Makaroniki brzoskwiniowe

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Jakiś czas temu Bea zamieściła na blogu artykuł o makaronikach a później podała przepisy na makaroniki i sie zaczeło moje szaleństwo
icon_mrgreen.gif

100_1527.jpg
To następne makaroniki ,które zrobiłam dzięki temu ,że Bea przetłumaczyła przepis
bussi.gif

cytuję,,

Makaroniki brzoskwiniowe (Macarons a la peche de vigne)

http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...-peche-de-vigne

(Przepis zaczerpnięty na stronie Pure Gourmandise)

Na ok. 30 makaroników :

Makaroniki :
3 białka (oddzielone od żółtek 3-4 dni wcześniej)
200 g cukru pudru
125 g bardzo drobno zmielonych orzechów
30 g miałkiego cukru
1 łyżka kurkumy (do zabarwienia)
sok z buraków

Konfitura brzoskwiniowa :
400 g brzoskwini
150 g cukru
3/4 opakowania agar-agar
Przygotowanie : 1 h15

Makaroniki :
1. Zmiksować cukier i mielone migdały (blender); przesiać nad dużym arkuszem
papieru (taki jak do wypieków) ; dodać kurkumę i dobrze wymieszać
2. Ubić białka na sztywną pianę; najpierw dodać tylko jedną łyżkę cukru (kiedy mikser zaczyna zostawiać ,,ślad"˝ w białkach), następnie dodać resztę cukru ubijając na maksymalnej mocy do momentu gdy tworzą się,,czubki" w momencie, gdy wyciągamy mieszadła miksera.
3. Dodać partiami przesianą mieszankę cukier/migdały i dobrze wymieszać - najlepiej plastikowym ustrojstwem do mieszania ciast lub silikonową szpatułką ;)
masa ma być błyszcząca i gładka lecz niezbyt lejąca
4. Blachę ,,biszkoptową" wyłożyć papierem do pieczenia
5. Wyciskać małe krążki (ok. 2 cm) rozmieszczając je na papierze tak, jak jest rozmieszczona "5" na kostce (czyli : prawy dolny róg + lewy, prawy górny + lewy i w środku)
Lepiej najpierw zrobić makaroniki nieco mniejsze, gdyż lekko się jeszcze ,,rozleją", i sprawdzić czy taka wielkość nam odpowiada (po upieczeniu mają mieć ok. 3 cm średnicy)
6. Zostawić je tak do ,,przeschnięcia" na minimum godzinę, lepiej wtedy urosną w piekarniku
7. Blachę z makaronikami postawić na 2 identycznych blachach (będą ładniej wyglądały po upieczeniu ! ! !) ; piec 12 min. w 150°C. (15 - 27 min. jeśli makaroniki są większe) -> uwaga : każdy piec jest inny, należy więc dostosować czas pieczenia do naszego piekarnika

Konfitura brzoskwiniowa

8. Obrać brzoskwinie, pozbyć je pestek i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka wraz z cukrem, wymieszać. Zagotować na wolnym ogniu (jak przy robieniu konfitury) i gotować 15 min. tak by woda wyparowała z owoców. Dodać agar-agar rozpuszczony wcześniej w odrobinie wody. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min. Wystudzić. Można zmiksować jeśli wolimy ,, gładszą" konsystencję.

Etap końcowy :

9. Po wyjęciu makaroników z pieca zostawić je kilka minut do przestygnięcia, następnie pod papier wlać delikatnie odrobinę wody by łatwiej je odkleić, odczekać minutę. Ułożyć je na kratce ,,do góry nogami".
10. Sok z buraków wlać do rozpylacza i spryskać makaroniki pod kątem z odległości 30 cm.
Zostawić do wyschnięcia. Można również posypać je cukrem pudrem i zdmuchnąć jego nadmiar (robi tak jeden ze znanych cukierników, Christophe Michalak).

11. Skleić makaroniki nakładając odrobinę dobrze rozmieszanej konfitury (ma nie być zbyt zwarta).

Smacznego !
"
bardzo smaczne
lecker.gif

-ja dałam 2 czubate łyżeczki agar-agar
-starłam 3 srednie buraki i wycisnęłam sok przez gazę
100_1518.jpg
100_1524.jpg
p.sprzekładać tą konfiturą lepiej tak na ,,ostatnia chwilę" bo jak postoją to od spodu zaczynają się lepić

Załączniki

• 100_1527.jpg
    100_1527.jpg
    764.4 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_1518.jpg
    100_1518.jpg
    564 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_1524.jpg
    100_1524.jpg
    736.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Małgoś robiłam te i te z herbatą w tym samym czasie ,zaczęłam o 10i zrobienie ciasta to chwila (najdłużej zajeło mi do mielenie cukru pudru i migdałów i ich przesiewanie )
Potem sobie schły ,było kulka naczyń do mycia ,przygotowałam też wszystko do obiadu
Pieczenie zajeło mi ponad 1,5 godzinę tych wszystkich-z tej porcji to ok 45 minut , w tym czasie zrobiłam te konfitury i te buraki(całe ręce czerwone ,sporo sprzątania ,lepiej chyba w sokowirówce zrobić sok)
potem to już chwila.Na ok 14 na obiad było gotowe
Mniej to zajmuje czasu ,ale sporo jest naczyń do mycia ,ale Małgoś satysfakcja wielka !Tylko trzeba pamiętać ,żeby je sklejać własciwie przed samym podaniem ,bo od spodu robią sie wilgotne jak postoją

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Margot, rewelacja! Wyglądają tak pięknie, jak na francuskim blogu. Brawo!
freu.gif
freu.gif

Mam nadzieję, że ich smak wynagradza wszystkie starania.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy