Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Ja też rozpoczęłam sezon komunijny
icon_wink.gif

komunia-Oli.jpg

 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dobra, pytanie za 100 puntow:

ktora z Was, dziewczyny, robila tort trzypietrowy (minimum) i przelozenie bylo z bitej smietany i owocow? Czy to sie wszystko nie zawali?
icon_mrgreen.gif
wiem, ze sa patyczki i wsporniki ale mimo nich - czy ciezar tortu nie spowodowal ze smietana sie poddala? chce zrobic trzypietrowy tort z przelozeniem bitej smietany i mam stracha
cry_1.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie robiłam takiego.
Ale na logikę - jeśli wsporniki się nie pogną to jakim cudem śmietana miałaby się poddać? Jeśli zastosujesz wsporniki pewne to każda warstwa tortu będzie jak oddzielny tort - myślę że to się powinno udać ale niech się osoby doświadczone w podobnych konstrukcjach wypowiedzą
fiesgrins.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
zahnlos.gif
cinko masz zupelna racje - opetaly mnie histeryczne mysli chyba dlatego, ze takiego tortu jeszcze nie robilam i potrzebuje zapewnien
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
ja robiłam 3 piętra - przęłożenie sama bita - ostatni winogronowy komunijny
piętra 24/20/16 - dolne piętro genaz czekoladowy +bita na drugie przęłożenie, a środkowe i górne - mus malinowy + bita na drugie przęłożenie - w dolne i środkowe pietro dałam po 3 słomki do napojów a każde piętro było na podkładce - cienkiej przycietej do wymiaru biszkopta - tort robiłam w sobote po południu a zdjęcia w niedzielę i jak widac nie zapadł się - każde pietro chłodziłam i obkładałam masą pojedynczo - chłodziłam około 5 godzin zeby dobrze były schłodzone i dopiero składalam całość
a i jeszcze dodam że bita na fixach robiłam - na pół litra dawałam 3 dla pewności - twarda wychodzi

komunia_winogr__1.jpg
 

Załączniki

  • komunia_winogr__1.jpg
    komunia_winogr__1.jpg
    74 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Z tego co czytałam wcześniej nie ma problemu jak są wsporniki.Dziewczyny nawet zapewniały,że i bez nich tort wytrzyma.Sama robiłam niedawno tort właśnie trzypiętrowy.Nie był na śmietanie ale na równie delikatnym kremie z mascarpone.Dałam wsporniki.Tort ani drgnął i jechał jakieś 10 km.Każdą tackę posmarowałam delikatnie kremem pod spodem i piętra świetnie się trzymały.
 
Lut 21, 2012
320
0
0
co do winogron to i ja chce wiedziec
icon_biggrin.gif

[/quote]
a ja mam pytanie inne muszę zrobic tort w kształcie jedynki upiekłam na prostokątnej blasze biszkopt a teraz nie wiem czy dzielic na czesci czy wyciąć od razu 1 , jak łatwiej pozniej z przełozeniem kremem??? pomozcie Kolezanki ;) i jeszcze jaki macie przepis na krem o smaku smietankowym?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
ja jak robiłam jedyneczki, to najpierw przekładałam ciasto kremem i dopiero po tym wycinałam cyferkę
icon_smile.gif

tylko, że nie miałam wtedy podłużnej blachy i chyba piekłam ciacho w kwadratowej, bo moja "jedyneczki" taka grubiutkie wyszły
rofl.gif

tak wyglądały:

jedynka.JPG

jedynka2.JPG
 

Załączniki

  • jedynka.JPG
    jedynka.JPG
    81.7 KB · Wyświetleń: 0
  • jedynka2.JPG
    jedynka2.JPG
    58.5 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
to najpierw mus malinowy - na pół litra śmietanki biorę ok dwie solidne garście malin - miksuję i zagotowuje z 1/4 szkl wody - do gorących dodaję galeretke malin i studze - tęzejące dodaję do ubitej śmietanki i gotowe
icon_smile.gif


winogrona robi sie prosto - kulam fioletową masę - układam kulki od najwiekszych do mniejszych - formując jakby trójkąt - taki kiść - smaruję wodą i na wierzch znowu kulki róznych wielkości - smaruje woda i daję przeważnie jeszcze jedna warstwe - potem dodaje listki i "wąsy" - suszę i gotowe do przyklejenia na tort
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pomarańczowy to połączenie kolorów czerwonego i żółtego, cielisty również ale stosunek barwnika do masy cukrowej będzie dużo mniejszy. Przy cielistym dodatek żółtego będzie sporo mniejszy niż przy pomarańczowym. Najlepiej najpierw dodawać po odrobinie barwnika czerwonego żeby uzyskać jaśniutki róż, a potem wmieszać odrobinę żółtego żeby róż zmienił się w kolor cielisty.
Robiąc kolor pomarańczowy barwiłabym masę na żółto - żeby złapała intensywny żółty odcień, a później dodałabym czerwony żeby złamać żółć i przejść w kolor pomarańczowy. Im więcej czerwonego tym pomarańcz ciemniejszy.
Nikt nie powie ile dodawać barwnika bo i barwniki są różnie napigmentowane i zależy też jaką ilość masy chcesz uzyskać - musisz niestety próbować, najlepiej dodając po troszkę barwnika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
czarnowodzianka @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287400co do winogron to i ja chce wiedziec
icon_biggrin.gif


a ja mam pytanie inne muszę zrobic tort w kształcie jedynki upiekłam na prostokątnej blasze biszkopt a teraz nie wiem czy dzielic na czesci czy wyciąć od razu 1 , jak łatwiej pozniej z przełozeniem kremem??? pomozcie Kolezanki ;) i jeszcze jaki macie przepis na krem o smaku smietankowym?
Ja kiedys robiłam jedynkę i zanim zaczęlam na biszkopcie prostokątnym, najpierw potrenowałam na kartce papieru. Przecięłam już przełozony wzdłuż a następnie jedna polowka to była głowna część jedynki a z drugiej połówki zrobiłam podstawę i ten daszek. wychodzi smukła i ładna. Ale najpierw warto na kartce potrenować jak przycinać te skosy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Dziewczyny potrzebuje zrobić tort komunijny na 60 osób. Chcę go zrobić z trzech pięter tylko jakich wielkości powinny być te piętra??
Pozdrawiam
 
Lut 21, 2012
320
0
0
numbercakes.jpg [
bede robic tak jak na rysunku tylko wyciac dopiero po przełozeniu masą?? (tę jedynke tort)
 

Załączniki

  • numbercakes.jpg
    numbercakes.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Cinka @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287631Pomarańczowy to połączenie kolorów czerwonego i żółtego, cielisty również ale stosunek barwnika do masy cukrowej będzie dużo mniejszy. Przy cielistym dodatek żółtego będzie sporo mniejszy niż przy pomarańczowym. Najlepiej najpierw dodawać po odrobinie barwnika czerwonego żeby uzyskać jaśniutki róż, a potem wmieszać odrobinę żółtego żeby róż zmienił się w kolor cielisty.
Robiąc kolor pomarańczowy barwiłabym masę na żółto - żeby złapała intensywny żółty odcień, a później dodałabym czerwony żeby złamać żółć i przejść w kolor pomarańczowy. Im więcej czerwonego tym pomarańcz ciemniejszy.
Nikt nie powie ile dodawać barwnika bo i barwniki są różnie napigmentowane i zależy też jaką ilość masy chcesz uzyskać - musisz niestety próbować, najlepiej dodając po troszkę barwnika.
dziękuje
bussi.gif
wyszło:))))))))))))))))))
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy