Magdalenki dubeltowo karmelowe

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
piilne!!! a jakbym dała zamiast karmelu krem krówkowy!!! help!!!

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Kupiłam dziś taki syrop karmelowy właśnie z myślą o magdalenkach

R__ne_009.jpg

Załączniki

• R__ne_009.jpg
    R__ne_009.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Widziałam w sklepie płynny karmel w buteleczkach i przyznam się, że zastanawiałam się, czy nie kupic go specjalnie do tych właśnie magdalenek. Przy takim nadbagażu jaki już mamy
dump.gif
Ta żarłoczność kiedyś mnie zgubi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Liska, no właśnie ten, mniam
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pyszne!! nie za słodkie, idealne! Tylko z się przylepily do silikonu... ale to z mojej winy, bo chcialam być taka sprytna i upiec na dwoch poziomach (i spód górnego poziomu widac się dostatecznie nie zeskorupczył, żeby odskoczyć od foremki) Ale wygrzebalam je i są pyszne

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Lis @ 24 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=400470Widziałam w sklepie płynny karmel w buteleczkach i przyznam się, że zastanawiałam się, czy nie kupic go specjalnie do tych właśnie magdalenek. Przy takim nadbagażu jaki już mamy
dump.gif
Ta żarłoczność kiedyś mnie zgubi.
Lis, i jak kupilas ?
fiesgrins.gif

Hazo, czy twoj syrop karmelowy wyglada na jasnozloty w kolorze, czy tylko mi sie tak wydaje ?

Malgosiu, ciesze sie, ze smakuja.... ale ten silikon jakis dziwny masz, mi sie nic do silikonu nie przykleja.
gruebel_2.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie kupiłam, bo wyszedł
cry_1.gif
Dzien przed planowanym zakupem jeszcze był, podobnie jak mielona wanilia, a kiedy chciałam kupić przed wyjazdem to obu tych rzeczy nie było
icon_sad.gif

Widziałam też metalowe foremki do magdalenek, klasyczne, w kształcie muszli (bo w Hiszpanii magdalenkami nazywaja wszelkie muffinki), ale doszłam do wniosku, że skoro nie mam karmelu to po co mi foremki. Głupia byłam, teraz żałuję.
Za to mam torbę orzeszków piniowych
lecker.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
CYTATHazo, czy twoj syrop karmelowy wyglada na jasnozloty w kolorze, czy tylko mi sie tak wydaje ?
Tak, jasnozłoty. Nie wiem jaki w smaku, bo jeszcze nie otwierałam. Wczoraj widziałam w sklepie jeszcze inny, chyba ciut ciemniejszy.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no własnie, cos dziwny ten silikon. Niedawno piekłam ponownie i znów mi się niektore lekko poprzylepiały. No nie wiem, moze jednak go lekko smarowac... albo moz eone musza byc kompletnie ostudzone przed wyjeciem...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hazo kochana gdzie zakupiłaś ten karmel?
icon_eek.gif

- odżyły moje wspomnienia z obozów gdy opychaliśmy się kanapkami z amerykańskim karmelem
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję Hazo
bussi.gif
mam Bomi w Katowicach od niedawna
banana.gif

Nowicjuszka

Member
Mar 18, 2008
3
0
0
Super przepis! Zrobiłam i jestem zadowolona, znikają z talerza po godzinie!
icon_wink.gif
Zmodyfikowałam odrobinę. Dałam cukier cynamonowy, cynamon a na wierzch rzuciłam trochę wiórków kokosowych. Z resztą... zobaczcie same
icon_wink.gif

dsc01833tq4.jpg

dsc01834zu1.jpg

dsc01836gp1.jpg

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
hazo @ 7 Apr 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=274685Liska
i to jest wg mnie bardzo dobry pomysł, bo ja spróbowałam z karmelem zrobionym z cukru i to się nie udało. Przy próbie zmieszania karmelu z rozpuszczonym masłem zrobiła się z niego twarda gruda, która niezbyt chętnie chciała się rozpuścić i dobrze, że to było w maśle, to nic się nie przykleiło i mogłam masło - bez karmelu wlać do ciasta. Chyba ten portugalski karmel, to jest coś innego niż taki tradycyjnie rozpuszczony cukier, albo ja coś źle zrobiłam. <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->
Do następnych poszukam sosu toffi.
Proponuje zebys do gotowego juz karmelu wlala troche wody i na malym ogniu(nie ma silnych) karmel si erozpusci.Wtedy polacz z maslem.
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy