- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis przeleżał u mnie w zeszycie dobrych kilkanaście lat, jakoś nigdy nie miałam ochoty go wypróbować. Aż w końcu dziś z okazji Festiwalu kuchni rosyjskiej postanowiłam upiec i nie żałuję ( chociaż ciasto wymaga jeszcze udoskonalenia, bo jest jak dla mnie trochę za twarde):
Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1,5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.
20 dag masła
20 dag śmietany
10 dag cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód blachy. Nałożyć farsz:
1 cytrynę przepuścić przez maszynkę z 20 dag cukru.
przykryć drugą częścią ciasta.
Upiec oczywiście

Zrobiłam z połowy porcji ciasto a z 1,5 porcji masę cytrynową. Jedną cytrynę dałam łącznie ze skórą,a połówkę bez skóry.

20 dag masła
20 dag śmietany
10 dag cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód blachy. Nałożyć farsz:
1 cytrynę przepuścić przez maszynkę z 20 dag cukru.
przykryć drugą częścią ciasta.
Upiec oczywiście


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: