- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
wyglądają jak zieloniutkie rafaello. Bardzo je lubię, bo sa banalne, nei brudzą zbyt wielu naczyń i nadają sie świetnie do wykorzystania zbytecznych białek
przepis z Alforda ,,Home baking"
2 duze białka
1/2 szklanki cukru
1,25 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka zapachu waniliowego lub migdałowego
skórka starta z 2-3 limonek
Pierwsze 4 składniki wymieszać i gotowac jak ptysie na małym ogniu ciągle mieszając. Trwa to ok 10 minut - przestać, kiedy masa przestanie się lepić do ścianek garnka. Zdjąć z ognia, dodać skórkę (ja lubie dużo), aromat i sól. Dobrze wymieszać. Toczyć kulki, wyłożyc na papier pergaminowy i piec 10 minut w 150 st
Alford pisze, ze maja sie lekko zezłocic, ale ja do tego za bardzo nie dopuszczam, bo wolę je zielone
przepis z Alforda ,,Home baking"
2 duze białka
1/2 szklanki cukru
1,25 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka zapachu waniliowego lub migdałowego
skórka starta z 2-3 limonek
Pierwsze 4 składniki wymieszać i gotowac jak ptysie na małym ogniu ciągle mieszając. Trwa to ok 10 minut - przestać, kiedy masa przestanie się lepić do ścianek garnka. Zdjąć z ognia, dodać skórkę (ja lubie dużo), aromat i sól. Dobrze wymieszać. Toczyć kulki, wyłożyc na papier pergaminowy i piec 10 minut w 150 st
Alford pisze, ze maja sie lekko zezłocic, ale ja do tego za bardzo nie dopuszczam, bo wolę je zielone