Luksusowy krem serowo-pieczarkowy-błyskawiczny

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Potrzebujemy:
* 400-450 ml mleka
* opakowanie serka pleśniowego białego (President, Valbon, Turek)~100g
* opakowanie serka topionego 100 g
* pół kg pieczarek
* mąka
* 2-3 łyżki masła
* pieprz cayenne
* gałka muszkatołowa
* sól
* pęczek szczypiorku
* bułka/bagietka na grzanki

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i obsmażyć na maśle na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć pieczarki łyżką mąki. Przełożyć pieczarki na talerzyk, na patelnię wsypać pokrojoną w kostkę bułkę i zrobić grzanki. Mleko zagotować (można dodać odrobinę masła), do wrzącego wrzucić pokrojone sery. Jeśli jest blender - miksujemy na gładko, jeśli nie ma - gotujemy mieszając tak długo, aż się rozpuszczą (w takim przypadku dobrze jest bardzo drobno je pokroić). Kiedy konsystencja jest już gładka solimy (ale oszczędnie), dajemy szczyptę cayenne i gałki - dosmakowujemy wg własnych upodobań. Wrzucamy pieczarki - mieszamy. Gotowe. Oczywiście jeśli zupa wyszła zbyt gęsta można dolać mleka i porządnie rozmieszać. Po przełożeniu do bulionówek (albo czegoś podobnego) posypujemy grzankami i szczypiorem. Szczypioru nie żałować.
Przepis znaleziony w necie dawno dawno temu. Porcja na dwie osoby. Uwaga - syte i kaloryczne.

Załączniki

• P1070643.JPG
    P1070643.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 1
  • P1070645.JPG
    P1070645.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem, czy tylko umnie tak jest, ale z prawej strony jest ucięty tekst i zdjęcie. Nie do odczytania ani obejrzenia.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Seniorko, u mnie nie
gruebel_2.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
paskiem u dołu ekranu trzeba przesunąć, nie mieści się tekst i część drugiego zdjęcia

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Marg Ty mnie nie strasz kaloriami bo i tak ją zamierzam zrobić, a może raczej robić, bo napewno nieraz. Bardzo lubię serowe zupy a ta faktycznie jest taka więcej luksusowa, no i narobic sie nie trzeba!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy