Marokanska zupa z ciecierzycy

zawszepolka

Member
Kwi 28, 2008
28
0
0
Podczas porzadkowania starych magazynow, znalazlam mala ksiazeczke - dodatek do lutowego wydania magazynu Good Food 'Superhealthy recipes'. w tym wlasnie dodatku znalazlam przepis na Marokanska zupe z ciecierzycy - smaczna, prosta i na temat.

Skladniki:

1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 srednia cebula, pokrojona w kostke
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
2 lyzeczki mielonego kuminu*
600ml wrzacego bulionu warzywnego**
400g pomidorow z puszki, pokrojonych
200g ugotowanej ciecierzycy
100g mrozonego bobu
skorka i sok z polowy cytryny
duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki
chleb pita lub podplomyk***

Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic.
W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i smazyc przez kolejna minute.
Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i gotowac przez kolejne 2 minuty.
Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym), nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podplomykiem.

*zastapilam mielonym kminkiem
**uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy)
***uzylam chleba z Weekendowej piekarni #19

PS to moj pierwszy przepis na forum, wiec jesli zrobilam cos zle, to prosze o uwagi, a nastepnym razem juz bledu nie bedzie!
chickpeas_soup.jpg

Załączniki

• chickpeas_soup.jpg
    chickpeas_soup.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 1

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Piekna zupa, az zglodnialam
kuehl.gif

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
Zupka brzmi kusząco...
Uwielbiam bób, jednak nigdy nie udało mi się z nim zrobić żadnej potrawy, sałatki, nic... jem go tylko solo, bo jak już zaczynam obierać to nie mogę się powstrzymać przed zjedzeniem go od razu
icon_redface.gif

zawszepolka

Member
Kwi 28, 2008
28
0
0
WOW! Nie spodziewalam sie tylu odpowiedzi!
icon_smile.gif

Ja mam to szczescie, ze mam dostep do bobu tutejszego (czyt. mieszkam w Anglii obecnie) ktory jest mrozony bez skorek. A co najwazniejsze mrozony jest mlody. Kiedys w polskim sklepie kupilam mrozony bob firmy Hortex - byl stary, w skorkach, z plamami i w dodatku 1.5 raza drozszy niz z lokalnego marketu! Az wstyd co?
icon_smile.gif

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
Ja jeszcze nie widziałam mrożonego bez skórki. Ciekawe czy jest takie dostępny w Polsce
gruebel_2.gif

No i w takim razie szybko Ci się gotuje... jak zobaczyłam przepis to jakoś założyłam, że bób trzeba wcześniej ugotować i obrać. Ja mrożony i tak gotuje by był dobry, takie dwie minuty jak tu w przepisie raczej by nie wystarczyły ;)

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

zawszepolka

Member
Kwi 28, 2008
28
0
0
Niestety nie zartuje... Nie potrafie do kuminu sie przekonac. Nie moge i juz
icon_sad.gif

Rzeczywiscie dla prawdziwych smakoszy kumin idealnie dopelni smak tej zupy. Ja na razie z kuminem sie oswajam
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
zawszepolka @ 20 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=825936Niestety nie zartuje... Nie potrafie do kuminu sie przekonac. Nie moge i juz
icon_sad.gif

Rzeczywiscie dla prawdziwych smakoszy kumin idealnie dopelni smak tej zupy. Ja na razie z kuminem sie oswajam
icon_smile.gif
Ok, można nie lubić. Można pominąć w gotowaniu. Ale zamieniać na kminek? To jakieś nieporozumienie. To tak jakby gotować cassoulet z adzuki albo lepiej- z fasolką szparagową. To fasola i tamto też fasola. W końcu mają podobne nazwy.

zawszepolka

Member
Kwi 28, 2008
28
0
0
Sinistra @ 21 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=825997Ok, można nie lubić. Można pominąć w gotowaniu. Ale zamieniać na kminek? To jakieś nieporozumienie. To tak jakby gotować cassoulet z adzuki albo lepiej- z fasolką szparagową. To fasola i tamto też fasola. W końcu mają podobne nazwy.
Ale przeciez ja nikomu nie kaze dodawac kminku. Napisalam, ze ja dodalam, co nie oznacza, ze wszyscy jak jeden maz kminek dodac musza.

gatita @ 21 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826085Zupa się gotuje ! Niestety zamaist bobu czy groszku dodałam ziemniaka.... Nie wiem czy to nie faux paux
gruebel_2.gif

Opowiem jak zjem.
Kumin za to dodałam
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy