Limonik od Wiery

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepis przeleżał u mnie w zeszycie dobrych kilkanaście lat, jakoś nigdy nie miałam ochoty go wypróbować. Aż w końcu dziś z okazji Festiwalu kuchni rosyjskiej postanowiłam upiec i nie żałuję ( chociaż ciasto wymaga jeszcze udoskonalenia, bo jest jak dla mnie trochę za twarde):

Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1,5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.

limonik.jpg

20 dag masła
20 dag śmietany
10 dag cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody.

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód blachy. Nałożyć farsz:
1 cytrynę przepuścić przez maszynkę z 20 dag cukru.
przykryć drugą częścią ciasta.

Upiec oczywiście
icon_mrgreen.gif

limonik_010.jpg

Załączniki

• limonik.jpg
    limonik.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 2
  • limonik_010.jpg
    limonik_010.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,196
6,749
113
BeataSz @ 28 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828918Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1/5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.
Nie mogę zrozumieć, jak w końcu zrobiłaś tę masę cytrynową.
Najpierw piszesz, że z 1/5 porcji ( czyli z 1/5 cytryny i 40 g cukru), potem - że dałaś dwie cytryny.....
gruebel_2.gif

Dodam, ze moim zdaniem, by uzyskać bardziej miękkie ciasto, trzeba do niego dać więcej masła, a mniej śmietany....
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Ale na tej fotce widoczna jakaś fajna, złocista kratka, przez którą widać masę cytrynową.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
janie @ 7 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=843587Ale na tej fotce widoczna jakaś fajna, złocista kratka, przez którą widać masę cytrynową.
Kratka po prostu z ciasta tego co spód.
Zrobiłam na święta jako mazurek, tak jak Margot wspomniała
icon_biggrin.gif

Tzn. ciasto zrobiłam trochę inne, ale masę wykorzystałam, zrobiłam z 3 średnich cytryn ( w tym 2 ze skórką, jedna bez) i 1 średniej pomarańczy ze skórką+ 40 dag cukru. Wyszło pysznie!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy