Marcepanowe pralinki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moje pralinki nie leżakowały w lodówce a mimo to nie rozłaziły się, nie rozlewały... Te sklepowe bywają twarde, natomiast moje należą raczej do miękkich. Nie wiedziałam, że w masowej produkcji też stosuje się ziemniaki
icon_smile.gif
A cukier, jak już pisałam wcześniej rozpuścił mi się idealnie przy mieszaniu z bardzo ciepłymi ziemniakami.
Pokażcie, jak Wasze wyszły
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mam nadzieje, ze moje nie wyszy (z lodowki).
biggrinflip.gif

Powiedz mi, czy ta kaszka bedzie wyczuwalna w ustach ? Przypuszczam, ze bede musiala jej jeszcze toche dorzucic.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Powiedzcie czy to w smaku w ogóle ziemniak przypomina? Mam chęć zrobić ale mi się kłóci trochę połączenie ziemniak + cukier i się bojam co mi wyjdzie
icon_lol.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
masa świetnie udaje marcepan, po upieczeniu zwarta i wyczuwalne grudki jakby tam były tarte migdały
lecker.gif

Załączniki

• Zdj_cia_0377.jpg
    Zdj_cia_0377.jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 1

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
JotHa @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051735Mam nadzieje, ze moje nie wyszy (z lodowki).
biggrinflip.gif

Powiedz mi, czy ta kaszka bedzie wyczuwalna w ustach ? Przypuszczam, ze bede musiala jej jeszcze toche dorzucic.
Kaszka nie była u mnie wyczuwalna, w zależności od wilgotności ziemniaków dodajesz jej tyle, by uzuskać odpowiednią gęstość masy. Nie bój się kaszki
icon_smile.gif

Cinka @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051736Powiedzcie czy to w smaku w ogóle ziemniak przypomina? Mam chęć zrobić ale mi się kłóci trochę połączenie ziemniak + cukier i się bojam co mi wyjdzie
icon_lol.gif
Ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Nie obawiaj się ziemniaków - przecież robi się z nich różne słodkości, w tym pączki
icon_smile.gif
Mam taką starutką książkę "500 potraw z ziemniaków" i robiłam z niej już cuda.

JotHa @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051759Nie, nie przypomina. Ale, jak pisala Duende, malo w oryginale cukru.

Dopisuje: U mnie niestety, ciagle wszystko lepkie.
icon_confused.gif
czyżby wciąż za mało kaszki?

doris71 @ 22 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051864masa świetnie udaje marcepan, po upieczeniu zwarta i wyczuwalne grudki jakby tam były tarte migdały
lecker.gif
ale fantastyczny pomysł! Czy masę rozwałkowałaś i położyłaś na ciasto czy masz jakiś inny patent?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jesli bym dosypala jeszcze wiecej kaszki, to juz bede miala tylko sama kaszke. A to chyba nie jest to.
Nie wiem, co zawinilo.
Mase jeszcze w domu mam, ale smakowo mam wrazenie, ze jest tylko sama kaszka. Wyczuwalna jest kazda drobinka kaszki.
icon_sad.gif

Kurcze, tak mi zalezalo, zeby miec marcepanki.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
JotHa @ 23 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052087Jesli bym dosypala jeszcze wiecej kaszki, to juz bede miala tylko sama kaszke. A to chyba nie jest to.
Nie wiem, co zawinilo.
Mase jeszcze w domu mam, ale smakowo mam wrazenie, ze jest tylko sama kaszka. Wyczuwalna jest kazda drobinka kaszki.
icon_sad.gif

Kurcze, tak mi zalezalo, zeby miec marcepanki.
to już nie wiem, może zbyt 'mokre' ziemniaki? przykro mi, że Ci nie wyszło
icon_sad.gif

Następnym razem będzie lepiej.

doris71 @ 23 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052326wałkowałam przez folię przezroczystą takim wałeczkiem jak do malowania, już w foremce, najpierw piernik, a na nim masę, wałeczek mój jest metalowy http://motoallegro.pl/pizza-smakosze-3-bla...1278725807.html
oo, mam podobny wałeczek plastikowy do ciastoliny
icon_smile.gif
Podprowadzę dzieciom :D

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
duende @ 24 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052437to już nie wiem, może zbyt 'mokre' ziemniaki? przykro mi, że Ci nie wyszło
icon_sad.gif

Następnym razem będzie lepiej.
Hmmm... ja to sie tak latwo nie poddaje. Dosypalam cukru pudru. Jak przypuszczalam, masa na brzegach naczynia obsycha, a to plus w moim przypadku. Wyturlalam wiec jakies kulkopodobne cos - mylalm dlonie po kilku kulkach, co dawalo szanse na turlanie. Teraz lezakuja i obsychaja.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wersja robocza.

marcepanek_1.jpg

Dzis nie czuc mocno drobinek kaszki. Przypuszczalnie moja kaszka blyskawiczna jest blyskawiczna po 2 dniach.
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Polkulki, to samodzielna decyzja moich kulek. Widac, jaka masa wlasnie byla.
Dzis oficjalna degustacja bedzie i opinie bardziej obiektywne (moja jest spaczona przez dotychcasowe doznania), wczoraj tylko bylo podjadanie. Jak pisalam wyzej, drobinki kaszki wyczuwalne minimalnie, ale przypuszczalnie ktos, kto nie wie, ze tam kaszka, to ich nie wyczuje. Im bardziej wysychaja, tym sa lepsze. Bynajmniej te moje.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,714
113
I ja probowalam i mnie nie wyszlo
icon_sad.gif
W sumie bylo lepkie i lepkie i lepkie i maziste i zuzylam cala paczke 400 g kaszki i nadal bylo lepkie. W niczym nie przypominalo marcepanu , bardziej kluche ciasta na niewiadomoco. Poszlo do kubla.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy