- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
pol kg. maku
3 szklanki mleka
5 jajek
pol kostki masla (125 gr.)
2 szklanki cukru
3 jablka
4 lyzki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki miodu
posiekane bakalie (rodzynki, skorka pomaranczowa i co kto lubi)
zapach migdalowy (mozna nie dawac)
lyzka masla i 2 lyzki tartej bulki do foremek
sposób przygotowania
Mak zalac mlekiem w garnku i mieszajac gotowac 10 minut.
Ostudzic i zemlec trzykrotnie w maszynce.
Jajka, maslo, cukier polaczyc i miksowac okolo 20 minut. Ja to robie w mikserze, ale mozna ucierac recznie.
Dodac mak, starte na tarce do jarzyn obrane jablka, i pozostale skladniki. Wymieszac.
Dwie formy keksowe wysmarowac maslem, wysypac bulka tarta, wlac mase i piec w temp. 180 stopni okolo godziny.
MzM
3 szklanki mleka
5 jajek
pol kostki masla (125 gr.)
2 szklanki cukru
3 jablka
4 lyzki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki miodu
posiekane bakalie (rodzynki, skorka pomaranczowa i co kto lubi)
zapach migdalowy (mozna nie dawac)
lyzka masla i 2 lyzki tartej bulki do foremek
sposób przygotowania
Mak zalac mlekiem w garnku i mieszajac gotowac 10 minut.
Ostudzic i zemlec trzykrotnie w maszynce.
Jajka, maslo, cukier polaczyc i miksowac okolo 20 minut. Ja to robie w mikserze, ale mozna ucierac recznie.
Dodac mak, starte na tarce do jarzyn obrane jablka, i pozostale skladniki. Wymieszac.
Dwie formy keksowe wysmarowac maslem, wysypac bulka tarta, wlac mase i piec w temp. 180 stopni okolo godziny.
MzM