Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
już wiem

ktoś pytał jaki tort na 15 osób? - ja pieke 30X36cm blaszkę i wychodzi ok 24-28 porcji spokojnie a na 30 osób ksiege pieke w dwóch blaszkach 24x28cm i łaczę - troche sie traci na ścinaniach dlatego wole ciut wiekszy zrobić
icon_smile.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
czekam czekam
icon_smile.gif

ja jak nie wiem jak dzielic porcję to rysuje sobie na kartce rozmiar blaszki i dziele na kawąłki jakie średnio są zjadane - wiadomo ze jeden woli wiekszy a drugi cieniuśki ale gdzięs pomiędzy średnią wyliczę - ten na 25 osób robiłam juz ze 3 razy na imprezę rodzinną i powiem ze nam starczył na ok 30 porcji - jedliśmy dwa dni (12 osób) i jeszcze zostało

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Mam jeszcze pytanie odnośnie złotego barwnika, jakie są najlepsze, jakich używacie dziewczyny?

Złotego barwnika będę potrzebować do zabarwienia lub pomalowania kielicha na tort ksęgę.
Sama mam barwniki żelowe wiltona 8 kolorów i jestem z nich zadowolona, ale czy z wiltona jest również złoty barwnik?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
ja uzywam złotego i srebrnego tego typu http://allegro.pl/barwnik-jadalny-srebrny-...2289782022.html - dla mnie sa super bo nie zostawiają smug, wczesniej miałam z tańszych jakiś ale czesto własnie zostawiały smugi czy plamki jak nierównomiernie malowałam

edit: może wydaja sie drogie ale sa wydajne i przydatność maja długa więc spokojnie warto wydac kasę
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Dzięki Megi! Gdybym miała juz te barwniki , ozłociłabym Cię nimi
rofl.gif

Fajnie, że jest takie miejsce, gdzie zawsze ktoś pomoże
cvety.gif

Uciekam, bo lada chwila mąz z pracy wraca i mi się oberwie, że znowu nie odpoczywam
baa.gif

Ale co na to poradzę, że tyle ciekawostek jest jeszcze do odkrycia i tyle torcików do zrobienia
rofl.gif

Zresztą Wy dziewczyny wiecie....
icon_mrgreen.gif

Dobrej nocki dla wszystkich tortomaniaków
lecker.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Megi428 @ 10 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1288458Dorota dokładnie nie powiem bo nie wazyłam ale ok 1,5-1,7 kg masy samoróbki plus na łączenia pięter więc myśle że spokojnie ok 2 kg masy przygotuj sobie - zawsze lepiej jak zostanie (ozdoby kolejne mozna zrobić) niż jakby miało braknąć
icon_smile.gif
(miąłam biszkopty 24/20/16)

Malwinka całkiem fajne torciki
icon_smile.gif

Beata odnosnie księgi wiesz chyba już
icon_smile.gif
tort obkładam cały a potem placek masy cienko wałkowany na brzegach zmaltretowany kulka
icon_smile.gif

pewnie zapomniałam o czymś napisac ale na szybcika weszłam
icon_smile.gif
Hi hi hi. Wygląda na to że dwie Beaty niemalże jednocześnie miały to samo pytanie. Ja do Ciebie mailowałam a beata34 rzuciła je tu na forum ogólnym (i w sumie mądrzej bo więcej osób pozna odpowiedź). Raz jeszcze dzięki za podpowiedzi:)

Dziewczyny piękne torciki:)

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Dziewczyny mam problem. 19 maja muszę dowieźć tort aż 90km. Boję się że nie dam rady w taki upał. Czy ma któraś z was jakiś pomysł na przewózkę? Może wiecie jak bym go mogła zapakować żeby dotarł na miejsce. A no i może jakiś pomysł na krem jaki mogłabym wpakować w torcika.
icon_smile.gif
Czekam na podpowiedzi bo ja jak narazie to kombinuje ale nic mnie nie zadowala.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Beata ta druga ale numer a ja myślałam ze to jedna i ta sama pytała
icon_smile.gif

Gośka najpewniejszy wg mnie bedzie krem budyniowy do środka- stabilny i nie płynie tak szybko jak śmietana, jak mały tort to może lodówa turystyczna a jak wiekszy to dobre pudło - na spód wkłady do lodówki turystycznej dobrze zmrozone i powinno sie udać
icon_smile.gif

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Megi428 @ 11 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1288517Beata ta druga ale numer a ja myślałam ze to jedna i ta sama pytała
icon_smile.gif

Gośka najpewniejszy wg mnie bedzie krem budyniowy do środka- stabilny i nie płynie tak szybko jak śmietana, jak mały tort to może lodówa turystyczna a jak wiekszy to dobre pudło - na spód wkłady do lodówki turystycznej dobrze zmrozone i powinno sie udać
icon_smile.gif
Właśnie że mam zamiar zrobić coś większego bo będzie nas ok 20 osób.
icon_smile.gif
A gdzie znajdę jakis fajny przepis na taki krem bydyniowy??

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
A i jeszcze jedno. Czy wiecie może gdzie moge zamówić opłatek na tort ale z mojego zdjęcia?? Bo szukam i nic nie moge znależć. Wszędzie maja już jakieś dane wzory i nie robią ze zdjęcia. A chciałam zrobić dziadkom zdjęcie z ich wesela na torcik.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Goska8406 @ 11 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1288515Dziewczyny mam problem. 19 maja muszę dowieźć tort aż 90km. Boję się że nie dam rady w taki upał. Czy ma któraś z was jakiś pomysł na przewózkę? Może wiecie jak bym go mogła zapakować żeby dotarł na miejsce. A no i może jakiś pomysł na krem jaki mogłabym wpakować w torcika.
icon_smile.gif
Czekam na podpowiedzi bo ja jak narazie to kombinuje ale nic mnie nie zadowala.
Może krem budyniowy z galaretką. Dobrze trzyma konsystencje.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Miglietta super - pomysł rewelacyjny ha ha
icon_smile.gif

Krem budyniowy - gotujesz budyń w mniejszej ilości mleka i miksujesz z miekkim masłem i pudrem - średnio na litr daję 3 budynie i dwa masła oraz ok pół szkl pudru - najpierw masło z pudrem a potem dodajesz budyń (ostudzony oczywiście)

Opłatki ze zdjęcia na allegro poszukaj - napisz do wystawcy czy takowe robi

Kubusiowo
icon_smile.gif

kubu_.jpg

Załączniki

• kubu_.jpg
    kubu_.jpg
    89.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Kolejne super torty!

miglietta-fajny, oryginalny i zabawny torcik

Megi-kubuś piękny

Jak Wy dajecie radę zrobić kilka tortów tygodniowo?
Ja jak robię tort, to cała nocka zarwana, a potem po południu mam taki kryzys, że szok
icon_rolleyes.gif
a tu dziećmi zająć się trzeba. Może to kwestia wprawy, bo mimo,że kilka tortów już zrobiłam, to jednak w sporych odstępach czasu.

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
A powiedzcie kobietki, czy warto zainwestować w sprzęt typu narzędzie kulkowe i spółka? Bo mi szkoda kasy i tak się męczę metodami chałupniczymi.Może ze sprzętem wszystko szybciej i łatwiej idzie? Chociaż niedawno zaopatrzyłam się w wykrawaczki do literek i miałam nadzieję, że wycinanie pójdzie jak po maśle, a tu masz babo placek
baa.gif

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Hajastan @ 1 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1284498Cześć jestem tu nowa, odkryłam ten blog jak szukałam dojścia jak gdzie można kupić 1 część "Dekorowanie ciast" wydawnictwa Deagostini. 2 część kupiłam przez przypadek jak robiłam zakupy w "GROSZKU". Jestem amatorką, ale to moja nowa pasja - zdobienie tortów.
A ja zamówiłam sobie prenumeratę i dostałam wraz z 4 numerami wiadomość, że wstrzymuija narazie publikacje tego tytułu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy