czarnowodzianka @ 9 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1287400co do winogron to i ja chce wiedziec![]()
a ja mam pytanie inne muszę zrobic tort w kształcie jedynki upiekłam na prostokątnej blasze biszkopt a teraz nie wiem czy dzielic na czesci czy wyciąć od razu 1 , jak łatwiej pozniej z przełozeniem kremem??? pomozcie Kolezankii jeszcze jaki macie przepis na krem o smaku smietankowym?
Ja kiedys robiłam jedynkę i zanim zaczęlam na biszkopcie prostokątnym, najpierw potrenowałam na kartce papieru. Przecięłam już przełozony wzdłuż a następnie jedna polowka to była głowna część jedynki a z drugiej połówki zrobiłam podstawę i ten daszek. wychodzi smukła i ładna. Ale najpierw warto na kartce potrenować jak przycinać te skosy.
Cinka @ 9 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1287631Pomarańczowy to połączenie kolorów czerwonego i żółtego, cielisty również ale stosunek barwnika do masy cukrowej będzie dużo mniejszy. Przy cielistym dodatek żółtego będzie sporo mniejszy niż przy pomarańczowym. Najlepiej najpierw dodawać po odrobinie barwnika czerwonego żeby uzyskać jaśniutki róż, a potem wmieszać odrobinę żółtego żeby róż zmienił się w kolor cielisty.
Robiąc kolor pomarańczowy barwiłabym masę na żółto - żeby złapała intensywny żółty odcień, a później dodałabym czerwony żeby złamać żółć i przejść w kolor pomarańczowy. Im więcej czerwonego tym pomarańcz ciemniejszy.
Nikt nie powie ile dodawać barwnika bo i barwniki są różnie napigmentowane i zależy też jaką ilość masy chcesz uzyskać - musisz niestety próbować, najlepiej dodając po troszkę barwnika.dziękujewyszło![]()
)))))))))))))))))
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.