- Kwi 28, 2008
- 28
- 0
- 0
Podczas porzadkowania starych magazynow, znalazlam mala ksiazeczke - dodatek do lutowego wydania magazynu Good Food 'Superhealthy recipes'. w tym wlasnie dodatku znalazlam przepis na Marokanska zupe z ciecierzycy - smaczna, prosta i na temat.
Skladniki:
1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 srednia cebula, pokrojona w kostke
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
2 lyzeczki mielonego kuminu*
600ml wrzacego bulionu warzywnego**
400g pomidorow z puszki, pokrojonych
200g ugotowanej ciecierzycy
100g mrozonego bobu
skorka i sok z polowy cytryny
duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki
chleb pita lub podplomyk***
Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic.
W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i smazyc przez kolejna minute.
Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i gotowac przez kolejne 2 minuty.
Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym), nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podplomykiem.
*zastapilam mielonym kminkiem
**uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy)
***uzylam chleba z Weekendowej piekarni #19
PS to moj pierwszy przepis na forum, wiec jesli zrobilam cos zle, to prosze o uwagi, a nastepnym razem juz bledu nie bedzie!

Skladniki:
1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 srednia cebula, pokrojona w kostke
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
2 lyzeczki mielonego kuminu*
600ml wrzacego bulionu warzywnego**
400g pomidorow z puszki, pokrojonych
200g ugotowanej ciecierzycy
100g mrozonego bobu
skorka i sok z polowy cytryny
duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki
chleb pita lub podplomyk***
Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic.
W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i smazyc przez kolejna minute.
Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i gotowac przez kolejne 2 minuty.
Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym), nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podplomykiem.
*zastapilam mielonym kminkiem
**uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy)
***uzylam chleba z Weekendowej piekarni #19
PS to moj pierwszy przepis na forum, wiec jesli zrobilam cos zle, to prosze o uwagi, a nastepnym razem juz bledu nie bedzie!
