Mała_Mi
Member
- Lis 21, 2006
- 15,180
- 3
- 0
futro76 @ 10 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899206BOŻE TERAZ TO JUŻ W ŻYCIU NIE KUPIE GOTOWEGO
Futro, ja tak samo stwierdziłam! I faktycznie, już prawie 2 lata, nie kupiłam ani słoiczka![]()
futro76 @ 10 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899206BOŻE TERAZ TO JUŻ W ŻYCIU NIE KUPIE GOTOWEGO
Futro, ja tak samo stwierdziłam! I faktycznie, już prawie 2 lata, nie kupiłam ani słoiczka![]()
futro76 @ 12 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899771a mozna dodac octu z czerwonego wina?to zależy czy Futerko byłoby w stanie to zjeść![]()
futro76 @ 12 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899771a mozna dodac octu z czerwonego wina?a na pewno chcesz, żeby majonez miał taki kolor?![]()
KAROTKA @ 5 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=852374Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt "sztywny" - wtedy dolewam oleju.KAROTKA @ 10 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899223Miksuję jakąś minutkę, najwyżej oleju dolewam, jeśli jest zbyt rzadki - im więcej oleju, tym sztywniejszy majonezik
Przyznam że się pogubiłam![]()
A ocet z czerwonego wina wcale nie musi być ciemny, mam aktualnie w lodówce taki i ma kolor różowy, tylko w smaku jest o wiele bardziej kwaśny niż np jabłkowy który też mam w lodówce. Tak więc możliwe że octu z czerwonego wina należałoby dać o wiele mniej i nie wpłynęłoby to wcale moim zdaniem na zmianę koloru majonezu.
Cinka @ 12 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=899791Przyznam że się pogubiłam
Sorki, to ja namieszałam ....![]()
Czasami coś napiszę, potem poprawiam i ... nie zawsze wpisuję w tym miejscu, w którym chciałam...![]()
ERRATA:![]()
Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt "rzadki" - wtedy dolewam oleju.
Linn @ 5 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=852400Jednak musi byc olej. Oliwa zwykle dominuje swoim smakiem i majonez nie jest dobry. Chyba z jest bardzo lagodna, a nawet neutralna: np. tloczona metoda bezpestkowa.A mi w ogóle nie chciał wyjść, tzn. nie chciał się zemulgować, jak robiłam z oliwą - robił się zważony płyn. Musiałam aż specjalnie do majonezu olej kupić, bo ja w kuchni zwykłego oleju nie używam - tylko oliwy z oliwek lub oleju winogronowego do sałatek, smalcu do smażenia i masła do wypieków![]()
doris71 @ 27 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1029793zawsze robię z olejem, raz zrobiłam z oliwą z oliwek i był przeraźliwie gorzki, aż wykręcałoJa teraz też zawsze z olejem robię - przeważnie słonecznikowym![]()
kati81 @ 27 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1029808Ja teraz też zawsze z olejem robię - przeważnie słonecznikowym
Ja też, dlatego nie wiem czy można zastąpić go czymś innym??
Mała_Mi @ 27 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1133273Joanno, bo to nie może być "jakiś przepis", to musi być TEN przepis. Jedyny słuszny![]()
Jak już nie raz w tym wątku robiłam, robię ten majonez od lat, i od kąd go robię, nie kupiłam ani słoiczka sklepowego. To już od 2007 roku
Ja również odkąd wypróbowałam ten przepis nie kupuję już gotowego majonezu, bo z resztą nigdy nie lubiłam gotowego majonezu - ewentualnie w małych ilościach i tylko do sałatek, natomiast taki domowy jest pyszny![]()
Jaco @ 28 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1133633No i przyszła kryska na matyska. Mój ulubiony to Winiary - czy ktoś testował proporcje poszczególnych składników żeby uzyskać taki własnie winiarowy smak? Przydałyby mi się wskazówki.majonez Winiary jest dosyć ostry w smaku, myślę,że trzeba popróbować różnych smaków musztardy i znaleźć ten odpowiedni![]()
ja również od bar.......dzo wielu lat robię majonez, ale to z chytrości, bo za 5zł mam full majonezu zrobionego w 10min
lubię dodać do majonezu parę łyżek jogurtu smakowego
Jaco @ 27 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1133633Mój ulubiony to Winiary - czy ktoś testował proporcje poszczególnych składników żeby uzyskać taki własnie winiarowy smak? Przydałyby mi się wskazówki.Ktoś wcześniej pisał, że ten majonez jest właśnie zbliżony smakiem do Winiar, ja nie porównywałam, bo mi żaden gotowy majonez smakowo nie podchodzi, we wszystkich wyczuwam sztuczność.
Trzeba samemu popróbować i dobrać proporcje soli, octu i musztardy... i zależy też jaki to będzie ocet i jaka musztarda.
Ja musztardę również robię sama i nie można jej porównać ze smakiem żadnej ze sklepowych (ma wyrazisty ostro-chrzanowy smak). Octu natomiast używam winnego (białego) - robiłam na początku z jabłkowym, ale majonez lepszy jest jednak z winnym (przynajmniej dla mnie).
Lubię też sos zrobiony z tego majonezu, domowej musztardy (którą też robi się w 5 minut) oraz miodu (w proporcjach "na oko"![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.