- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
~wpisuje na prosbe Atiny~
250 g gotowej masy makowej ( bez bakalii i bez innych dodatkow)
250 ml skondensowanego mleczka do kawy
4 zoltka
100 g cukru pudru *
200 ml wodki **
ok. 80 ml spirytusu ***
Mase makowa i mleczko zagotowac i sciagnac z gazu.
Mieszac i uwazac, zeby mak sie nie przypalil.
Ostudzic.
Zoltka i cukier puder ubic na piane, dodac mieszanke makowa - smietankowa, wymieszac.
Dolewac stopniowo wodke tak, aby likier mial kremowa konsystencje.
Wlac spirytus.
Jesli likier wyjdzie zbyt gesty lub jeszcze dla nas za slodki, mozna dolac troche mleczka i ew. odrobine wodki (spirytusu)
Przelac do wyparzonych butelek, mocno zakrecic i schlodzic.
Przed podaniem nalezy mocno wstrzasnac (likier )
Moje notatki:
* Cukier, proponuje dodac na wlasny smak.
Gotowa masa makowa jest juz bardzo slodka, wiec trzymajac sie scisle proporcji cukru, likier moze wyjsc zbyt slodki.
** w orginalnym przepisie bylo 350 ml wodki i
*** bez spirytusu.
Zmienilam to, poniewaz robiac go za pierwszym razem, wodki mialam tylko tyle, ile podalam, dodatkowo dolalam troche spirytusu - "na smak".
(Z takimi proporcjami robie juz caly czas.)
Tutaj tez mozna ilosc wodki i ew. spirytusu dopasowac pod swoj smak.
-Zamiast skondensowanego mleczka, w orginalnym przepisie jest slodka smietana.
Przepis z niemieckiej strony - tlumaczenie moje.


250 g gotowej masy makowej ( bez bakalii i bez innych dodatkow)
250 ml skondensowanego mleczka do kawy
4 zoltka
100 g cukru pudru *
200 ml wodki **
ok. 80 ml spirytusu ***
Mase makowa i mleczko zagotowac i sciagnac z gazu.
Mieszac i uwazac, zeby mak sie nie przypalil.
Ostudzic.
Zoltka i cukier puder ubic na piane, dodac mieszanke makowa - smietankowa, wymieszac.
Dolewac stopniowo wodke tak, aby likier mial kremowa konsystencje.
Wlac spirytus.
Jesli likier wyjdzie zbyt gesty lub jeszcze dla nas za slodki, mozna dolac troche mleczka i ew. odrobine wodki (spirytusu)
Przelac do wyparzonych butelek, mocno zakrecic i schlodzic.
Przed podaniem nalezy mocno wstrzasnac (likier )
Moje notatki:
* Cukier, proponuje dodac na wlasny smak.
Gotowa masa makowa jest juz bardzo slodka, wiec trzymajac sie scisle proporcji cukru, likier moze wyjsc zbyt slodki.
** w orginalnym przepisie bylo 350 ml wodki i
*** bez spirytusu.
Zmienilam to, poniewaz robiac go za pierwszym razem, wodki mialam tylko tyle, ile podalam, dodatkowo dolalam troche spirytusu - "na smak".
(Z takimi proporcjami robie juz caly czas.)
Tutaj tez mozna ilosc wodki i ew. spirytusu dopasowac pod swoj smak.
-Zamiast skondensowanego mleczka, w orginalnym przepisie jest slodka smietana.
Przepis z niemieckiej strony - tlumaczenie moje.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: