index.php?act=findpost&pid=1239775joanno24 - cukier puder jak dodajesz to dodawaj stopniowo az poczujesz, ze masa jest konsystencji plasteliny. Moze na poczatek sprobuj innego przepisu? Sprobuj zrobic mase z pianek marshmallows. 200 g bialych marshmallows zalewasz 2 lyzkami wody, dodajesz pare kropel z cytryny i wstawiasz do mikrofalowki na okolo minute (zalezy od mocy mikrofalowki). Pianki musza spulchniec. Jak podwoja swoja objetosc to wyciagasz z mikrofalowki i ''wylewasz'' na stolnice, na ktora wczesniej wysypalas ok.250g cukru pudru. Zagniatasz tak zeby miedzy piankami a palcami byla warstwa cukru i w razie potrzeby dosypujesz cukier puder (z oryginalnego przepisu wynika: 400g pianek i 1 kg cukru pudru wiec dla 200g pianek 0,5 kg cukru pudru). Zagniatasz i dodajesz cukier puder do czasu az masa nie bedzie sie sama rozplywala pod swoim ciezarem i nie dosyp tez za duzo zeby nie byla za twarda. Ja nie wiem jak Ci te konsystencje dokladnie opisac...bo ja ja poprostu czuje, ze jest przyjemna w dotyku i taka plastyczna
W przypadku gdy masa sie kruszy to pomaga gliceryna spozywcza -plynna. Pamietaj, ze barniki tez zawieraja pewne substancje, ktore moga wysuszac mase i powodowac ze sie kruszy. Ja np. do fondantu dodalam barwniki zelowy wiltona i masa sie kruszyla. Przy zastosowaniu juz barwnika w proszku nie bylo tego problemu
Witam ponownie Lambethko ! Ostatnim razem napisałaś mi że gdy masa się kruszy to pomaga gliceryna spożywcza płynna tylko powiedz mi gdzie ją można kupić i w jakich proporcjach stosować ?