Majonez robiony w sloiku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
futro76 @ 10 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=899206BOŻE TERAZ TO JUŻ W ŻYCIU NIE KUPIE GOTOWEGO:)
Futro, ja tak samo stwierdziłam! I faktycznie, już prawie 2 lata, nie kupiłam ani słoiczka
icon_biggrin.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
KAROTKA @ 5 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=852374Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt "sztywny" - wtedy dolewam oleju.
KAROTKA @ 10 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=899223Miksuję jakąś minutkę, najwyżej oleju dolewam, jeśli jest zbyt rzadki - im więcej oleju, tym sztywniejszy majonezik
icon_biggrin.gif
Przyznam że się pogubiłam
icon_biggrin.gif

A ocet z czerwonego wina wcale nie musi być ciemny, mam aktualnie w lodówce taki i ma kolor różowy, tylko w smaku jest o wiele bardziej kwaśny niż np jabłkowy który też mam w lodówce. Tak więc możliwe że octu z czerwonego wina należałoby dać o wiele mniej i nie wpłynęłoby to wcale moim zdaniem na zmianę koloru majonezu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
kasha
CYTAT

to zależy czy Futerko byłoby w stanie to zjeść

da rade da rade, nawet cała rodzina futerkowców
icon_mrgreen.gif

chyba jednak zrobie to ze zwykłym albo tylko z musztardą
icon_smile.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt "sztywny" - wtedy dolewam oleju.

Cinka @ 12 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=899791Przyznam że się pogubiłam
icon_biggrin.gif
Sorki, to ja namieszałam ....
icon_redface.gif

Czasami coś napiszę, potem poprawiam i ... nie zawsze wpisuję w tym miejscu, w którym chciałam...
icon_wink.gif

ERRATA:
icon_mrgreen.gif

Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt "rzadki" - wtedy dolewam oleju.

este

Member
Lut 15, 2008
109
0
16
Zrobiłam majonez Gesslerowej, jest bardzo dobry, tylko następnym razem dodam mniej cytryny i odrobinę cukru. I mam pytanie - jak długo można przechowywac taki domowy majonez?

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Linn @ 5 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=852400Jednak musi byc olej. Oliwa zwykle dominuje swoim smakiem i majonez nie jest dobry. Chyba z jest bardzo lagodna, a nawet neutralna: np. tloczona metoda bezpestkowa.
A mi w ogóle nie chciał wyjść, tzn. nie chciał się zemulgować, jak robiłam z oliwą - robił się zważony płyn. Musiałam aż specjalnie do majonezu olej kupić, bo ja w kuchni zwykłego oleju nie używam - tylko oliwy z oliwek lub oleju winogronowego do sałatek, smalcu do smażenia i masła do wypieków
icon_smile.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zawsze robię z olejem, raz zrobiłam z oliwą z oliwek i był przeraźliwie gorzki, aż wykręcało

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
podnoszę temat.

dziś zrobiłam ten majonez i nie mam już zamiaru kupować sklepowego. Samo wyrabianie majonezu trwa 15 sekund. razem z dodaniem wszelkich składników to 2 minuty.

Dodałam 2 łyżeczki musztardy, trochę pieprzu i szczyptę cukru. Pycha!
icon_smile.gif

Majonez w konsystencji wyszedł mi taki fajny jogurtowy
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Muszę spróbować. Kiedyś znalazłam jakiś przepis, nie wyszedł mi i zaraziłam się . Może już czas z tym spróbować skoro tak zachwalacie
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Joanno, bo to nie może być "jakiś przepis", to musi być TEN przepis. Jedyny słuszny
icon_biggrin.gif

Jak już nie raz w tym wątku mowiłam, robię ten majonez od lat, i odkąd go robię, nie kupiłam ani słoiczka sklepowego. To już od 2007 roku
icon_biggrin.gif

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Mała_Mi @ 27 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1133273Joanno, bo to nie może być "jakiś przepis", to musi być TEN przepis. Jedyny słuszny
icon_biggrin.gif

Jak już nie raz w tym wątku robiłam, robię ten majonez od lat, i od kąd go robię, nie kupiłam ani słoiczka sklepowego. To już od 2007 roku
icon_biggrin.gif
Ja również odkąd wypróbowałam ten przepis nie kupuję już gotowego majonezu, bo z resztą nigdy nie lubiłam gotowego majonezu - ewentualnie w małych ilościach i tylko do sałatek, natomiast taki domowy jest pyszny
icon_mrgreen.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
No i przyszła kryska na matyska. Mój ulubiony to Winiary - czy ktoś testował proporcje poszczególnych składników żeby uzyskać taki własnie winiarowy smak? Przydałyby mi się wskazówki.

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
Jaco @ 28 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1133633No i przyszła kryska na matyska. Mój ulubiony to Winiary - czy ktoś testował proporcje poszczególnych składników żeby uzyskać taki własnie winiarowy smak? Przydałyby mi się wskazówki.
majonez Winiary jest dosyć ostry w smaku, myślę,że trzeba popróbować różnych smaków musztardy i znaleźć ten odpowiedni
icon_lol.gif

ja również od bar.......dzo wielu lat robię majonez, ale to z chytrości, bo za 5zł mam full majonezu zrobionego w 10min
lubię dodać do majonezu parę łyżek jogurtu smakowego

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Jaco @ 27 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1133633Mój ulubiony to Winiary - czy ktoś testował proporcje poszczególnych składników żeby uzyskać taki własnie winiarowy smak? Przydałyby mi się wskazówki.
Ktoś wcześniej pisał, że ten majonez jest właśnie zbliżony smakiem do Winiar, ja nie porównywałam, bo mi żaden gotowy majonez smakowo nie podchodzi, we wszystkich wyczuwam sztuczność.
Trzeba samemu popróbować i dobrać proporcje soli, octu i musztardy... i zależy też jaki to będzie ocet i jaka musztarda.
Ja musztardę również robię sama i nie można jej porównać ze smakiem żadnej ze sklepowych (ma wyrazisty ostro-chrzanowy smak). Octu natomiast używam winnego (białego) - robiłam na początku z jabłkowym, ale majonez lepszy jest jednak z winnym (przynajmniej dla mnie).

Lubię też sos zrobiony z tego majonezu, domowej musztardy (którą też robi się w 5 minut) oraz miodu (w proporcjach "na oko")
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy