LOKUM różane*

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
2,5 filiżanki zimnej wody
80 g żelatyny
3,5 filiżanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyzka wody różanej ( wg mnie to za mało , powinny być ze 3 łyżki, )
1/2 łyzki barwnika czerwonego- pewnie moze być inny , ja miałam taki w szklanej buteclce i moje lokumiki nie zmieniły koloru- moze to za mało?
1 filiżanka cukru pudru- do obtaczania


pojemnik 20x20 cm wysmarować olejem (ja wyłozyłam folja alu)

wode wlać do rondla , dodać żelatynę - po namoczeniu podgrzewac na małym ogniu aż sie rozpuści. teraz dodajemy cukier i sok z cytryny.
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut na średnim ogniu- mikstura będzie gotowa gdy bąble będa duze ;)

zdejmujemy z ognia, dodajemy zapach i barwnik, wlewamy do naczynia i zostawiamy na noc nie przykryte. rano kroimy w kostkę obtaczamy w cukrze pudrze - i wg mnie trzeba suszyc dłuzej . po obtoczeniu mozna przechowywać warstwami odzielonymi papierem.

i teraz - ja tego nie lubię, ani moja rodzina, chociaz i tak jest smaczniejsze niz ze sklepu
icon_smile.gif
zrobiłam i rozdałam .zdjecie mam ;)

przepis za MAgda Gessler.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
cvety.gif
za wpisanie.
A co będzie jak pomine ten barwnik i wode rozana (a dam np. cukier waniliowy albo ekstrakt
gruebel_2.gif
). Nie mam wody a specjalnie kupować nie będę
icon_neutral.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

A masz inny przepis weerka może
icon_question.gif
I żeby podobne do lidlowych były
fiesgrins.gif
icon_question.gif

rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Ilonka ja myślę ,że spoko możesz zastąpić u mnie barwnik nic nie dał, i wody różanej też mi mało było lepiej dac olejku.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Il, i TY się pytasz, co będzie, jak pominiesz barwnik?
icon_eek.gif


( daj zapach migdałowy do ciasta, bo pewnie to o ten smak Ci chodzi)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ma być -
barwnik czerwony i woda rózana - bo dostałam priva ,że nieprecyzyjnie napisałam.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Ilonka, ten barwnik po mojemu to nie jest wcale potrzebny- łyżka i tak nie zabarwiła tej mikstury .w zamian nic nie dodawaj, nie ma potrzeby
icon_smile.gif


smakują podobnie jak te sklepowe- Wstrętnie
rofl.gif
i zapach migdałowy im zdecydowanie lepiej zrobi
icon_smile.gif
)

a co do nazwy- to jasne ,ze to to samo, nazwa jest z ksiażki przepisana co do literki- spolszczona
icon_smile.gif
nie jest to mój autorski przepis- źródło podałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Już mi język ucieka. Przepis wydrukowany - postaram sie koło weekendu zrobić
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie wiem czemu nie dostajesz powiadomień ale mi powiedz jeszcze ile mililitrów miała Twoja filiżanka
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Yhyyyy. A możesz edytować przepis i dopisać, że szklanke dawałaś
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Tyle, że filiżanka ma inną objętość
gruebel_2.gif
to mówisz,ze OK Ci wyszły galaretki
icon_question.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zobiłam. To nie to
cry_1.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie
icon_mrgreen.gif

Tu wyszła galaretowata-galareta
icon_wink.gif
te lidlowe sa "ciągnące" przy ugryzieniu
icon_mrgreen.gif

Mam juz inny przepis do przetestowania
fiesgrins.gif
jak bedzei OK to się podziele informacjami.
Ale dziekuje za wpisanie
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Ilona @ 15 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1037187Nie
icon_mrgreen.gif

Tu wyszła galaretowata-galareta
icon_wink.gif
te lidlowe sa "ciągnące" przy ugryzieniu
icon_mrgreen.gif

Mam juz inny przepis do przetestowania
fiesgrins.gif
jak bedzei OK to się podziele informacjami.
Ale dziekuje za wpisanie
cvety.gif
dzięki za podzielenie się Il, bo chciałam juz robić, też mam bzika na punkcie tych lidlowych z migdalami i ciężko o taki przepis, by był taki smak i ta ciągnąca się konsystencja własnie.