- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Makowiec zwijany.
ciasto:
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
skórka starta z 1/2 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
sól na czubku łyżeczki
masa makowa:
40 dag maku
1 l mleka
15 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
30 dag bakalii
kieliszek rumu, koniaku lub odpowiedni olejek
1. Na początku przygotowujemy masę makową. W tym celu umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Osączamy go następnie i mielimy 3 – 4 razy, przekładamy do rondelka. Dodajemy do maku mannę, rozpuszczone masło i miód, posiekane bakalie, smażymy wszystko 15 minut, często mieszając. Odstawiamy masę do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy wszystko z makiem, dodajemy rum lub aromat, ewentualnie dosypujemy cukru.
2. Teraz pora na przygotowanie ciasta. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, rozczyn, cukier, jajka, żółtko, skórkę z cytryny, sól i zagniatamy luźne ciasto.
3. Posypujemy mąką stolnicę, ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na niezbyt grube placki. Nakładamy na każdy masę makową, zostawiając z boków ok. 2 cm, smarujemy białkiem i zwijamy. Makowce wkładamy do wyłożonych pergaminem keksówek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
4. Pieczemy makowce ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolny sposób.

ciasto:
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
skórka starta z 1/2 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
sól na czubku łyżeczki
masa makowa:
40 dag maku
1 l mleka
15 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
30 dag bakalii
kieliszek rumu, koniaku lub odpowiedni olejek
1. Na początku przygotowujemy masę makową. W tym celu umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Osączamy go następnie i mielimy 3 – 4 razy, przekładamy do rondelka. Dodajemy do maku mannę, rozpuszczone masło i miód, posiekane bakalie, smażymy wszystko 15 minut, często mieszając. Odstawiamy masę do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy wszystko z makiem, dodajemy rum lub aromat, ewentualnie dosypujemy cukru.
2. Teraz pora na przygotowanie ciasta. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, rozczyn, cukier, jajka, żółtko, skórkę z cytryny, sól i zagniatamy luźne ciasto.
3. Posypujemy mąką stolnicę, ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na niezbyt grube placki. Nakładamy na każdy masę makową, zostawiając z boków ok. 2 cm, smarujemy białkiem i zwijamy. Makowce wkładamy do wyłożonych pergaminem keksówek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
4. Pieczemy makowce ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolny sposób.