Limonik od Wiery

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Przepis przeleżał u mnie w zeszycie dobrych kilkanaście lat, jakoś nigdy nie miałam ochoty go wypróbować. Aż w końcu dziś z okazji Festiwalu kuchni rosyjskiej postanowiłam upiec i nie żałuję ( chociaż ciasto wymaga jeszcze udoskonalenia, bo jest jak dla mnie trochę za twarde):

Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1,5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.

limonik.jpg

20 dag masła
20 dag śmietany
10 dag cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody.

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód blachy. Nałożyć farsz:
1 cytrynę przepuścić przez maszynkę z 20 dag cukru.
przykryć drugą częścią ciasta.

Upiec oczywiście
icon_mrgreen.gif

limonik_010.jpg

Załączniki

• limonik.jpg
    limonik.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 5
  • limonik_010.jpg
    limonik_010.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
36,738
11,434
113
BeataSz @ 28 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828918Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1/5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.
Nie mogę zrozumieć, jak w końcu zrobiłaś tę masę cytrynową.
Najpierw piszesz, że z 1/5 porcji ( czyli z 1/5 cytryny i 40 g cukru), potem - że dałaś dwie cytryny.....
gruebel_2.gif

Dodam, ze moim zdaniem, by uzyskać bardziej miękkie ciasto, trzeba do niego dać więcej masła, a mniej śmietany....
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
4,034
1,924
113
Ale na tej fotce widoczna jakaś fajna, złocista kratka, przez którą widać masę cytrynową.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
janie @ 7 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=843587Ale na tej fotce widoczna jakaś fajna, złocista kratka, przez którą widać masę cytrynową.
Kratka po prostu z ciasta tego co spód.
Zrobiłam na święta jako mazurek, tak jak Margot wspomniała
icon_biggrin.gif

Tzn. ciasto zrobiłam trochę inne, ale masę wykorzystałam, zrobiłam z 3 średnich cytryn ( w tym 2 ze skórką, jedna bez) i 1 średniej pomarańczy ze skórką+ 40 dag cukru. Wyszło pysznie!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy