Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
dziewczyny!! pomocy - muszę zrobić tort dla kelnera a nie mam żadnego pomysłu
icon_sad.gif
((

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
miglietta @ 21 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1258076dziewczyny!! pomocy - muszę zrobić tort dla kelnera a nie mam żadnego pomysłu
icon_sad.gif
((
ja bym zrobila cos takiego:

prostokatny podklad pod tort pokrylabym brazowa masa i po bokach dorobila rant - cos na wzor stolika. Na tym polozylabym tort upieczony na kule na wzor tacy kelnerskiej z przykryciem http://www.foodclipart.com/food_clipart_im...01-5938_SMU.jpg ,
obok karte menu z wystajacym banknotem, widelec i noz w serwetce oraz z boku lezaca scierke i na niej np. napisana dedykacja. No taki typowy room service
icon_biggrin.gif

albo cos latwiejszego i z mniejsza iloscia zabawy: http://media.cakecentral.com/gallery/74749...-1302471425.JPG

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Ja już też zastanawiam się nad tortem komunijnym dla córki, bo mnie poprosiła abym zrobiła dla niej tort. Ja sobie wymarzyłam tort pokryty mas cukrową ale niem wiem za bardzo jak się do tego zabrać, ani natchnienia co na tym torcie miałabym umieścić ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dziewczyny tak wymiatacie że czasem aż dech zapiera, to mój wczxorajszy na perłowe gody
icon_smile.gif

Załączniki

• wiolonczela.jpg
    wiolonczela.jpg
    161.5 KB · Wyświetleń: 0
  • skrzypce1.jpg
    skrzypce1.jpg
    147.5 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Jeju, no co tu wejdę to to oczy mi mało nie wyjdą. Dziewczyny cuda za cudami tworzycie. No piękne te torciska, że.... że słów mi brakuje
icon_smile.gif

Lambethko co do tego pistoletu to robię tak jak pisała Joanna czyli daję duuużo margaryny. Nie powiem Ci dokładnie ile, bo się nie da, ale tyle, że masa którą chcę włożyć do pistoletu jest bardzo bardzo plastyczna (do rąk się nie klei, bo jest mocno tłusta). Popróbuj na kawałku masy, dodawaj do niego coraz więcej tłuszczu aż w końcu zacznie Ci leciutko masa wychodzić. Ja już zaprzyjaźniłam się z nim i terz żałuję, że tyle zwlekałam z jego zakupem.

sylkag66 łabądki lepiłam wg tej instrukcji. Jak widać zmieniłam im trochę układ, nie dawałam drucików do środka, lepiłam głowę, szyję i tułów z jednego kawałka masy. Po ulepieniu odczekałam jeden dzień aż stwardnieją i dopiero zabrałam się za lepienie skrzydeł.
Ups nie wiem dlaczego ale strona nie otwiera się na konkretnej instrukcji tylko na głównej, chodzi o pierwsze łabędzie jakie napotkasz ściągając stronę w dół
icon_mrgreen.gif
Chyba nie nakręciłam za bardzo
gruebel_2.gif

ficcusia

Member
Sty 1, 2012
30
0
0
Witajcie,

dziewczyny nie wiem czy mi odpowiecie na pytanie, ale zaryzykuję.
Zaczynam robienie tortów na zamówwienie i mam dylemat ile kasy brać za tort

zwykły prostokątny

w kształcie jakiejs figurki

okragły

pietrowy

Podpowiedzcie w przyblizeniu.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
wszystkie torty śliczne, Aska ten z wilkiem czarny jest odjzdowy, viki róże i kuń ekstra sie prezentują, ficcusia ciezko doradzić oj cięzko

aha - pistoletu nie mam ale od Asi miałam i jak dziewczyny piszą - tłuszcz ale tez miękkość masy ma znaczenie bo im bardziej miękka i ciepła wyrobiona to lepiej przechodzi przez pistolet, jak tylko sie tłuszcz wgniecie i nie wyrobi porządnie i nie rozgrzeje to przechodzi owszem ale zaraz pęka i słabo to wyglada
icon_smile.gif

mój ostatni torcik z bzyczkami
icon_smile.gif

pszcz__ki.jpg
pszcz__ki__1.jpg

Załączniki

• pszcz__ki.jpg
    pszcz__ki.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 0
  • pszcz__ki__1.jpg
    pszcz__ki__1.jpg
    118.2 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dzieki dziewczyny - pistolet opanowalam! Joanna miala racje, ze jak juz sie z nim oswoi to rewelacja
icon_biggrin.gif

Megi -Twoje bzyczki mnie oczarowaly! piekne, cudne i slodkie!!!

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Błagam wskażcie gdzie znajdę taki naprawdę niezawodny przepis na masę cukrową . Korzystacie z tych w pierwszym poście ? Cięzko się przebić przez te wątki - to już 3 który próbuję ogarnąć i robi mi sie już słabo
cry_1.gif

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
iluana @ 23 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1259124Błagam wskażcie gdzie znajdę taki naprawdę niezawodny przepis na masę cukrową . Korzystacie z tych w pierwszym poście ? Cięzko się przebić przez te wątki - to już 3 który próbuję ogarnąć i robi mi sie już słabo
cry_1.gif
Polecam ten przepis z pierwszej strony Sposób II (od Dorotaxx) , masa z tego przepisu jest super elastyczna i puszysta.
icon_smile.gif

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
To jeszcze mam kilka pytań

Tort będzie w kształcie biustu

Będę potrzebowała 4 kolory ( ciało , bielizna , krawat , cyferki na krawacie- mogą być tego samego koloru co sutki)
Wyczytałam ,że barwnik dodaje się do masy w trakcie wyrabiania
No i teraz - jak podzielić masę ,zeby wyszły mi 4 kolory. Jak obliczyć ile tej masy będę potrzebowała na skórę , ile na staniczek
gruebel_2.gif
Aaaa i będę miała tylko barwniki w płynie - wiem ,że lepsze żelowe , ale to bedzie póki co jednorazowy wyskok więc nie chcę zamawiać przez net. Czy z płynnymi to naprawdę aż tak kiepsko??

Czy w gotową masę wbiję świeczki? Wymyśliłam sobie ,że mogłyby być w sutkach
icon_razz.gif

Nie mogę znaleźć przepisu na masę maślaną ( tą smaruje się biszkopt przed położeniem masy cukrowej tak?
icon_rolleyes.gif
)
I która masa do przekładania biszkoptu bylaby najbezpieczniejsza - smakowo i wykonawczo

No i wreszcie czy z jednej porcji biszkoptu wyjdzie mi takie popiersie ( blacha w kształcie serca+ biust)

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Dziewczyny Pomocy
Potrzebuje zrobić torcik na urodziny dla kobiety która kilka dni temu została babcią. Chciałabym żeby ten tort był taki śmieszny związany z tym że została babcią . Może macie jakiś pomysł??

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy