- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis powstał na bazie przepisu Małgosimi na Lody waniliowe przepyszne i bez ptasiej grypy Troszkę zmieniłam proporcje tylko
4 żółtka
1 szklanka śmietanki kremowej
1 szklanka mleka(ja dałam 2%)
1 pudełko 250 g mascarpone
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru waniliowego(takiego w którym leżakują laski wanilii
)
szczypta soli
Ubić żółtka z cukrem,mleko ze śmietanką zagotować i wlać do ubitych żółtek.Garnek postawić spowrotem na gazie i podgrzewać masę ciągle mieszając aż osiągnie temperturę 80 stopni i zgęstnieje-uważać żeby się nie ścięło! Masę przecedzić przez sitko do innej miski i odstawić do ostygnięcia do bardzo zimnej wody. Mascarpone wymieszać łyżką w misce, dodawać powoli masę jajeczną i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Potem masę chłodzić w lodówce najlepiej przez noc.Następnie wstawić masę jeszcze na 1/2 godziny do zamrażalnika i potem kręcić w maszynce ok.20-30 minut.Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić jeszcze na min.2 godziny do zamrażalnika.
Takie lody są pyszne z owocowym sosem np.z malin

4 żółtka
1 szklanka śmietanki kremowej
1 szklanka mleka(ja dałam 2%)
1 pudełko 250 g mascarpone
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru waniliowego(takiego w którym leżakują laski wanilii

szczypta soli
Ubić żółtka z cukrem,mleko ze śmietanką zagotować i wlać do ubitych żółtek.Garnek postawić spowrotem na gazie i podgrzewać masę ciągle mieszając aż osiągnie temperturę 80 stopni i zgęstnieje-uważać żeby się nie ścięło! Masę przecedzić przez sitko do innej miski i odstawić do ostygnięcia do bardzo zimnej wody. Mascarpone wymieszać łyżką w misce, dodawać powoli masę jajeczną i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Potem masę chłodzić w lodówce najlepiej przez noc.Następnie wstawić masę jeszcze na 1/2 godziny do zamrażalnika i potem kręcić w maszynce ok.20-30 minut.Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić jeszcze na min.2 godziny do zamrażalnika.
Takie lody są pyszne z owocowym sosem np.z malin

Ostatnią edycję dokonał moderator: