Linzeraugen

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
60 dkg maki
22 dkg cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
4 żółtka
40 dkg masła
Zarobic ciasto, zostawić pol godziny w lodowce.
Następnie ciasto rozwałkować dosyć cienko (okolo 2mm), wycinać 2 rodzaje krążków, okrągły i ząbkowany. W ząbkowanym wycinać 3 otwory. Piec na jasny kolor w temperaturze 150 st.
Dolna cześć (okrągły) posmarować marmolada z czerwonej porzeczki, nałożyć ząbkowana cześć, posypać cukrem pudrem. I do pudełeczka.

Pokazuje wycinaczkę bo podobno wszystkie inne sie nie liczą :) .
 

Załączniki

  • Lin.jpg
    Lin.jpg
    177.1 KB · Wyświetleń: 10
  • linzeraugen.jpg
    linzeraugen.jpg
    278.7 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Weźmiesz taka jaka będziesz miała ale fajnie sie prezentują jak sa jakieś otworki.
U mnie te ciasteczka cieszą sie dużym powodzeniem, kwaskowata czerwona porzeczka przełamuje słodkie ciasto. Fajne sa.