- Lip 21, 2010
- 9
- 0
- 0
Składniki:
1,3 l niegazowanej wody
2 cytryny
2-4 łyżki cukru
2 cytryny
kostki lodu
mięta ale nie koniecznie
Przygotowanie:
Do dzbanka wlać wodę. Podzielić cytrynę na 2 połówki i wycisnąć z nich sok. Ważne, żeby przed tą czynnością położyć na dzbanek sitko aby pozbyć się pestek. Można też wycisnąć sok do kubeczka, wyjąć pestki i przelać do dzbanka. Następnie dodajemy cukier. Jeśli lemoniada ma być kwaśna dodajemy 2-3 łyżki cukru, a jeśli słodka 3 i więcej łyżek. Mieszamy. Rozkrajamy drugą cytrynę. Bierzemy 3 plasterki i wkładamy do dzbanka. Gdy napój się schłodzi rozlewamy do wysokich szklanek, wrzucamy lód i dekorujemy listkami mięty i plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką. Pitnego
P.S. Aby efekt końcowy był jeszcze ładniejszy przed wlaniem Lemon&nady do szklanki wsypujemy cukier do miseczki i wyrównujemy jego powierzchnie. Moczymy brzeg szklanki w wodzie i wkładamy ( tylko brzeg ) Do miseczki z cukrem.
1,3 l niegazowanej wody
2 cytryny
2-4 łyżki cukru
2 cytryny
kostki lodu
mięta ale nie koniecznie
Przygotowanie:
Do dzbanka wlać wodę. Podzielić cytrynę na 2 połówki i wycisnąć z nich sok. Ważne, żeby przed tą czynnością położyć na dzbanek sitko aby pozbyć się pestek. Można też wycisnąć sok do kubeczka, wyjąć pestki i przelać do dzbanka. Następnie dodajemy cukier. Jeśli lemoniada ma być kwaśna dodajemy 2-3 łyżki cukru, a jeśli słodka 3 i więcej łyżek. Mieszamy. Rozkrajamy drugą cytrynę. Bierzemy 3 plasterki i wkładamy do dzbanka. Gdy napój się schłodzi rozlewamy do wysokich szklanek, wrzucamy lód i dekorujemy listkami mięty i plasterkiem cytryny. Podajemy ze słomką. Pitnego
P.S. Aby efekt końcowy był jeszcze ładniejszy przed wlaniem Lemon&nady do szklanki wsypujemy cukier do miseczki i wyrównujemy jego powierzchnie. Moczymy brzeg szklanki w wodzie i wkładamy ( tylko brzeg ) Do miseczki z cukrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: