AnkaP
Well-known member
- Sty 2, 2008
- 13,187
- 7,894
- 113
nikka @ 2 Jan 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1670606Właśnie robię ciemniejszą wersje chleba. Już drugi raz, pierwszy był wiele lat temu. Rzadko tutaj dyskutowana była ciemniejsza wersja, a ten bochenek niby ma podane proporcje, ale wszyscy - z tego co widzę- go przerabiają pod względem ilości wody i sposobu w tym temp pieczenia. Jest lepki, bardzo. Dodałam mąki. Składam, poprawiła się struktura. Widziałam zmiany u Mirabbelki, Krystyny, a co sądzicie o tej zmianie http://www.waniliowachmurka.pl/2015/03/cie...lesian.html?m=1ale ja w składnikach nic a nic nie zmieniałam, poza zmniejszeniem ilości użytych drożdży. Ciasto było baaaaaardzo luźne i lepkie i nie formowałam go . Przełozyłam jedynie do foremki i w niej rosło sobie. W tym chlebie do którego dałaś link, nie wiem czy nie ma pomyłki (wody jest o 100 ml mniej a to uważam jest bardzo dużo). Daje odnośnik do Trufli, a tam dalej jest taka sama ilość wszystkich składników jak w tym chlebie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.