Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

joanna24

Member
Gru 10, 2011
6
0
0
lambethka @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239775joanno24 - cukier puder jak dodajesz to dodawaj stopniowo az poczujesz, ze masa jest konsystencji plasteliny. Moze na poczatek sprobuj innego przepisu? Sprobuj zrobic mase z pianek marshmallows. 200 g bialych marshmallows zalewasz 2 lyzkami wody, dodajesz pare kropel z cytryny i wstawiasz do mikrofalowki na okolo minute (zalezy od mocy mikrofalowki). Pianki musza spulchniec. Jak podwoja swoja objetosc to wyciagasz z mikrofalowki i ''wylewasz'' na stolnice, na ktora wczesniej wysypalas ok.250g cukru pudru. Zagniatasz tak zeby miedzy piankami a palcami byla warstwa cukru i w razie potrzeby dosypujesz cukier puder (z oryginalnego przepisu wynika: 400g pianek i 1 kg cukru pudru wiec dla 200g pianek 0,5 kg cukru pudru). Zagniatasz i dodajesz cukier puder do czasu az masa nie bedzie sie sama rozplywala pod swoim ciezarem i nie dosyp tez za duzo zeby nie byla za twarda. Ja nie wiem jak Ci te konsystencje dokladnie opisac...bo ja ja poprostu czuje, ze jest przyjemna w dotyku i taka plastyczna
icon_mrgreen.gif
W przypadku gdy masa sie kruszy to pomaga gliceryna spozywcza -plynna. Pamietaj, ze barniki tez zawieraja pewne substancje, ktore moga wysuszac mase i powodowac ze sie kruszy. Ja np. do fondantu dodalam barwniki zelowy wiltona i masa sie kruszyla. Przy zastosowaniu juz barwnika w proszku nie bylo tego problemu
icon_biggrin.gif
Witam ponownie Lambethko ! Ostatnim razem napisałaś mi że gdy masa się kruszy to pomaga gliceryna spożywcza płynna tylko powiedz mi gdzie ją można kupić i w jakich proporcjach stosować ?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanna24 @ 15 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1242482Witam ponownie Lambethko ! Ostatnim razem napisałaś mi że gdy masa się kruszy to pomaga gliceryna spożywcza płynna tylko powiedz mi gdzie ją można kupić i w jakich proporcjach stosować ?
stosuje doslownie pare kropel ale niestety nie wiem gdzie ja mozna kupic
icon_frown.gif
nigdy nie szukalam. Moze w hurtowniach cukierniczych?

asiulla sliczne te Twoje torty - rozkrecilas sie
icon_biggrin.gif
a powiedz mi..masy barwisz sama czy kupujesz juz barwione masy? A jak barwisz sama to ktorymi barwnikami?
icon_biggrin.gif

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 13 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241965ja lecę tylko na pettinice bo jak do tej pory ani raz nie udało mi się dobrze zagnieść samoróbkę, ciągle jakaś nie taka mi wychodziła. albo za twarda albo sie rwała przy wałkowaniu to się wściekła i powiedzialam stop hehe od tej pory lecę na baklesie i jestem bardzo zadowolona. Mi sprowadza ją hurtownia z lubania ale można ją też kupić na necie normalnie, w fabryce cukiernika i w pan centrum chyba
A ja praktycznie tylko na samoróbce działam, bo z innymi masami jakoś tak nie polubiłyśmy się. Jeszcze z Model Past fajnie mi się praqcuje i dodaje ją do samoróbki jak robię rózyczki. Przerażaja tez ceny u mnie w hurtowni 5kg petinace 149 zł
dump.gif

Megi428 @ 14 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241967Asiula ja nie narzekam tylko swoje spstrzeżenia piszem
icon_smile.gif
bo ostatnio naprawdę mam same ale do moich tortów - figurki takie same tylko w różnych ubrankach, torty takie same tylko w różnych kolorach - niech ktoś wymyśli coś bardziej twórczego
icon_mrgreen.gif
To rób tak jak ja. Mam pomysł i nie mam go komu zrobić to robie dla taty, bez względu co to za tort
icon_mrgreen.gif
To tato jest krytykiem i ocenia moje pierwowzory. Jak nie masz komu robić to mogę Ci dać namiary na mojego tatę, chętnie przyjmie także Twoje torciki
icon_mrgreen.gif

terjon @ 15 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1242498Dziękuję bardzo za odpowiedź.Fajna rzecz tylko ta cena zabolała.
Oj bolało i to bardzo
cry_1.gif
A na dodatek początkowo nie rozumiałam się z tym pistoletem i nie zabardzo mi szło wyciskanie. Przeżywałam, że kasę wywaliłam w błoto, dopiero jak się zawzięłam to poszło. Teraz nie wyobrażam sobie pracy bez tego udogodnienia
daumen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Przez moje choróbsko miałam trochę przerwy w działaniach. Już powolutku wracam do żywych.
IMG_1006.JPG IMG_0991.JPG

Załączniki

• IMG_0991.JPG
    IMG_0991.JPG
    189.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1006.JPG
    IMG_1006.JPG
    199.8 KB · Wyświetleń: 0

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
[quote name='asiulla1984' date='15 Jan 2012, 14:37 ' post='1242500']
terjon ja mam tańszy pistolet do modeliny

o taki http://swiatpasji.pl/sklep/pistolet_do_modeliny-8100.html
tylko że ja kupiłam u chińczyków na ebay jeszcze taniej

O fajnie,że wkleiłaś linka.Dzięki.Cena kilkakrotnie niższa więc możliwe ,że się skusze. A jaką ma pojemność?Na ebay nie mam konta i jeszcze sprzedający Chińczycy ....no syn by powiedział,że nie kumam bazy.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
O rany ale cudowne torty, koszula fantastyczne detale te szwy- widać dbałość o szczegóły, szkoda jeść normalnie, Joanno tobie to chyba diabeł pomaga przy tych tortach bo nieziemskie są
icon_wink.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Jo_anna1 @ 13 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241897Nie wiem jak samoróbka pójdzie przez pistolet do modeliny ale przez pistolet do wyciskania masy cukrowej idzie bardzo dobrze, wystarczy tylko dodać jeszcze troszkę planty i dobrze wyrobić, żeby była ciepła. Do tej pory tylko z samoróbki wyciskałam wszystkie kształty.
icon_mrgreen.gif
znalazłam tę masę kupną faktycznie droga, a tak chciałam sobie ułatwić no i przyspieszyć robotę, zawsze jak gniotę masę to bałagan mam w domu, że głowa boli, Joanno masz pozdrowienia od Ani ze Szczecina
bussi.gif
, to moja kumpelka, opowiadała mi o Waszym szkoleniu u Kandulskiego, zazdroszczę na następne jadę razem z Anka

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Znów kilka dni nie zaglądałam a tu takie cuda ! Dziewczyny jesteście niesamowite... ja chyba nigdy nie osiągnę takiego poziomu...
kilka moich ostatnich, którym dużo brakuje do ideału

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy