Malibu

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Wpisuję na życzenie reniam_123

0,6 l wódki,
25 dkg wiórków kokosowych,
puszka mleka zagęszczonego słodzonego,
puszka mleka kokosowego.

Wiórki zalać wódką i odstawić na 7 dni szczelnie zakryte.Po tygodniu odlać wódkę,a wiórki potraktować blenderem.Papkę bardzo dokładnie odcisnąć(np.używając nowej!!!,czystej białej cieniutkiej-20 den skarpetki)Do tego co odciekło dodać odlany wcześniej alkohol, obydwa mleka i wszystko porządnie zmiksować w blenderze.Jeżeli uznamy,że jest dla nas za "słabe"można dolać jeszcze wódki.Jeżeli za "mocne"dolać mleka zagęszczonego.Przelać do butelek i odstawić na kolejny tydzień.
Minęły 3 dni,a tu już sporo ubyło
icon_redface.gif

A miało być na Święta
icon_redface.gif


DSCF0720.JPG
To są butelki o poj.0,7 l.
 

Załączniki

  • DSCF0720.JPG
    DSCF0720.JPG
    41 KB · Wyświetleń: 1

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,765
2,583
113
[quote name='neteczka' date='26 Mar 2012, 16:50 ' post='1272056']
Wpisuję na życzenie reniam_123

pięknie dziękuję
cvety.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
mam słoik z wiórkami, nie lubimy ich w wypiekach więc stoją jakiś czas, już je pakuję do butli
cheers.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
iluana @ 26 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272078a to warunek konieczny ??
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


uwielbiam malibu i chyba się skuszę
Oczywiście że nie.Wielbiciele żółtego sera mogą użyć mocno znoszonej .

reniam_123 @ 26 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272092pięknie dziękuję
cvety.gif
Nie ma za co
icon_smile.gif


jaxja @ 26 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272199Troszkę inny przepis na malibu jest tutaj.
Faktycznie bardzo podobny,ale ja dodatkowo dodaję mleczko kokosowe i odrobinkę inaczej robię.

doris71 @ 26 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272237mam słoik z wiórkami, nie lubimy ich w wypiekach więc stoją jakiś czas, już je pakuję do butli
cheers.gif
Doris wiórki najporęczniej zalać wódką w słoiku,bo z butli ciężko będzie je wyjąć do zmiksowania.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Ooooo przypomniałam sobie, gdzies ponad rok temu zalałam wiórki i stoją sobie na półce w spiżarni, chyba coś na przypomnienie muszę zacząć brać
ugly_08.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,795
3,027
113
O, dawno nie robiłam.
icon_smile.gif

W moich zapiskach widzę modyfikację: nie zalewałam wiórek, zamiast tego użyłam:
- mleczka kokosowego w ilości 2x 450 ml
- 0,25 l spirytusu
- 0,25 mleka skondensowanego słodzonego
Mieszam w blenderze ze względu na częściowo zestalone mleczko kokosowe.
Dla pogłębienia smaku dodałam 2 cukry waniliowe i 50 ml koniaku. Odstawić na kilka dni.