Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
super mycha
icon_smile.gif

a to moje dzisiejsze

2dlyts.jpg

zsr7nb.jpg

wgs1o2.jpg

344fmae.jpg

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Gratuluję przepięknych tortów. Sama już kilkanaście zrobiłam, z każdym dużo łatwiej, w myśl zasady "praktyka czyni mistrza"
icon_smile.gif
Ale mam ciągle problem z literkami. Z różnych wykrawaczek zawsze ten sam problem: nie chcą mi ładnie wyjść czy to z metalu, czy to z plastiku :/ Kończy się przeważnie "wydłubywaniem" wykałaczką, ale nie muszę chyba dodawać, jak to wpływa na ich wygląd ;) Wycinałam i z masy własnej roboty i z "model plast", podsypywałam mąką ziemniaczaną, podsuszałam... na nic wszystko :/ Kiedyś zakupiłam plastikowe wykrawaczki do koronek - nie mam pojęcia, jak z nich zrobić użytek :/ Masa włazi w otworki, ale przy delikatniejszych zawijasach rwie się niemiłosiernie.

Patrzę na te Wasze torty, na literki delikatne, perfekcyjne... i błagam o podpowiedź, jak takie same zrobić.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Asiula wzorowałam sie na twoich kapslach.Daleko do ideału....

..

..

Załączniki

• 100_7988.JPG
    100_7988.JPG
    303.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7981.JPG
    100_7981.JPG
    228.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_7971.JPG
    100_7971.JPG
    275.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
No dziewczyny jak zwykle nadążyć za Wami trudno. Nawet nie jestem w stanie opisywać każdeg z osobna. Wszystkie super.
daumen.gif

A to mój wekend:
IMG_1069.JPG IMG_1068.JPG IMG_1074.JPG

Załączniki

• IMG_1068.JPG
    IMG_1068.JPG
    155.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1069.JPG
    IMG_1069.JPG
    145.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1074.JPG
    IMG_1074.JPG
    137.8 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
mag-pio @ 19 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1257504Gratuluję przepięknych tortów. Sama już kilkanaście zrobiłam, z każdym dużo łatwiej, w myśl zasady "praktyka czyni mistrza"
icon_smile.gif
Ale mam ciągle problem z literkami. Z różnych wykrawaczek zawsze ten sam problem: nie chcą mi ładnie wyjść czy to z metalu, czy to z plastiku :/ Kończy się przeważnie "wydłubywaniem" wykałaczką, ale nie muszę chyba dodawać, jak to wpływa na ich wygląd ;) Wycinałam i z masy własnej roboty i z "model plast", podsypywałam mąką ziemniaczaną, podsuszałam... na nic wszystko :/ Kiedyś zakupiłam plastikowe wykrawaczki do koronek - nie mam pojęcia, jak z nich zrobić użytek :/ Masa włazi w otworki, ale przy delikatniejszych zawijasach rwie się niemiłosiernie.

Patrzę na te Wasze torty, na literki delikatne, perfekcyjne... i błagam o podpowiedź, jak takie same zrobić.
Literki wycinam z samoróbki. Rozwałkowuję wąski pasek masy obficie podsypując mąką ziemniaczaną jeżeli jest bardzo mocno wyrobiona-uplastyczniona to na chwilkę pozostawiam do przeschnięcia. Odciskam wykrawaczką literkę tak żeby ją tylko dokładnie odbić w masie ale nie wyciąć. Na pędzelek nabieram odrobinę mąki i pędzluję tym zagłebienie literki w masie i wnętrze foremki. przykładam foremkę dokładnie do odciśniętej literki, przyciskam i przesuwam tak po blacie, Jeżeli z literki trzeba usunąć jakieś środki np z A, d, b to wydłubuję je igłą kiedy jeszcze literka jest w foremce. później delikatnie stukam o blat stołu i literka wyskakuje sama, jeżeli nie jest zbyt skłonna do wyjścia to delikatnie jej pomagam igiełką. ukształtowuję ją i pozostawiam do wyschnięcia. Ja też początkowo miałam trudności z literkami ale jak juz nabierzesz wprawy to dość dobrze idzie :D

emilka41 @ 20 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1257740Torty jak zwykle-rewelacja.....
proszę was o szablon i instrukcję wykonania bucików dziecięcych
Najszybciej chyba takie się robi:
http://www.youtube.com/watch?v=0vkvESoe7FU
obok są też inne pokazane.

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Jo_anna1, bardzo dziękuję za szczegółowe instrukcje, o to mi właśnie chodziło
icon_smile.gif
Już sprawdziłam, jak to zadziała u mnie i pędzlowanie zagłębień, przy wykrawaczce plastikowej faktycznie bardzo pomaga
icon_smile.gif
Udało mi się sprawnie wykroić "a", gorzej poszło z "c", ale wierzę, że z czasem będzie łatwiej
icon_smile.gif

Z wykrawaczkami metalowymi jeszcze powalczę
icon_smile.gif

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Witam
Oto kilka moich udekorowanych muffinek
icon_smile.gif

Zachęcam do dzielenia się na forum waszymi cudami.

icon_smile.gif

A to przepisy na masę cukrową zapożyczone z innego tematu.
Ja osobiście robiłam masę z tego drugiego przepisu i szczerze mogę go polecić.

Masa cukrowa - przepisy

Sposób I (od Illy)

Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.

Sposób II (od Dorotaxx)

Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.

Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
sylkag66 @ 20 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1257810Bo na dole nie wyszły mi te wycięcia tak jak Tobie. Możesz zdradzić jak to robisz?
najpierw paluchami robie zakładki te a na dole mam taką plastikową wykrawaczkę z literki O i nią wycinam pomiędzy zakładkami, oczywiście to wychodzi nie równe czasami i poszarpane to radełkiem docinam żeby ładnie wyglądało.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Kochane jak zwykle cudne torty.
A tu jeszcze moje:

Niespodzianka zamówinona przez mamę z okazji zaręczyn córki (w maju czeka mnie ślubny :D)
P1090147.JPG

P1090174.JPG

Załączniki

• P1090147.JPG
    P1090147.JPG
    235.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1090174.JPG
    P1090174.JPG
    235.7 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
asiulla1984 @ 20 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1257826najpierw paluchami robie zakładki te a na dole mam taką plastikową wykrawaczkę z literki O i nią wycinam pomiędzy zakładkami, oczywiście to wychodzi nie równe czasami i poszarpane to radełkiem docinam żeby ładnie wyglądało.
Właśnie o to mi chodziło . DZIĘKUJĘ. Mój kapsel zrobiony bez okazji, przez szwagra bo gdy mu pokazałam twoją WARKĘ to mnie podsumował że tak nie umiem.. no i miał swojego lecha.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy