2,5 filiżanki zimnej wody
80 g żelatyny
3,5 filiżanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyzka wody różanej ( wg mnie to za mało , powinny być ze 3 łyżki, )
1/2 łyzki barwnika czerwonego- pewnie moze być inny , ja miałam taki w szklanej buteclce i moje lokumiki nie zmieniły koloru- moze to za mało?
1 filiżanka cukru pudru- do obtaczania
pojemnik 20x20 cm wysmarować olejem (ja wyłozyłam folja alu)
wode wlać do rondla , dodać żelatynę - po namoczeniu podgrzewac na małym ogniu aż sie rozpuści. teraz dodajemy cukier i sok z cytryny.
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut na średnim ogniu- mikstura będzie gotowa gdy bąble będa duze
zdejmujemy z ognia, dodajemy zapach i barwnik, wlewamy do naczynia i zostawiamy na noc nie przykryte. rano kroimy w kostkę obtaczamy w cukrze pudrze - i wg mnie trzeba suszyc dłuzej . po obtoczeniu mozna przechowywać warstwami odzielonymi papierem.
i teraz - ja tego nie lubię, ani moja rodzina, chociaz i tak jest smaczniejsze niz ze sklepu
zrobiłam i rozdałam .zdjecie mam
przepis za MAgda Gessler.
80 g żelatyny
3,5 filiżanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyzka wody różanej ( wg mnie to za mało , powinny być ze 3 łyżki, )
1/2 łyzki barwnika czerwonego- pewnie moze być inny , ja miałam taki w szklanej buteclce i moje lokumiki nie zmieniły koloru- moze to za mało?
1 filiżanka cukru pudru- do obtaczania
pojemnik 20x20 cm wysmarować olejem (ja wyłozyłam folja alu)
wode wlać do rondla , dodać żelatynę - po namoczeniu podgrzewac na małym ogniu aż sie rozpuści. teraz dodajemy cukier i sok z cytryny.
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut na średnim ogniu- mikstura będzie gotowa gdy bąble będa duze
zdejmujemy z ognia, dodajemy zapach i barwnik, wlewamy do naczynia i zostawiamy na noc nie przykryte. rano kroimy w kostkę obtaczamy w cukrze pudrze - i wg mnie trzeba suszyc dłuzej . po obtoczeniu mozna przechowywać warstwami odzielonymi papierem.
i teraz - ja tego nie lubię, ani moja rodzina, chociaz i tak jest smaczniejsze niz ze sklepu

przepis za MAgda Gessler.
Ostatnią edycję dokonał moderator: