asiulla1984
Member
- Lip 27, 2011
- 607
- 0
- 0
sylkag66 @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257566Asiula wzorowałam sie na twoich kapslach.Daleko do ideału....nie no kochana kapsel pierwsza klasa, co narzekaszbardzo fajny![]()
![]()
Dorota519 @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257586Dziewczyny potrzebuje sprawdzonego przepisu na masę cukrową.
Teraz robię masę z marshmallows ale chciałabym wypróbować inną.ja robię "mniej-więcej" według przepisu Dorotax
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33167
olejek migdałowy nie zawsze do wszystkiego mi pasuje więc dodaję inne olejki, teraz najczęściej cytrynowy.
mag-pio @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257504Gratuluję przepięknych tortów. Sama już kilkanaście zrobiłam, z każdym dużo łatwiej, w myśl zasady "praktyka czyni mistrza"Ale mam ciągle problem z literkami. Z różnych wykrawaczek zawsze ten sam problem: nie chcą mi ładnie wyjść czy to z metalu, czy to z plastiku :/ Kończy się przeważnie "wydłubywaniem" wykałaczką, ale nie muszę chyba dodawać, jak to wpływa na ich wygląd![]()
Wycinałam i z masy własnej roboty i z "model plast", podsypywałam mąką ziemniaczaną, podsuszałam... na nic wszystko :/ Kiedyś zakupiłam plastikowe wykrawaczki do koronek - nie mam pojęcia, jak z nich zrobić użytek :/ Masa włazi w otworki, ale przy delikatniejszych zawijasach rwie się niemiłosiernie.
Patrzę na te Wasze torty, na literki delikatne, perfekcyjne... i błagam o podpowiedź, jak takie same zrobić.Literki wycinam z samoróbki. Rozwałkowuję wąski pasek masy obficie podsypując mąką ziemniaczaną jeżeli jest bardzo mocno wyrobiona-uplastyczniona to na chwilkę pozostawiam do przeschnięcia. Odciskam wykrawaczką literkę tak żeby ją tylko dokładnie odbić w masie ale nie wyciąć. Na pędzelek nabieram odrobinę mąki i pędzluję tym zagłebienie literki w masie i wnętrze foremki. przykładam foremkę dokładnie do odciśniętej literki, przyciskam i przesuwam tak po blacie, Jeżeli z literki trzeba usunąć jakieś środki np z A, d, b to wydłubuję je igłą kiedy jeszcze literka jest w foremce. później delikatnie stukam o blat stołu i literka wyskakuje sama, jeżeli nie jest zbyt skłonna do wyjścia to delikatnie jej pomagam igiełką. ukształtowuję ją i pozostawiam do wyschnięcia. Ja też początkowo miałam trudności z literkami ale jak juz nabierzesz wprawy to dość dobrze idzie
emilka41 @ 20 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257740Torty jak zwykle-rewelacja.....
proszę was o szablon i instrukcję wykonania bucików dziecięcychNajszybciej chyba takie się robi:
http://www.youtube.com/watch?v=0vkvESoe7FU
obok są też inne pokazane.
asiulla1984 @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257642nie no kochana kapsel pierwsza klasa, co narzekaszbardzo fajny![]()
Bo na dole nie wyszły mi te wycięcia tak jak Tobie. Możesz zdradzić jak to robisz?
sylkag66 @ 20 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257810Bo na dole nie wyszły mi te wycięcia tak jak Tobie. Możesz zdradzić jak to robisz?najpierw paluchami robie zakładki te a na dole mam taką plastikową wykrawaczkę z literki O i nią wycinam pomiędzy zakładkami, oczywiście to wychodzi nie równe czasami i poszarpane to radełkiem docinam żeby ładnie wyglądało.
asiulla1984 @ 20 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257826najpierw paluchami robie zakładki te a na dole mam taką plastikową wykrawaczkę z literki O i nią wycinam pomiędzy zakładkami, oczywiście to wychodzi nie równe czasami i poszarpane to radełkiem docinam żeby ładnie wyglądało.Właśnie o to mi chodziło . DZIĘKUJĘ. Mój kapsel zrobiony bez okazji, przez szwagra bo gdy mu pokazałam twoją WARKĘ to mnie podsumował że tak nie umiem.. no i miał swojego lecha.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.