem, o kurka co to był za zapach w domu, a na dodatek pięknie wyrośnięte, puszyste, mięciutkie i aromatyczne ciacho. Niestety nie udało mi sie już nigdy powtórzyć tego jakże przewspaniałego smaku. Teraz wychodzą gnioty, które ze złości kilka razy wyrzuciłam już do kosza.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Olcieek, no to masz szczęście, ze chociaż raz Ci wyszło, ja mam ZAWSZE zakalec, ale się nie poddaję. Jeszcze do niedawna nie wychodziły mi też ciasta ucierane, piaskowe ( takie gdzie trzeba utrzeć najpierw masło z cukrem na puch
icon_wink.gif
) ale wreszcie je pokonałam, teraz walczę z jogurtowymi, do ostatniej kropli krwi!

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Nie będę się zaklinać, że nie będę już walczyć, bo któregoś dnia pewnie znowu znajdę w lodówce emerytowany jogurt
icon_wink.gif

Miałam gdzieś kiedyś przepis, z którego wychodziło bardzo dobre, ale muszę się głęboko zastanowić, gdzie.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
BeataSz @ 8 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772742Jeszcze do niedawna nie wychodziły mi też ciasta ucierane, piaskowe ( takie gdzie trzeba utrzeć najpierw masło z cukrem na puch
icon_wink.gif
) ale wreszcie je pokonałam, teraz walczę z jogurtowymi, do ostatniej kropli krwi!
Miałam z ucieranymi sporo kłopotów i przestałam je robić. Wychodzi mi murzynek i keks. Koniec
icon_neutral.gif

Z ciast z jogurtem, to wychodzi mi maślankowe Tobatki. Dobrze, że chociaż jedno

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Azazelle @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773089Nie będę się zaklinać, że nie będę już walczyć, bo któregoś dnia pewnie znowu znajdę w lodówce emerytowany jogurt
icon_wink.gif

Miałam gdzieś kiedyś przepis, z którego wychodziło bardzo dobre, ale muszę się głęboko zastanowić, gdzie.
Już gdzies kiedys podawałam , to było moje dyżurne ciasto w PT - tzw. pewnik. Dotrę do przepisu, w sumie podobny do przepisu Linn.

Aha, jest: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=453674

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy