Makowiec japoński

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
A oto jeszcze jeden , taki z okazji Bożego Narodzenia

Ciasto_makowo_jab_kowe.JPG
 

Załączniki

  • Ciasto_makowo_jab_kowe.JPG
    Ciasto_makowo_jab_kowe.JPG
    306.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mam bardzo podobny przepis (30 dkg maku i 25 dkg masła,9 jaj),tylko nazywa się "szarlotka japońska".
Bardzo smaczny,zrobiłam go w tym roku w formie placka
szarlotka_japon..jpg

Mak daję suchy,zmielony.
 

Załączniki

  • szarlotka_japon..jpg
    szarlotka_japon..jpg
    51.1 KB · Wyświetleń: 3

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
pięknie wygląda
lecker.gif

a zwykle w jakiej formie pieczesz, bo ja właśnie zawsze jako placek.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zawsze piekę jako placek.
W tym roku przesadziłam trochę z bakaliami,ale zjadacze nie narzekają i został się tylko jeden mały kawałek.

Chciałam zrobić w dużej tortownicy,nawet ją wysmarowałam,posypałam bułką,ale jak zobaczyłam ile jest ciasta,to szybko wyciągałam blachę.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tak,robiłam z mielonego.
Jedną starszą torebke najpierw wywaliłam,bo nie odpowiadał mi zapach
icon_mrgreen.gif
już myślałam że będę musiała włączyć maszynkę,ale mak z innej firmy był świeżutki.