Marchewka po polsku, bez mleka

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
IMG_08631.JPG

Przepis bardzo tradycyjny. Marchew w bialym sosie.
Tak, tak.
Jak nie mozna mleka, to ze zwyklym beszamelem trzeba cudowac.

4-5 duzych marchwi
lyzka kopiasta maki
lyzka z gorka margaryny/masla
2-4 lyzki mleka sojowego
WODA od marchwi (jesli ktos nie moze mleka nie zapomniec nie wylac jej do zlewu, jak to moj maz potrafi
icon_lol.gif
)
sol, pieprz, sok z cytryny do smaku

Obrana marchew ugotwac pod przykrywka w nieduzej ilosci osolonej wody. Woda nie musi przykrywac calosci. Gorna warstwa ugotuje sie "na parze".
Wywar odcedzic do kubka. Marchew wyrzucic na deske - niech stygnie.
Make wrzucic do garnka, dodac maslo, zamieszac na ogniu do ulepienia kluchy.
Zdjac z ognia. Dodac zimne mleko, rozprowadzic na gladka mase. Jesli mozna uzywac mleko dodaje sie po prostu zwykle mleko do uzyskania pozadanej konsystencji. Jesli nie mozna dodac stopniowo, ciagle mieszajac wywar od marchwi. Doprowadzic do wrzenia mieszajac, zeby nie bylo grud.
Marchew pokroic w kostke, dodac do garnka, posolic, popieprzyc, siknac cytrynka.
W przypadku, gdy marchew ma byc z groszkiem dodac ze 2 garscie swiezego lub mrozonego.
Gotowe. Pomijajac czas gotowania potrzeba 10 minut.

Groszku nawet mrozonego nie trzeba specjalnie gotowac. Po 2-3 minutach trzymania w cieple jest juz dobry.

Zdjecie bedzie przy nastepnym razie.
Potrawa banalna, a jednak spotkalam sie z pytaniem jak.
icon_wink.gif

Zageszczanie potraw warzywnych z uzyciem wywarow z warzyw czy sokow warzywnych podejrzalam u dietetyka Oprah (wole tego nie odmieniac
icon_rolleyes.gif
)
poleca on wywar lub sok (z braku laku z kartonika) wyieszac ze skrobia kukurydziana.

Załączniki

• IMG_08631.JPG
    IMG_08631.JPG
    92 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Marchewkę robię podobnie, ale inaczej
icon_wink.gif
Pokrojoną w kostkę marchewkę zalewam małą ilością wody, gotuję do miękkości, doprawiam, zagęszczam zasmażką, wrzucał kawałeczek masła i już
mniam.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wlasnie jak pytaja to o krojenie marchewki
fiesgrins.gif

u mnie w domu jak u Siesickiej. Marchewki sie nie rabie.
Zasmazke robisz oddzielnie?

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Tak, jak już marchewka jest miękka i doprawiona, to oddzielnie w patelni robię zasmażkę z oleju, ale odrobinkę. Dodaję do marchewki, wrzucam masełko i chwilę gotuję. Masło rozpuszcza się juz po wyłączeniu.
Czasami biorę mrożonkę marchew z groszkiem i robię dokładnie to samo
mniam.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a to jednak ja wole bez rabania i jeden garnek do mycia
icon_wink.gif

ale nigdy nic nie wiadomo. Myslalam, ze moze genialny pomysl na zasmazke bez smazenia...

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
A ja tak robie marchewkę na gesto, brudzi się tylko jeden garnek
icon_smile.gif
Ta marchweka jest naprawde pyszniutka. Przepis mam ze starego mniama, niestety na 100% nie pamiętam autora, prawdopodobnie jest to przepis nutinki
icon_smile.gif

Marchewka duszona
składniki
50 dag marchwi
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki masła
2 niezbyt płaskie łyżeczki mąki pszennej

sposób przygotowania
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawić cukrem i solą. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Masło zagnieść z mąką, przełożyć do ugotowanej marchewki, wymieszać do rozpuszczenia się, chwilę pogotować, mieszając.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dolaczylam zdjecie.

tym razem odkrylam, ze rownie dobrze mozna zrobic zasmazke na oliwie z oliwek. Pewnie dlatego lekko zielony odcien.

mimo wszystko zawsze bede sie dziwic krojeniu surowej marchwi. Przeciez ona twarda.
icon_wink.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Nigdy nie dodawałam mleka do takiej marchewki, robię na oddzielnej patelni zasmażkę na maśle z mąki i do rzucam do garnka z ugotowaną marchewką, mieszamy i gotowe. Teraz się wycwaniłam i kupuje białą zasmażkę Knorr-a (suche granulki w kartoniku) i można ją od razu dodawać do garnka z marchwią, zamieszać i gotowe.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mozna, tylko ja mam troche hamulcow
1/ co jest w tej zasmazce? (poza produktami mlecznymi, ktora nie dla nas pewnie tez chemia)
2/ kosztuje tyle co maka?
icon_wink.gif

dzis robie baardzo duzo marchwi
i kotlety jajeczne, albo nie wiem co...

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
imp_act @ 14 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=582945Nigdy nie dodawałam mleka do takiej marchewki, robię na oddzielnej patelni zasmażkę na maśle z mąki i do rzucam do garnka z ugotowaną marchewką, mieszamy i gotowe. Teraz się wycwaniłam i kupuje białą zasmażkę Knorr-a (suche granulki w kartoniku) i można ją od razu dodawać do garnka z marchwią, zamieszać i gotowe.
hmmm... nie chce Cie martwic ale Knorr nie slynie raczej ze zdrowej zywnosci..
icon_wink.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
e-lunia @ 16 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=487921A ja tak robie marchewkę na gesto, brudzi się tylko jeden garnek
icon_smile.gif
Ta marchweka jest naprawde pyszniutka. Przepis mam ze starego mniama, niestety na 100% nie pamiętam autora, prawdopodobnie jest to przepis nutinki
icon_smile.gif

Marchewka duszona
składniki
50 dag marchwi
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki masła
2 niezbyt płaskie łyżeczki mąki pszennej

sposób przygotowania
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawić cukrem i solą. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Masło zagnieść z mąką, przełożyć do ugotowanej marchewki, wymieszać do rozpuszczenia się, chwilę pogotować, mieszając.
Ja też tak robie chociaż może niedokładnie takie proporcje stosuję. Jeśli marchewka jest sama w sobie słodka to mniej cukru daje - szczyptę lub dwie. To przepis własny
icon_mrgreen.gif
(a marchewka może być z groszkiem).

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dostałam "zamówienie" na "marfefkę z groszkiem"
icon_wink.gif

W poniedziałek będę się produkować
icon_wink.gif
tylko nie wiem jeszcze z ktorego przepisu
gruebel_2.gif

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Uwielbiam marchewkę duszoną z groszkiem, a nawet bez
icon_mrgreen.gif
Zagęszczam bardzo drobno pokrojonym ziemniakiem, który się rozgotowuje.

a swoją drogą nigdy nie słyszałam, o dodatku mleka do ww marchewki

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
roggie @ 28 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=592570Uwielbiam marchewkę duszoną z groszkiem, a nawet bez
icon_mrgreen.gif
Zagęszczam bardzo drobno pokrojonym ziemniakiem, który się rozgotowuje.
a swoją drogą nigdy nie słyszałam, o dodatku mleka do ww marchewki
to wynika z faktu, ze do marchewki po polsku stosuje sie sos Louisa de Béchameil czyli beszamel, czyli zasmazke biala, a ona jest na mleku, ktorego cukier (laktoza) i tluszcz poprawia smak. Ziemniak tego nie zrobi.

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
kermidt @ 28 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=592773Ziemniak tego nie zrobi.
no rzecz jasna, że ziemniakowi się nie uda, ale ziemniak ma tylko oszukać kalorie

kermidt @ 28 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=592773to wynika z faktu, ze do marchewki po polsku stosuje sie sos Louisa de Béchameil czyli beszamel, czyli zasmazke biala, a ona jest na mleku, ktorego cukier (laktoza) i tluszcz poprawia smak.
no faktycznie!! ja używałam tylko masło+mąka, chętnie przetestuje na beszamelu - dzięki kermidt za informację
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja chyba marfefki rano ugotuje na parze a jak wroce z pracy (beda zimne
icon_wink.gif
) pociacham w kostke i zrobie zasmażkę
icon_mrgreen.gif

Ale co do tego
gruebel_2.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Jajko sadzone?
A jak miesozerny.
A w ogole to... czemu Ty nie spisz?
icon_eek.gif
Widzialam Cie w Niebie!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Myslałam o mielonych ale co do tego - pyry
icon_question.gif
gruebel_2.gif

Chciał w sumie sama marchewke z groszkiem ("tylko i wyłącznie"
icon_wink.gif
)

A nie śpie, bo wróciłam z imprezy (tzn.zostałam odprowadzona) i siedze teraz sama w domu.
Jakoś nastrój mnie opuścił
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy