Marchewka po tunezyjsku z serem i oliwkami

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
marchewtunezja7bb.jpg


1 kg malutkich marchewek (lub zwyklych pokrojonych w talarki)
sol do smaku
1 duzy zabek czosnku przecisniety przez praske
1/2 lyzeczki harissy (lub pasty albo sosu chili)
1 lyzka octu z czerwonego wina (lub soku z cytryny)
3 lyzki oliwy extra virgin

3 kopiaste lyzki posiekanej natki pietruszki
1/3 szkl pokrojonego w drobna kostke sera typu feta lub koziego sera
12 czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w krazki

Ugotowac marchewki w osolonej wodzie i przelac na durszalku zimna woda (maja byc jedrne, w zadnym razie zbyt miekkie).

Wymieszac czosnek z 1/2 lyzeczki soli, dodac harisse, ocet i olej. Wszystko dobrze zmiksowac.

Polac sosem jeszcze cieple marchewki. Wymieszac z natka, feta i oliwkami.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mniam:

wiedeeeelceeee w DŁOŃ! do bojuuuuu marsz!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a w ogóle, to ten przepis powinien byc zalinkowany do wegetariańskich! Tutaj jets zakamuflowany, a brzmi bossssko!
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
gdzie sie pchaja?!

jak cos zostanie to sie podziele ;) :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mao: ja Sylion z Tobą nie moge, od rana nie masz litości dla moich biednych mięśni brzucha! :lol:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Nie pchac sie tu prosze - tylko do kuchni marsz robic marcheweczke. ;)

Moze i przepis zakamuflowany - ja juz pytalam, gdzie arabskie przepisy wpisywac , bo nie bardzo wiem - szczesliwie Tunezja nad Morzem Srodziemnym to sie tu zalapala.
icon_smile.gif


Mam linkowac do "wegetarianskich" czy "zielono mi" : Chyba do tego drugiego : Ja "wegetarianskie" rozumiem bardziej jako samodzielne dania, a to taki dodateczek tylko....
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no ja mam ten sam problem z tymi dwoma działami
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
aco to jest harissa i pasta chili?
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Harissa to dość ostra przyprawa na bazie (o ile dobrze pamiętam) ostrej papryki.
Pasta chili to przetarte papryczki chili na miazgę i zapakowane do słoiczka.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Medi juz wszystko wyjasnil - harissa to wlasnie pasta z ostrej papryki typowa dla Polnocnej Afryki.
Mozna ja spokojnie zastapic jakakolwiek inna pasta z chili lub nawet jakims ostrym sosem chili. W potrawie chodzi po prostu o te odrobine pikanterii. ;)
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,142
261
83
AgusiaH
CYTATharissa to wlasnie pasta z ostrej papryki typowa dla Polnocnej Afryki.
Kupiłam harissę, ale w proszku. Czy ma takie samo zastosowanie : Czy do tej marchewki też dać 1/2 łyżeczki :