qd
Well-known member
- Sie 28, 2005
- 8,206
- 1,714
- 113
Znalazlam inne sposoby na kartoflane marcepany:
"Za czasow "komuny" byl popularny przepis na "marcepan":
1/5 kg ziemniakow
1/2 kg cukru
olejek migdalowy lub przyprawy korzenne (w zaleznosci od gustu)
Ziemniaki gotuje sie "w koszulkach", potem obiera i jeszcze cieple
uciera z calym cukrem.
Dodaje sie przyprawy i gotuje.
Mozna z tego robic figurki lub napelniac tym np andrutowe pokjemniki.
--
Pozdrowienia z Tarnowa
Eustachy
ICQ 7937282"
Przynam sie, ze nie bardzo rozumiem to gotowanie po dodaniu do masy ziemniaczano-cukrowej przypraw.
Macie jakies pomysly?
No chyba ze to o to chodzi:
"
„Marcepanowe kartofelki profesor Sprout”
Potrzebne będą:
2 kociołki
drewniana łycha
palenisko
stół
nóż
0,5 kilo ziemniaków
0,5 kilo cukru
olejek migdałowy
kakao
cukier puder
Obrać ziemniaki i zagotować w kociołku BEZ cukru.
Ugotowane ziemniaki wyjąć i zmiażdżyć.... czymś (na miazgę).
Wrzucić do drugiego kociołka, dodać do tego cukier, intensywnie zamieszać i obserwować, bo będzie się działo coś ciekawego.
Cały czas mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia, czekać aż wystygnie.
Rzucić masę na stół. Zrobić w niej dziurę i wlać w nią olejek migdałowy.
Miażdżyć.
Tforzyć małe kulki, obtaczać w kakao zmieszanym z cukrem pudrem.
http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=7&t=3932 "
Tu jeszcze inna wersja:http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=1024881
"Oto przepis na cudowny marcepan. Przepis nie jest drogi, jest za to genialny. Genialnie prosty i genialnie smaczny oczywiście nie wymyśliłam go ja. Ten przepis zna bardzo wiele osób, ale jeśli ktoś nie zna, to jest zawsze zdziwiony składem. Marcepan ma taką konsystencję, że idealnie nadaje się do robienia różnych figurek, do wykrawania foremkami, wałkowania, przekładania itp.
1 kg cukru pudru
7-8 łyżek mleka w proszku
1 duży ugotowany ziemniak (tak tak naprawdę ziemniak)
2 łyżeczki masła (nie roztapiać)
1 olejek migdałowy
kakao (jeśli chcemy zrobić marcepan czekoladowy)
Ugotowany ziemniak dokładnie przecieramy przez sitko. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy do miski. Dkładay przetarty ziemniak i masło. Ugniatamy, dodajemy olejek. Zagniatamy dalej. Tworzy się jednolita masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli jest gęsta, dodajem masła.
Wyrobiony marcepan dokładnie zawijamy w folię i odkładamy w zimne miejsce (może to być lodówka), najlepiej na dobę, dokładnie zawijamy w folię!!! (bo obeschnie). Oczywiście, nadaje się do jedzenia również bez schładzania."
Kto odważny?
"Za czasow "komuny" byl popularny przepis na "marcepan":
1/5 kg ziemniakow
1/2 kg cukru
olejek migdalowy lub przyprawy korzenne (w zaleznosci od gustu)
Ziemniaki gotuje sie "w koszulkach", potem obiera i jeszcze cieple
uciera z calym cukrem.
Dodaje sie przyprawy i gotuje.
Mozna z tego robic figurki lub napelniac tym np andrutowe pokjemniki.
--
Pozdrowienia z Tarnowa
Eustachy
ICQ 7937282"
Przynam sie, ze nie bardzo rozumiem to gotowanie po dodaniu do masy ziemniaczano-cukrowej przypraw.
Macie jakies pomysly?
No chyba ze to o to chodzi:
"
„Marcepanowe kartofelki profesor Sprout”
Potrzebne będą:
2 kociołki
drewniana łycha
palenisko
stół
nóż
0,5 kilo ziemniaków
0,5 kilo cukru
olejek migdałowy
kakao
cukier puder
Obrać ziemniaki i zagotować w kociołku BEZ cukru.
Ugotowane ziemniaki wyjąć i zmiażdżyć.... czymś (na miazgę).
Wrzucić do drugiego kociołka, dodać do tego cukier, intensywnie zamieszać i obserwować, bo będzie się działo coś ciekawego.
Cały czas mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia, czekać aż wystygnie.
Rzucić masę na stół. Zrobić w niej dziurę i wlać w nią olejek migdałowy.
Miażdżyć.
Tforzyć małe kulki, obtaczać w kakao zmieszanym z cukrem pudrem.
http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=7&t=3932 "
Tu jeszcze inna wersja:http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=1024881
"Oto przepis na cudowny marcepan. Przepis nie jest drogi, jest za to genialny. Genialnie prosty i genialnie smaczny oczywiście nie wymyśliłam go ja. Ten przepis zna bardzo wiele osób, ale jeśli ktoś nie zna, to jest zawsze zdziwiony składem. Marcepan ma taką konsystencję, że idealnie nadaje się do robienia różnych figurek, do wykrawania foremkami, wałkowania, przekładania itp.
1 kg cukru pudru
7-8 łyżek mleka w proszku
1 duży ugotowany ziemniak (tak tak naprawdę ziemniak)
2 łyżeczki masła (nie roztapiać)
1 olejek migdałowy
kakao (jeśli chcemy zrobić marcepan czekoladowy)
Ugotowany ziemniak dokładnie przecieramy przez sitko. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy do miski. Dkładay przetarty ziemniak i masło. Ugniatamy, dodajemy olejek. Zagniatamy dalej. Tworzy się jednolita masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli jest gęsta, dodajem masła.
Wyrobiony marcepan dokładnie zawijamy w folię i odkładamy w zimne miejsce (może to być lodówka), najlepiej na dobę, dokładnie zawijamy w folię!!! (bo obeschnie). Oczywiście, nadaje się do jedzenia również bez schładzania."
Kto odważny?