- Paź 29, 2004
- 550
- 4
- 18
przepis podstawowy na lody
150 ml mleka
6 zoltek
10 dag cukru
150 ml kremowki
450 ml slodkiej smietanki 18-tki
zoltka ubijasz z cukrem. smietanki i mleko doprowadzasz prawie do zawrzenia i cienkim strumieniem wlewasz je do masy zoltkowej ciagle ubijajac.stawiasz z powrotem na kuchenke i delikatnie podgrzewasz ciagle ubijajac az masa zgestnieje.studzisz , i robisz lody.
lody kawowe
4 zoltka
10 dag cukru demerara
450 ml mleka
150 ml mocnej, zimnej kawy
2 lyzki glukozy(mozna nie dawac)
zoltka ubic z cukrem.mleko zagotowac i gorace wlewac do masy zoltkowej ciagle ubijajac.ponownie postawic na kuchence i ogrzewac do zgestnienia.ostudzic , dodac kawe i glukoze.
lody mocha
6 zoltek
7.5 dag cukru
250 ml kremowki
250 ml mleka
3 lyzki kakao
1 lyzeczka expresso w proszku
robimy jak wyzej
lody czeresniowe
470 g sloik czeresni w soku
300 ml kremowki
2 zoltka
2.5 dag cukru
czeresnie odcedzic,sok odlac(ok 300 ml) i gotowac az sie zredukuje do polowy.ostudzic, dodac do czeresni i zmiksowac w blenderze.
zoltka ubic z cukrem.smietanke zagotowac i dalej robic masae zoltkowa jw.do ostudzonej dodac zmiksowane czeresnie.
lody z czarnej porzeczki
470 g sloik czarnej porzeczki w soku
3 lyzki cukru
150 ml mleka
300 ml jogurtu greckiego
porzeczki odcedzic.sok gotowac az sie zredukuje do polowy(ok 150 ml).ostudzic.mleko zagotowac z cukrem.ostudzic,wymieszac z sokiem porzeczkowym,jogurtem i calymi porzeczkami.
lody brzoskwiniowe
400 g puszka brzoskwin
4 dag cukru
150 ml kremowki
cukier rozpuscic w soku brzoskwiniowym,dodac do brzoskwin, zmiksowac, dodac smietanke.
lody jogurtowo-orzechowe
150 ml mleka
225 g mleka skondensowanego(nieslodzonego)
500 g jogurtu greckiego
5 dag orzechow posiekanych i zrumienionych
mleko i mleko skondensowane doprowadzic prawie do wrzenia,ostudzic, dodac jogurt i orzechy.
150 ml mleka
6 zoltek
10 dag cukru
150 ml kremowki
450 ml slodkiej smietanki 18-tki
zoltka ubijasz z cukrem. smietanki i mleko doprowadzasz prawie do zawrzenia i cienkim strumieniem wlewasz je do masy zoltkowej ciagle ubijajac.stawiasz z powrotem na kuchenke i delikatnie podgrzewasz ciagle ubijajac az masa zgestnieje.studzisz , i robisz lody.
lody kawowe
4 zoltka
10 dag cukru demerara
450 ml mleka
150 ml mocnej, zimnej kawy
2 lyzki glukozy(mozna nie dawac)
zoltka ubic z cukrem.mleko zagotowac i gorace wlewac do masy zoltkowej ciagle ubijajac.ponownie postawic na kuchence i ogrzewac do zgestnienia.ostudzic , dodac kawe i glukoze.
lody mocha
6 zoltek
7.5 dag cukru
250 ml kremowki
250 ml mleka
3 lyzki kakao
1 lyzeczka expresso w proszku
robimy jak wyzej
lody czeresniowe
470 g sloik czeresni w soku
300 ml kremowki
2 zoltka
2.5 dag cukru
czeresnie odcedzic,sok odlac(ok 300 ml) i gotowac az sie zredukuje do polowy.ostudzic, dodac do czeresni i zmiksowac w blenderze.
zoltka ubic z cukrem.smietanke zagotowac i dalej robic masae zoltkowa jw.do ostudzonej dodac zmiksowane czeresnie.
lody z czarnej porzeczki
470 g sloik czarnej porzeczki w soku
3 lyzki cukru
150 ml mleka
300 ml jogurtu greckiego
porzeczki odcedzic.sok gotowac az sie zredukuje do polowy(ok 150 ml).ostudzic.mleko zagotowac z cukrem.ostudzic,wymieszac z sokiem porzeczkowym,jogurtem i calymi porzeczkami.
lody brzoskwiniowe
400 g puszka brzoskwin
4 dag cukru
150 ml kremowki
cukier rozpuscic w soku brzoskwiniowym,dodac do brzoskwin, zmiksowac, dodac smietanke.
lody jogurtowo-orzechowe
150 ml mleka
225 g mleka skondensowanego(nieslodzonego)
500 g jogurtu greckiego
5 dag orzechow posiekanych i zrumienionych
mleko i mleko skondensowane doprowadzic prawie do wrzenia,ostudzic, dodac jogurt i orzechy.