MAkaron z pesto, ricotta i cukinią

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
3 nieduże cukinie pokroić w cienkie plasterki
Obsmażyć na oliwie z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku (1 ząbek), posolić, popieprzyć, zmniejszyć ogień i obsmażać 7 - 8 min.
Wstawić makaron
zrobić pesto z bazylii, pinoli (20 g), parmezanu, sera owczego (pecorino) świeżej mięty, 1 ząbka czosnku i oliwy. Dodać ricottę (200 g). Rozrobić pesto 3 łyżkami wrzącej wody (tej w której gotuje się makaron), wlać na patelnię z cukinią (gaz wyłączony!)
Przepis sugeruje zapieczenie tegoż makaronu w piecu (kilka min. w 220 stopniach)

moim zdaniem można go jeść zaraz po wymieszaniu z sosem

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
To jest tak cudownie przepyszny makaron, że nie mogę nie zdac relacji.

Zrezygnowałam z pesto, za to cukinię usmazylam na patelni z duuużą ilością oliwy i czosnku (ze 4 ząbki)
Samą cukinie pokroiłam obieraczką do warzyw, w taki wstążki, co jest do tego makaronu dobrym rozwiązaniem)
Użyłam spaghetti, bo je lubię najbardziej (ale sos jest lepiący wiec trzeba wszystko zjeść od razu, albo użyć makaronu krótkiego)
Acha i ricottę rozrobilam wg sposobu z innego makaronu - cyzli ze śmietaną, żeby była rzadsza.

mlask!

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Uswiadomiona co do kalorii ricotty - chyba rzucę się teraz na ten sposób podania makaronu. Bardzo mi się podoba.
icon_smile.gif
Nie będę się powtarzać, że również ze względu na cukinię. :mrgreen:

Marghe, czy mogłabyś uściślić troszkę proporcje tych składników do pesto? Co prawda, w pierwszym momencie pomyślałam, że użyję pesto kupnego - ale może jednak wypróbuję domowym sposobem...Jeszcze nie robiłam sama, więc czas popróbować chyba.
icon_smile.gif

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Malgos, ja tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam..

a pesto moze tak:
orzeszki pinii 40 g
bazylia 500 g
ser pecorino 30 g
parmezan 30 g
2 ząbki czosnku

albo

40 listków bazylii
sol
20 g orzeszków pinii
1 zabek czosnku
2 łyżki sera pecorino (ser owczy)
2 łyżki parmezanu
pól szklanki oliwy (dolewanej stopniowo)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
oczywiscie, ze mozna!

a jak sie nie ma pinii to mozna dac ew. slonecznik - dramatu nie bedzie (no lae wiadomo, lepiej piniowe)

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Marghe, w mojej kuchni już i tak jest bardzo ciasno. :lol:
A jak ktos mi mówi, że można coś lepiej, to zaraz lecę na zakupy. Więc bardzo proszę ostrożnie z tymi "lepiej". :mrgreen:

A tak na marginesie: to moździeż mozna kupić? Bo mnie osobiście moździeże kojarzą się tylko z a apteką...

Nie kupię moździeża, nie kupię moździerza, nie kupię moździerza... :dump:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy