Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
beata34 @ 16 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1242796Joanno masz pozdrowienia od Ani ze Szczecina
bussi.gif
, to moja kumpelka, opowiadała mi o Waszym szkoleniu u Kandulskiego, zazdroszczę na następne jadę razem z Anka
Jaki ten świat mały
icon_mrgreen.gif
, kumpela super
daumen.gif
Dziękuję za pozdrowienia. Przez to moje choróbsko zaniedbałam ją troszeczkę, aż mi wstyd
icon_redface.gif
Buziaczki dla Ani
bussi.gif

sionia @ 16 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1242943Gdzie można kupić wykrawaczki muszelek, koników morskich...
Nie rozglądałam się za wykrawaczkami w tych kształtach, bo nie chciałam takich płaskich muszelek. Ja mam formy silikonowe, dzieki temu mam trójwymiarowe muszelki:
http://www.tobie.com.pl/m007-p-167.html?cPath=10
A rozgwiazdkę robię sama bez foremki
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Joanno, wlasnie o takie silikonowe mi chodziło. Dziekuje, czytasz mi w mysli.
Czy jestes z nich zadowolona? Łatwo z nich sie wyjmuje?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1242951Joanno, wlasnie o takie silikonowe mi chodziło. Dziekuje, czytasz mi w mysli.
Czy jestes z nich zadowolona? Łatwo z nich sie wyjmuje?
Jestem baaardzo zadowolona juz wiele razy je wykorzystałam
icon_smile.gif
Ostatnio w niedzielę robiłam morski na chrzciny
icon_mrgreen.gif

Wyrabiam masę cukrową tak żeby dobrze się wypełniło wgłębienie w foremce, wstawiam na jakiś czas do lodówki( można też na chwilkę do zamrażarki) żeby masa stężała i przy wyjmowaniu nie straciła kształtu. Po wyjęciu z lodówki delikatnie z kazdej strony rozchylam foremkę i wyjmuję ukształtowaną masę. Dla mnie super sprawa

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Dziękuję bardzo!!!!! I zdrowia życzę. Wiesz, dzięki tobie w zeszłym roku byłam na Expo Sweet. To było dla mnie wielkie przeżycie, tym bardziej, że do tej pory nie zrobiłam ani jednego tortu. Jeszcze raz dziękuję za to wspaniałe doświadczenie.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1242976Dziękuję bardzo!!!!! I zdrowia życzę. Wiesz, dzięki tobie w zeszłym roku byłam na Expo Sweet. To było dla mnie wielkie przeżycie, tym bardziej, że do tej pory nie zrobiłam ani jednego tortu. Jeszcze raz dziękuję za to wspaniałe doświadczenie.
Nie ma za co, przecież po to jesteśmy żeby sobie pomagać
bussi.gif
To może i w tym roku się wybierzesz na targi ???
icon_smile.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Jo_anna1 @ 17 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1243071Nie ma za co, przecież po to jesteśmy żeby sobie pomagać
bussi.gif
To może i w tym roku się wybierzesz na targi ???
icon_smile.gif
Joasiu, a może byś zaczęła blog pisać, robisz takie cuda, myślę, że byłoby duże zainteresowanie, no i wpływy z reklam
icon_mrgreen.gif
, tak jak np Dorota, która prowadzi świetny blog moje wypieki- znany pewnie wszystkim uczestniczkom forum, nigdzie w internecie nie znalazłam takiego od a do z kompendium wiedzy o tortach w stylu angielskim, jak ugnieść masę - zdjęcia poszczególnych etapów, pokryć tort, itd. jak robisz tort- te wszystkie piękne figurki i dekoracje

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
beata34 @ 17 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1243086Joasiu, a może byś zaczęła blog pisać, robisz takie cuda, myślę, że byłoby duże zainteresowanie, no i wpływy z reklam
icon_mrgreen.gif
, tak jak np Dorota, która prowadzi świetny blog moje wypieki- znany pewnie wszystkim uczestniczkom forum, nigdzie w internecie nie znalazłam takiego od a do z kompendium wiedzy o tortach w stylu angielskim, jak ugnieść masę - zdjęcia poszczególnych etapów, pokryć tort, itd. jak robisz tort- te wszystkie piękne figurki i dekoracje
Beata podaj link do bloga Doroty bo ja mam jakiś ale nie mam pewności czy o ten chodzi. dzięki!!! a torciska ostatnie cuda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
anbetung.gif
alipek @ 17 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1243108Beata podaj link do bloga Doroty bo ja mam jakiś ale nie mam pewności czy o ten chodzi. dzięki!!! a torciska ostatnie cuda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://mojewypieki.blox.pl/html
ale tam nie ma zbyt wiele o dekoracji ciast są za to rewelacyjne ciasta, polecam tort bezowy dacquoise, kto spróbuje to przepadł na zawsze
icon_mrgreen.gif
, z tego blogu nauczyłam się piec biszkopta, który nie opada i jest bez proszku do pieczenia no i dowiedziałam się o istnieniu cincin
anbetung.gif
, autorka podaje go jako źródło z którego czerpie inspiracje

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
A to moja dzisiejsza produkcja, wzorowałam sie na torcie Joasi ale nie wyszlo mi tak ładnie, jeszcze duuużo wody w Wiśle musi upłynąc abym zbliżyła się do naszej mistrzyni
anbetung.gif
, powiedzcie mi dziewczyny jak wałkujecie masę na olej czy mąkę ziemniaczana, zauważyłam, że jak wałkuję na mąkę to mi się skorupa robi na masie- było to widoczne jak robiłam pliski i na ich grzbietach miałam takie spękania- coś jak spierzchnięta ziemia a jak walkowałam na stolnicy posmarowanej olejem to masa mi się nie chciała rozchodzić na boki, tak jakby poślizgu brakowało, złej baletnicy.....................

Załączniki

• Wanda.JPG
    Wanda.JPG
    944.4 KB · Wyświetleń: 0

joannaMar

Member
Gru 21, 2011
12
0
0
Witam
To moje początki z dekoracją tortów. Mam parę pytań:
Już na jedno odpowiedz widzę w poprzednim poście - podsypywać mąką ziemniaczaną, zanotowałam
1. Na jaką grubość najlepiej rozwałkować masę?
2. Czy ciężko wyprostować, wygładzić boki tortów? Na filmikach wygląda to bardzo prosto, ale tego najbardziej sie obawiam.
3. Mam zamiar używać gotowej masy i ja barwić. Czy ciężko jest uzyskać pożądany kolor stosując barwniki w proszku?
4. Jaką masę położyć na tort pod masę cukrową? Gdzieś widziałam, że polecana jest ta z masłem i cukrem pudrem.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Asiulla, ten tort to domowy
icon_smile.gif
dla teściowej na urodziny upiekłam, chciałam wypróbować różne zdobienia, które podpatrzyłam u Was i dlatego taki naćpany, różyczki to gotowiec
icon_mrgreen.gif
, nakupiłyśmy tego z koleżanką w hurtowni i nawet wystawiałyśmy je na allegro, jak znajdę to wkleję zdjęcia miałyśmy bordowe, które faktycznie wyglądały jak prawdziwe, co do podsypywania mąką to ja chyba za dużo sypię, kolorowa masa robi mi się blada, jak potem ją oczyszczam z masy pędzelkiem, to niby kolor wraca ale jest matowa, jak ją nabłyszczać?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
beata34 - nablyszczac pedzlem zwilzonym w wodzie lub spirytusie

joannaMar - witaj na forum
icon_biggrin.gif

1. Jak najcieniej mozesz - ja rozwalkowuje tak na okolo 2-3 mm - cieniej juz moze pekac przy nakladaniu
2. Nie jest ciezko, jak robisz to powoli i delikatnie. Najlepiej robic kawalek po kawalku, lekko mase naciagajac i wygladzajac do boku tortu druga reka.
3. Nie, ale polecam aby barwnik w proszku rozpuscic w 3-4 kroplach wody. Ja robie w masie dolek, wsypuje barnik, dodaje pare kropel wody, mieszam wykalaczka i zagniatam. Potem odstawiam na pare godzin do lodowki (najlepiej na noc). Potem wyjmuje, zagniatam, podgrzewam kilka sekund w mikrofalowce i znowu zagniatam. Kolor jest wtedy rownomierny i intensywny.
4. Najlepiej maslana, ewentualnie budyniowa. Hm, raczej polecana jest masa maslana na bazie szwajcarskiej bezy
icon_biggrin.gif

1 czesc bialka
2 czesci cukru
3 czesci masla

Co do podsypywania, mozna tez podsypywac delikatnie cukrem pudrem
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy