- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Jakiś czas temu Bea zamieściła na blogu artykuł o makaronikach a później podała przepisy na makaroniki i sie zaczeło moje szaleństwo
To następne makaroniki ,które zrobiłam dzięki temu ,że Bea przetłumaczyła przepis
cytuję,,
Makaroniki brzoskwiniowe (Macarons a la peche de vigne)
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...-peche-de-vigne
(Przepis zaczerpnięty na stronie Pure Gourmandise)
Na ok. 30 makaroników :
Makaroniki :
3 białka (oddzielone od żółtek 3-4 dni wcześniej)
200 g cukru pudru
125 g bardzo drobno zmielonych orzechów
30 g miałkiego cukru
1 łyżka kurkumy (do zabarwienia)
sok z buraków
Konfitura brzoskwiniowa :
400 g brzoskwini
150 g cukru
3/4 opakowania agar-agar
Przygotowanie : 1 h15
Makaroniki :
1. Zmiksować cukier i mielone migdały (blender); przesiać nad dużym arkuszem
papieru (taki jak do wypieków) ; dodać kurkumę i dobrze wymieszać
2. Ubić białka na sztywną pianę; najpierw dodać tylko jedną łyżkę cukru (kiedy mikser zaczyna zostawiać ,,ślad"˝ w białkach), następnie dodać resztę cukru ubijając na maksymalnej mocy do momentu gdy tworzą się,,czubki" w momencie, gdy wyciągamy mieszadła miksera.
3. Dodać partiami przesianą mieszankę cukier/migdały i dobrze wymieszać - najlepiej plastikowym ustrojstwem do mieszania ciast lub silikonową szpatułką
masa ma być błyszcząca i gładka lecz niezbyt lejąca
4. Blachę ,,biszkoptową" wyłożyć papierem do pieczenia
5. Wyciskać małe krążki (ok. 2 cm) rozmieszczając je na papierze tak, jak jest rozmieszczona "5" na kostce (czyli : prawy dolny róg + lewy, prawy górny + lewy i w środku)
Lepiej najpierw zrobić makaroniki nieco mniejsze, gdyż lekko się jeszcze ,,rozleją", i sprawdzić czy taka wielkość nam odpowiada (po upieczeniu mają mieć ok. 3 cm średnicy)
6. Zostawić je tak do ,,przeschnięcia" na minimum godzinę, lepiej wtedy urosną w piekarniku
7. Blachę z makaronikami postawić na 2 identycznych blachach (będą ładniej wyglądały po upieczeniu ! ! !) ; piec 12 min. w 150°C. (15 - 27 min. jeśli makaroniki są większe) -> uwaga : każdy piec jest inny, należy więc dostosować czas pieczenia do naszego piekarnika
Konfitura brzoskwiniowa
8. Obrać brzoskwinie, pozbyć je pestek i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka wraz z cukrem, wymieszać. Zagotować na wolnym ogniu (jak przy robieniu konfitury) i gotować 15 min. tak by woda wyparowała z owoców. Dodać agar-agar rozpuszczony wcześniej w odrobinie wody. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min. Wystudzić. Można zmiksować jeśli wolimy ,, gładszą" konsystencję.
Etap końcowy :
9. Po wyjęciu makaroników z pieca zostawić je kilka minut do przestygnięcia, następnie pod papier wlać delikatnie odrobinę wody by łatwiej je odkleić, odczekać minutę. Ułożyć je na kratce ,,do góry nogami".
10. Sok z buraków wlać do rozpylacza i spryskać makaroniki pod kątem z odległości 30 cm.
Zostawić do wyschnięcia. Można również posypać je cukrem pudrem i zdmuchnąć jego nadmiar (robi tak jeden ze znanych cukierników, Christophe Michalak).
11. Skleić makaroniki nakładając odrobinę dobrze rozmieszanej konfitury (ma nie być zbyt zwarta).
Smacznego !
"
bardzo smaczne
-ja dałam 2 czubate łyżeczki agar-agar
-starłam 3 srednie buraki i wycisnęłam sok przez gazę
p.sprzekładać tą konfiturą lepiej tak na ,,ostatnia chwilę" bo jak postoją to od spodu zaczynają się lepić


To następne makaroniki ,które zrobiłam dzięki temu ,że Bea przetłumaczyła przepis

cytuję,,
Makaroniki brzoskwiniowe (Macarons a la peche de vigne)
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...-peche-de-vigne
(Przepis zaczerpnięty na stronie Pure Gourmandise)
Na ok. 30 makaroników :
Makaroniki :
3 białka (oddzielone od żółtek 3-4 dni wcześniej)
200 g cukru pudru
125 g bardzo drobno zmielonych orzechów
30 g miałkiego cukru
1 łyżka kurkumy (do zabarwienia)
sok z buraków
Konfitura brzoskwiniowa :
400 g brzoskwini
150 g cukru
3/4 opakowania agar-agar
Przygotowanie : 1 h15
Makaroniki :
1. Zmiksować cukier i mielone migdały (blender); przesiać nad dużym arkuszem
papieru (taki jak do wypieków) ; dodać kurkumę i dobrze wymieszać
2. Ubić białka na sztywną pianę; najpierw dodać tylko jedną łyżkę cukru (kiedy mikser zaczyna zostawiać ,,ślad"˝ w białkach), następnie dodać resztę cukru ubijając na maksymalnej mocy do momentu gdy tworzą się,,czubki" w momencie, gdy wyciągamy mieszadła miksera.
3. Dodać partiami przesianą mieszankę cukier/migdały i dobrze wymieszać - najlepiej plastikowym ustrojstwem do mieszania ciast lub silikonową szpatułką
masa ma być błyszcząca i gładka lecz niezbyt lejąca
4. Blachę ,,biszkoptową" wyłożyć papierem do pieczenia
5. Wyciskać małe krążki (ok. 2 cm) rozmieszczając je na papierze tak, jak jest rozmieszczona "5" na kostce (czyli : prawy dolny róg + lewy, prawy górny + lewy i w środku)
Lepiej najpierw zrobić makaroniki nieco mniejsze, gdyż lekko się jeszcze ,,rozleją", i sprawdzić czy taka wielkość nam odpowiada (po upieczeniu mają mieć ok. 3 cm średnicy)
6. Zostawić je tak do ,,przeschnięcia" na minimum godzinę, lepiej wtedy urosną w piekarniku
7. Blachę z makaronikami postawić na 2 identycznych blachach (będą ładniej wyglądały po upieczeniu ! ! !) ; piec 12 min. w 150°C. (15 - 27 min. jeśli makaroniki są większe) -> uwaga : każdy piec jest inny, należy więc dostosować czas pieczenia do naszego piekarnika
Konfitura brzoskwiniowa
8. Obrać brzoskwinie, pozbyć je pestek i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka wraz z cukrem, wymieszać. Zagotować na wolnym ogniu (jak przy robieniu konfitury) i gotować 15 min. tak by woda wyparowała z owoców. Dodać agar-agar rozpuszczony wcześniej w odrobinie wody. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min. Wystudzić. Można zmiksować jeśli wolimy ,, gładszą" konsystencję.
Etap końcowy :
9. Po wyjęciu makaroników z pieca zostawić je kilka minut do przestygnięcia, następnie pod papier wlać delikatnie odrobinę wody by łatwiej je odkleić, odczekać minutę. Ułożyć je na kratce ,,do góry nogami".
10. Sok z buraków wlać do rozpylacza i spryskać makaroniki pod kątem z odległości 30 cm.
Zostawić do wyschnięcia. Można również posypać je cukrem pudrem i zdmuchnąć jego nadmiar (robi tak jeden ze znanych cukierników, Christophe Michalak).
11. Skleić makaroniki nakładając odrobinę dobrze rozmieszanej konfitury (ma nie być zbyt zwarta).
Smacznego !
"
bardzo smaczne

-ja dałam 2 czubate łyżeczki agar-agar
-starłam 3 srednie buraki i wycisnęłam sok przez gazę


p.sprzekładać tą konfiturą lepiej tak na ,,ostatnia chwilę" bo jak postoją to od spodu zaczynają się lepić
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: