Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Wszystko jak zawsze śliczne, wy zdolniachy!!!

Za poczatkujących trzymam kciuki, ja sie wciągnęłam ponad 2 lata temu i wciąż trenuje, do "cinowych" mistrzyń mi daleko ale radze sobie
icon_lol.gif
, też dacie rade!

Wracając do moich biszkoptów to jest to ewidentna zdrada piekarnika,
wczoraj piekłam w 160*C i po 25-ciu min. wyschły boki i nie wyrósł też tyle co zawsze, potrzymałam jeszcze 10 min.
Zakalca nie było, ale przekroi sie tylko na dwa blaty.
Coś z tego wykombinuje, ale już mnie to piiiii...

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tylko 25 min? ja pieke w 160 stopniach 45 minut - blacha 26 cm srednicy, biszkopt z 8 jaj
gruebel_2.gif
wyrasta ponad blache i nawet jak ciut opadnie to jest na rowno z blacha

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A jak przechowujecie torty pokryte masą cukrową?
Ja bedę robiła tort na komunię córki, więc tort pokryję i ozdobię w sobotę a spozywany bedzie dopiero w niedziele popołudniu.

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Megi428 @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267711a i jeszcze chciałam napisac Gośce mojej imienniczce - masa mogła sie kruszyc jak puder był za gruby - diamant w torebkach papierowych jest do .... pip, ale w torebkach foliowych jest ok, ja osobiście uzywam tylko tego Promyk z Lidla - tani bo po 2,29 zł za pół kg i miałki, poza tym nie każda żelatyna jest dobra - kiedys kupiłam chyba gellwe i była nie halo, sprawdzona przeze mnie i wg mnie najlepsza jest ta Lidlowska marki Lidl
icon_smile.gif
- naprawdę daje dobrą elastyczność, a planty do masy dodaję ok 1/4 kostki na 75 ml wody i ok kg pudru - masa jest bardziej elastyczna i jednolita
icon_smile.gif
w tesco jest planta jako tzw pewniak po 3 zł od kilku miesiecy
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za odpowiedź. Wychodzi na to że to chyba cukier był przyczyną. Masa jest właśnie taka zcukrzona i aż chrupie jak ja wykrawam.
icon_smile.gif
Hehe. Nie tak mocno ale jednak coś tam słychać. Kurna a co do lidla to niestety najbliższy jest odemnie oddalony o jakieś 50 km. Ja koło siebie mam tylko Biedronke, Aldika, InterMarche i Kaufland. Z tego co wiem to w Kauflandzie jest cukier właśnie w woreczkach foliowych. Teraz w następną sobotę bedę piekła torcik dla mojego najmłodszego synusia na jego 2 urodzinki to zrobię najwyżej na tamtym cukrze. Zobaczymy czy będzie lepszy. Aha no i zapomniałabym, Gośka pięknie ci wyszły te maczki na torciku. Ja niestety próbowałam zrobić z mojej masy różyczki ale tak jak pisałam rwią się i nie umiałam ich ładnie pofałdować.
icon_sad.gif
No szkoda ale mam nadzieję że teraz moja masa wyjdzie lepsza.
icon_smile.gif
A no i jeszcze jedno. Dziewczyny a wy gdzie kupujecie cukier i żelantynę i jakiej marki. Podpowiedzi mi się przydają.
icon_smile.gif

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
_Gonia_ @ 16 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267755A jeszcze co do planty to na Kotlet.pl podają przepis bez planty i wyglada też dość plastycznie.
Tak się zastanawiam co do planty i smaku masy po jej dodaniu? Czy tłuszcz nie bedzie wyczuwalny?
Mój pierwszy przepis na masę którą robiłam w pażdzierniku, też był bez Planty i szczerze nie polecam chodz dopiero zaczynam swoją zabawę z tortami i nie znam sie jeszcze tak dobrze na tym jak inne dziewczyny. Masa była okropna nic nie szło z nią zrobić. Nakładając ja na tort od razu pękała. Poprostu masakra. Teraz zrobiłam na Plancie i masa była by super jakby nie ten cukier
icon_smile.gif
. A co do smaku to wogóle jej nie czuć. Moja córa ciągle mi kwiatki podbierała bo stwierdziła że są pyszne. Hehe.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
sylkag66 @ 16 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267843hej. Dziewczyny muszę zrobić tort w kształcie zygzaka i nie wiem jak sie zabrać za to
Sylka ja jestem w trakcie robienia zygzaka. Korzystałam z tych podpowiedzi http://www.wielkiezarcie.com/recipe43411.html oraz http://www.wielkiezarcie.com/recipe60945.html Jeszcze nie wiem jak będzie masa mi pracowała bo na razie już obtynkowany się chłodzi. Ja robię masę cukrową i właśnie mam chwilę aż żelatyna się rozpuści. Jak skończę wrzucę fotki. Te linki sporo mi pomogły. Trzymam kciuki

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
też nie wiem jaki jest przepis na masę na kotlecie ale gdzies widziałam przepis bez planty ale chyba z gliceryna - z dwojga zlego wolę jednak plantę bo gliceryna mi sie kojarzy no .. wiecie ;) sama glukoza juz ma takie właściwosci więc wolałabym nie przeginać z takimi środkami
icon_smile.gif

Cukier o którym pisałam promyk jest również w tesco, raz kupiłam królewski w chyba czerwonych torebkach i był dobry ale jednak droższy niż Promyk.

Fantastycznie strasznie krótko pieczesz biszkopty - ja podobnie jak lambetka 45 minut w 160-170 stopni - musi miec czas na wyrośniecie i upieczenie a twoje raczej wyrastają a na pieczenie czasu nie maja i po temu może opadaja

Na masie cukrowej można zrobic napisy masą maślana ale bitą bym odradzała bo samoróbki raczej nie rozpusci ale napisy mogą wygladać mało estetycznie, jak nie miałam jeszcze wykrawaczek do literek to pisałam masą rozpuszczoną w mikrofali - do woreczka masę, malutka dziurka i na kilka sekund do mikrofali zeby mięciutka wypływała - na paluchy trzeba uważac bo masa potrafi nieźle poparzyc, te literki wyciskałam na pergaminie pod którym miałam napis jako szablon w sporych odstepach literki i po zaschnięciu lekko nożem podważałam i gotowe literki - jest zabawy ale wykonalne- tak wygladaja na torcie
chrzest__muszelki.JPG

Załączniki

• chrzest__muszelki.JPG
    chrzest__muszelki.JPG
    18.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Ja własnie też zawsze piekłam dłużej, ale tego nie dałabym rady, bo spaliłby sie i tak góra sie wysuszyła.
Ale to jeszcze nic.
Wczoraj piekłam biszkopt z 6 jaj w tortownicy 24 cm, siedział w piekarniku 65min zanim był dopieczony. Wyrósł ładnie, opadł oczywiście, ale i tak blaszka była pełna.
Oszaleje przez ten piekarnik.

Megi428 śliczny ten twój torcik, ja tez własnie taki morski na urodziny córci dzisiaj musze wykończyć, juz "oszpachlowany" czeka w lodówce
Czy te małe kuleczki to posypka cukrowa? Wyglądaja przeslicznie

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Fantastyczna dzieki
icon_smile.gif
te małe kuleczki to taki maczek perłowy - wykorzystuje go właśnie do tortów morskich - wczoraj skończyłam syrenkowy
icon_smile.gif

Jak piszesz o biszkopcie to faktycznie cos z piekarnikiem nie halo jest bo po takim czasie pieczenia to muzina powinna być
rofl.gif

asyreny.jpg
asyreny__1.jpg

Załączniki

• asyreny.jpg
    asyreny.jpg
    42 KB · Wyświetleń: 0
  • asyreny__1.jpg
    asyreny__1.jpg
    54.7 KB · Wyświetleń: 0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Cos na pewno jest nie tak, mógłby sie tylko zdecydowac, w którą stronę. A on jak chłop raz tak, raz tak.
rofl.gif

Podpowiedz jeszcze proszę gdzie ten maczek mozna kupic może zdąże jeszcze przed impreza
icon_razz.gif

Jeszcze jedno pytanie, czym nabłyszczasz "morska" masę, jak zawsze wodą czy to jakiś inny trik?
Bo na focie wygląda super.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
asiulla1984 @ 17 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268103fajowe torty dziewczyny
icon_smile.gif
Asiula pięknie!!!!! Zdradź mi proszę gdzie kupujesz masy i czy gotowe kolory cy też białą a potem sama barwisz. twoje maję zawsze taki cudny połysk i widać, ze dobrze sie na nich pracuje. Mnie ostatnio samoróbka nie lubi. Robię taj samo a ona rwie się, kruszy. szykuje mi sie komunia córci i aby nerw uniknąć kupię gotoą. A ile taka gotowa masa ma terminu przydatności. Bo samoróbkę uwazam, ze można trzymać dokąd termin ma planta. Nalepij wrzuć link do tych mas których używasz Plissss

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dla miłośniczki zygzaka. Losie!!!!! Ile mi ta masa nerw zjadła!!!!! Wcale tępa była do roboty. Widać, że cukier dobrze nie rozlał się. Ale ja już cudowałam i małymi kawałkami i w całości gnieść i dodawać więcej planty!!! Nic tępol jeden jak kluch się ugniatał!!!!! Coraz bardziej myślę o gotowcach bo przez takie numery tylko łacinę szlifuję!!!!!!! Dobrze że dzieci nie było w domu bo by się nasłuchały!!!! Dlatego Asiulka ratuj!!! Gdzie ty kupujesz swoje?????

Załączniki

• IMG_3004.JPG
    IMG_3004.JPG
    81.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3022.JPG
    IMG_3022.JPG
    163.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy