- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Potrzebujemy:
* 400-450 ml mleka
* opakowanie serka pleśniowego białego (President, Valbon, Turek)~100g
* opakowanie serka topionego 100 g
* pół kg pieczarek
* mąka
* 2-3 łyżki masła
* pieprz cayenne
* gałka muszkatołowa
* sól
* pęczek szczypiorku
* bułka/bagietka na grzanki
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i obsmażyć na maśle na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć pieczarki łyżką mąki. Przełożyć pieczarki na talerzyk, na patelnię wsypać pokrojoną w kostkę bułkę i zrobić grzanki. Mleko zagotować (można dodać odrobinę masła), do wrzącego wrzucić pokrojone sery. Jeśli jest blender - miksujemy na gładko, jeśli nie ma - gotujemy mieszając tak długo, aż się rozpuszczą (w takim przypadku dobrze jest bardzo drobno je pokroić). Kiedy konsystencja jest już gładka solimy (ale oszczędnie), dajemy szczyptę cayenne i gałki - dosmakowujemy wg własnych upodobań. Wrzucamy pieczarki - mieszamy. Gotowe. Oczywiście jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dolać mleka i porządnie rozmieszać. Po przełożeniu do bulionówek (albo czegoś podobnego) posypujemy grzankami i szczypiorem. Szczypioru nie żałować.
Przepis znaleziony w necie dawno dawno temu. Porcja na dwie osoby. Uwaga - syte i kaloryczne.
* 400-450 ml mleka
* opakowanie serka pleśniowego białego (President, Valbon, Turek)~100g
* opakowanie serka topionego 100 g
* pół kg pieczarek
* mąka
* 2-3 łyżki masła
* pieprz cayenne
* gałka muszkatołowa
* sól
* pęczek szczypiorku
* bułka/bagietka na grzanki
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i obsmażyć na maśle na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć pieczarki łyżką mąki. Przełożyć pieczarki na talerzyk, na patelnię wsypać pokrojoną w kostkę bułkę i zrobić grzanki. Mleko zagotować (można dodać odrobinę masła), do wrzącego wrzucić pokrojone sery. Jeśli jest blender - miksujemy na gładko, jeśli nie ma - gotujemy mieszając tak długo, aż się rozpuszczą (w takim przypadku dobrze jest bardzo drobno je pokroić). Kiedy konsystencja jest już gładka solimy (ale oszczędnie), dajemy szczyptę cayenne i gałki - dosmakowujemy wg własnych upodobań. Wrzucamy pieczarki - mieszamy. Gotowe. Oczywiście jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dolać mleka i porządnie rozmieszać. Po przełożeniu do bulionówek (albo czegoś podobnego) posypujemy grzankami i szczypiorem. Szczypioru nie żałować.
Przepis znaleziony w necie dawno dawno temu. Porcja na dwie osoby. Uwaga - syte i kaloryczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: