- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Piekarnik nastawić na 210 stopni.
Rozpuścić 50 g masła.
Posiekać 1 tabliczkę białej czekolady na kawałki.
Wymieszać w misce:
2 1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczyptę soli
Przestudzone masło wymieszać z dwoma jajkami,wlać 1 szklankę mleka,dokładnie wymieszać.
150 g zamrożonych lub świeżych malin wsypać do miski z maką i wymieszać.Dodać posiekaną czekoladę i wlać płynne składniki,wymieszać tylko do połaczenia się względnego i nakładać do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.25 minut lub aż patyczek wkłuty w mufinkę bedzie suchy.
UWAGA:należy koniecznie wysmarować dokładnie formę przed pieczeniem np.masłem albo uzyć papierowych foremek.Ja dzisiaj robiłam te mufinki i bardzo się (przez tę czekoladę chyba) kleją do formy pomimo że jest teflonowa.
Zdjęcia niestety tym razem nie będzie bo wszystkie mufinki juz zjedzone
Rozpuścić 50 g masła.
Posiekać 1 tabliczkę białej czekolady na kawałki.
Wymieszać w misce:
2 1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczyptę soli
Przestudzone masło wymieszać z dwoma jajkami,wlać 1 szklankę mleka,dokładnie wymieszać.
150 g zamrożonych lub świeżych malin wsypać do miski z maką i wymieszać.Dodać posiekaną czekoladę i wlać płynne składniki,wymieszać tylko do połaczenia się względnego i nakładać do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.25 minut lub aż patyczek wkłuty w mufinkę bedzie suchy.
UWAGA:należy koniecznie wysmarować dokładnie formę przed pieczeniem np.masłem albo uzyć papierowych foremek.Ja dzisiaj robiłam te mufinki i bardzo się (przez tę czekoladę chyba) kleją do formy pomimo że jest teflonowa.
Zdjęcia niestety tym razem nie będzie bo wszystkie mufinki juz zjedzone