Marcinek

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Piekłam w blaszce 29/36cm. Temperatura pieczenia ok. 180-200* C. Można upiec z połowy porcji, wtedy
wiadomo wyjdzie Ci 5 lub 6 placków , ale będzie o wiele niższy.
Mój Marcinek pieczony według podanej ilości składników miał 5-5,5 cm wysokości.
Pozdrawiam gorąco. Noemi
wink.gif

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Zrobiłam Marcinka.Trochę się bałam , że zajmie mi to dużo czasu ale nie było tak źle. Zrobiłam z połowy porcji w małej tortownicy a właściwie piekłam tylko na spodzie bez obręczy. Wyszło ok tylko następnym razem dam trochę więcej śmietany, żeby było jeszcze wilgotniejsze.Ale smaczek rewelacja.

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Dodaję zdjęcie niewielkiej ilości ciacha bo niestety szybko znikło. Wyszło mi 15 placków.Boki posypałam potarkowanymi herbatnikami a górę gorzką czekoladą.

Załączniki

• dzie__babci_002.jpg
    dzie__babci_002.jpg
    114 KB · Wyświetleń: 0

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
tez zrobilam:). wyszedl wspanialy!
na poczatku rodzinka kręciła głową, że połączenie ciasta kruchego z biątą śmietaną nie może być udane, a później zniknął szybciutko. Az zal bylo patrzec jak go ubywa bo jednak jest pracochlonny.

Załączniki

• DSC03423.JPG
    DSC03423.JPG
    474.7 KB · Wyświetleń: 0

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
oooo, nareszcie znalazłam ten przepis. nie wiedizałam, że to się tak nazywa. moja zmarła babcia piekła takie ciasto przekładane bitą śmietaną. muszę je wypróbować i poczuć smak dzieciństwa....

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
tylko sie nie śmiejcie, z podanych proporcji piekę ok........ 30 placków
icon_mrgreen.gif
W naszym regionie placki marcinkowe są baaardzo cieniutkie, i czassami wrecz trudno policzyć je w gotowym cieście
Nie mam niestety w przekroju tylko w całosci, moja córka baaardzo go lubi
IMC_0001__327_.JPG

Załączniki

• IMC_0001__327_.JPG
    IMC_0001__327_.JPG
    218.8 KB · Wyświetleń: 0

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
piszecie, że pracochłonny, czasochłonny - więc chciałabym dowiedzieć się, czy to ciasto uda się zwykłemu śmiertelnikowi popełnić w jeden wieczór (licząc od godz. 18.00), czy raczej powinnam zagospodarować sobie popołudnie sobotnie?
tak pi razy oko
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Siedmiokropka @ 28 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1123681Moim zdaniem spróbuj w sobotę. Kolejny raz zrobisz szybciej, ale pierwszy lepiej na spokojnie
icon_smile.gif
no tak, to wiem
icon_mrgreen.gif

tylko, że ciasto ma poleżakować 24-48 h - więc lepiej, gdybym zdążyła zrobić je w piątek wieczorem - wówczas będzie akurat na poobiedni niedzielny deser
no, nic
najwyżej zrobię etapami na następną niedzielę, a na tę coś innego upiekę

banany mam, to może zrobię ciasto bananowo-orzechowe za M. Łebkowskim

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
ja też upiekłam, jest, a raczej był pysznyyyyyy. na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak, bo po 24 - ch godzinach jeszcze nie był mięciutki, ale następnego dnia....... był przepyszny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy