Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Megi428 @ 17 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268179fajne torty
icon_smile.gif

Asiula śliczny Tomek ci wyszedł
icon_smile.gif

Alipek dziwną konsystencję ta masa ma - jakby zważona chociaż to raczej niemożliwe w masie cukrowej
No właśnie wiem i głowię się o co chodzi. wszystko daję jak zawsze. Cukier z KUPCA, planta, zelatyna DELECTA a ona jakaś taka nie do ułożenia. Wszystkie produkty w terminie. Po prostu chyba przestała mnie lubić!!!
gruebel_2.gif
icon_neutral.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
może żelatynę przegrzałaś? czasami jak sie tak zrobi to potem masa długo miekka wręcz rozłażaca się wydaje a na końcu kruszy i jest w sumie do nieczego a konsystencję też ma kiepska bo nie jest elatyczna tylka taka jakaś porowata

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Megi428 @ 17 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268203może żelatynę przegrzałaś? czasami jak sie tak zrobi to potem masa długo miekka wręcz rozłażaca się wydaje a na końcu kruszy i jest w sumie do nieczego a konsystencję też ma kiepska bo nie jest elatyczna tylka taka jakaś porowata
to jakiś trop
anbetung.gif
Wydawało mi się, ze to delikatne grzanie. zagotowałam wodę w małym rondelku i jak zaczęła parować wyłączyłam gaz i postawiłam miskę z namoczoną zelatyną. I tak powoli ją ogrzewało, ale przyznam, ze nie stałam nad michą tylko myśląc,może to delikatne grzanie zajęłam sie czymś tam. A ona może faktycznie za dużo od dołu dostała ciepła. Dzięki Megi. Następnym razem będę uważać a na razie i tak kupiłam gotowca. Spróbuję a jak sie skończy może jeszcze się przeproszę z samoróbką!!!! A po"łacinie" przez nią gadam już nieźle!

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dziś początek dwa urodzinowe córek, na święta będzie chrzcinowy za miesiąc męża urodzinowy, masa z pianek, kleiła się do wszytkiego, czy kupowałyście może którąś z tych http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&...ng=masa+cukrowa, mam chęć spróbować, możecie polecić lub odradzić?

Załączniki

• 14_Marzenki.jpg
    14_Marzenki.jpg
    51.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 21_Sandry.jpg
    21_Sandry.jpg
    55.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zmęczyła nas wczoraj masa-samoróbka, kiepsko się z niej lepiło, pokrycie się darło, ogólnie lipa, i ja kupię tą która polecacie, dzięki dziewczyny
anbetung.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
doris71 @ 17 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268288zmęczyła nas wczoraj masa-samoróbka, kiepsko się z niej lepiło, pokrycie się darło, ogólnie lipa, i ja kupię tą która polecacie, dzięki dziewczyny
anbetung.gif
A może to coś w powietrzu było nie tak!!!! Moja dała mi popalić i się doigrała! 5kg kupiłam sobie. mam sporo torciczków do roboty. Asiulla jak byś mogła tak pi razy oko zerknąć jaki ona ma termin?!

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
A ja już miałam kilka razy taka niemiłą "przygodę " z masą jak Alipek - wyglądała bardzo podobnie, była krucha, nie pomagało ani dodawanie planty, ani podgrzewanie ani nawet dodatek CMC... nie wiem dlaczego ale barwienie masy na czerwono, czarno i brązowo ( większej ilości, np na pokrycie tortu) kończyło ię zawsze porażką.. barwniki miałam rózne, proszkowe...więc dla świętego spokoju i zdrowia psychicznego odpuściłam sobie te 3 kolory i jak potrzebuję, to kupuję gotową masę.

A to mój wczorajszy
icon_smile.gif

draculaura.jpg

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
pscolki super torcik
icon_smile.gif

podam wam sposób na dobre barwienie masy przy czym mało barwnika dodajemy i nie kruszy ona masy - Aśka może potwierdzic bo w ten sposób tez barwi - chodzi głównie o kolory czerwony, brązowy i czarny - najprostszym sposobem przy samoróbce jest dodanie barwnika do płynnej żelatyny z glukozą - przed dodawaniem cukru pudru - barwnik pieknie się rozpuszcza, żadnych kropek w masie nie ma i kolor jest bardziej intensywny a masa naprawdę plastyczna - barwnika daje dosłownie na czubku łyżeczki.

Drugi bardziej czasochłonny sposób ale do zastosowania w samoróbce i gotowcu - to masę zabarwiam na 2-3 dni przed obłożeniem torta (chodzi oczywiście o wymienione kolory) barwnikiem w proszku - na około 70-80 masy daję może 1/5 - 1/6 łyżeczki barwnika - trochę więcej niż na czubku - w masie robię paluchem dołek i daję kilka kropli wody - na to barwnik i wykałaczką mieszam aż się papka zrobi - zagniatam aby barwnik sie wmieszał - czarny wychodzi szary, brązowy lekko bury a czerwony rózowy i wszystko wyglada do bani ale daje do worka i zostawiam na kilka godzin a najlepiej na noc - po tym czasie ponownie zagniatam i znowu zostawiam - już kolory lepiej wygladają ale jeszcze sa bade - czynność z zagniataniem powtarzam ze 3-4 razy - najlepiej przed samym zagniataniem dac na kilka sekund do mikrofali - w ciepłej masie lepiej barwnik się rozprowadza - po kilku takich zagniataniach otrzymujemy intensywny kolor - jest to trochę żmudne i czasochłonne ale wykonalne.

Myślę że choć troche pomogłam
icon_smile.gif

tutaj jest masa barwiona bezpośrednio przed ugniataniem

maluch.jpg

a tutaj sposobem kilkudniowym - kolory się różia bo miałam inne odcienie czerwonego
icon_smile.gif

zygi.jpg

Załączniki

• maluch.jpg
    maluch.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zygi.jpg
    zygi.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 0

BOŻENA2

Member
Lut 23, 2012
57
0
0
pscolki @ 18 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268314A ja już miałam kilka razy taka niemiłą "przygodę " z masą jak Alipek - wyglądała bardzo podobnie, była krucha, nie pomagało ani dodawanie planty, ani podgrzewanie ani nawet dodatek CMC... nie wiem dlaczego ale barwienie masy na czerwono, czarno i brązowo ( większej ilości, np na pokrycie tortu) kończyło ię zawsze porażką.. barwniki miałam rózne, proszkowe...więc dla świętego spokoju i zdrowia psychicznego odpuściłam sobie te 3 kolory i jak potrzebuję, to kupuję gotową masę.

A to mój wczorajszy
icon_smile.gif
polecam stąd zakupy masy [...]

http://xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.pl/ ilości 25 dkg i 1 kg.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dziewczyny jesteście nieocenioną skarbnicą wiedzy i mądrości. dzięki za wszystkie podpowiedzi. Czyli z tą czerwienią, czernią i brązem trzeba się obchodzidź jak z przysłowiowym jajem.Na razie popracuję na gotowcach aby mi troche złość przeszła, a potem może powrócę do walki. Pozdrawiam was wiosennie.
wink.gif
anbetung.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
asiulla1984 @ 18 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1268352alipek sprawdzialam wiadro z masą i tak o: wyprodukowana 25.10.2011 ważna do 24.10.2012 a kupiłam ją na początku lutego, także spokojnie da się zużyć ją do końca daty, mi takie jedno wiadro wystarcza na średnio 8 tortów plus ozdoby
dzięki Asiulla! Też zamówiłam wiadro 5 kg aby ukoić trochę nerwy. Mam w zanadrzu 18-tki, komunię, chrzest to spoko zużyję.
anbetung.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
firma Sugarflair produkuje barwniki skoncentrowane, ktorych niewielka ilosc zabarwia duze ilosci masy cukrowej, np. by pokryc tort, czyli:

-czerwony red extra
-zielony
-czarny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy