Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
beata34 @ 16 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290383Mam jeszcze jedno pytanie, jak robi się to pikowanie wokół tortu, góra jest gładka a boki popikowane, czy kładzie się najpierw górę gładką i dokłada bok popikowany, następnie łączy szczypcami brzeg czy jak to zrobić?
sa do tego przeznaczone odpowiednie szczypce, np. http://www.tortownia.pl/src/art/duze/pme_cc320.jpg
kladzie sie na tort grubsza warstwe masy cukrowej i ''jedzie'' naokolo tymi szczypcami
icon_biggrin.gif

a tak w ogole dziewczyny chyle czla przed Waszymi dzielami. Piekne torty robicie i z kazdym jestescie coraz lepsze
icon_biggrin.gif

Vanilko Ty bestio. Powalilas mnie na kolana, nie tylko iloscia ale tez wspanialymi ozdobami
biggrinflip.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Siarita @ 18 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=12916312. Moja odwieczna agadka dot. Royal icing – jakie są proporcje by wykonać z niego dekoracje? Wyczytałam gdzieś (może nawet tu, nie pamiętam), że jest to pianka z białek z pudrem i jakoś nie mogę sobie wyobrazić dekoracji z tego wykonanych. Jak to wygląda, jak się je robi? Przecież musi się to poddawać obróbce termicznej.
Proszę o rozjaśnienie umysłu…
hejka! ta obróbka termiczna, to pewnie przyszła Ci do głowy, bo mowa tu o białku jajka... a ono potrzebuje temperatury, by zabić ewentualne bakterie... teoretycznie tak jest, ale wiem też, że nie wszyscy boją się surowych jaj - może po prostu dobrze je umyć przed rozbiciem?? bardzo ciepłą wodą?? hmm... ja osobiście do royal icing'u używam białek w proszku lub pasteryzowanych z kartonika (i mam problem bakterii z głowy
icon_lol.gif
), ale nie wiem czy w Polsce są dostępne...

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
a Wasze torty dziewczyny... same och'y i ach'y...
kapsel
anbetung.gif

a latarnia... już nawet pomijając fakt świecenia...
anbetung.gif
wielkie wow!!! klif, kamienie i fale uderzające o brzeg... jakbym wróciła na "moje" Pomorze... pięknie!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

aga_p4

Member
Sty 15, 2012
5
0
0
to i ja sie pochwale tortem. to dopiero moj drugi tort z masa cukrowa i jeszcze nie mam takiej wprawy jak wy, ale duzo sie od was ucze i moze kiedys wam dorownaam:)

Załączniki

• IMG_4121.JPG
    IMG_4121.JPG
    968 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Asiula cudnie!!!
Aga_p4 jeśli to drugi tort, to ja już czekam na następne! ślicznie!

a ja dziś insekta popełniłam
icon_mrgreen.gif

biedrona.JPG

Załączniki

• biedrona.JPG
    biedrona.JPG
    83.5 KB · Wyświetleń: 0

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
To ja tez wrzucę swoje porażki. Niestety nie mam jeszcze zdolności takich jak wy. A szkoda bo chciałabym robić takie piękności jak niejedna z was.
icon_smile.gif
Torciki dowiozłam jednak bez problemu mimo ciepłej pogody.
icon_smile.gif
Torciki mimo kiepskiego wykonania podobały się gościom. A i Asiu dziękuję za pomysł. Jednak skorzystałam.
icon_smile.gif
A i mam pyatnko tak przy okazji. Czemu masa mi pęka. Nie dałam za dużo cukru i nie rozwałkowałam jej za mocno. Normalnie jestem załamana bo spodobało mi się robienie tortów ale jak widzę jakie kichy robię to powoli zaczynam się załamywać.

Załączniki

• SAM_1630.JPG
    SAM_1630.JPG
    164.4 KB · Wyświetleń: 0
  • SAM_1632.JPG
    SAM_1632.JPG
    170.8 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
malena biedroneczka jak żywa
icon_razz.gif
Powiedz mi proszę czy piekłaś ciasto w jakiejś misce czy może masz jakiś inny sposób aby uzyskać taki ładny kulisty kształt?

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
bumelko, docinałam nożem kształt robala
rofl.gif

a piekłam na prostokątnych blachach, by mieć biszkopt 1,5 - 2,0 cm wysoki i dużą możliwość na wycinanie różnej wielkości kółek
icon_mrgreen.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Torty piękne i to wszystkie bez wyjątku.

A to mój na wczorajsze imieniny babci mojego męża. Robiony na szybko i niestety masa bardzo się kruszyła, więc doprowadziła do szału
cry_1.gif
.
Niedokońca tak miał wyglądać, ale troche mnie pociesza, że wszyscy byli zachwyceni. A szwagier dodatkowo powiedział,że za smak daje 11 punktów w 10-cio punktowej skali
fiesgrins.gif
. Opłacało się trochę pomęczyć
icon_smile.gif

DSC00191.JPG
DSC00194.JPG

Załączniki

• DSC00191.JPG
    DSC00191.JPG
    90.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00194.JPG
    DSC00194.JPG
    566.1 KB · Wyświetleń: 0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Goska8406 @ 19 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1292255To ja tez wrzucę swoje porażki. Niestety nie mam jeszcze zdolności takich jak wy. A szkoda bo chciałabym robić takie piękności jak niejedna z was.
icon_smile.gif
Torciki dowiozłam jednak bez problemu mimo ciepłej pogody.
icon_smile.gif
Torciki mimo kiepskiego wykonania podobały się gościom. A i Asiu dziękuję za pomysł. Jednak skorzystałam.
icon_smile.gif
A i mam pyatnko tak przy okazji. Czemu masa mi pęka. Nie dałam za dużo cukru i nie rozwałkowałam jej za mocno. Normalnie jestem załamana bo spodobało mi się robienie tortów ale jak widzę jakie kichy robię to powoli zaczynam się załamywać.
Goska8406 czy Ty kobieto na głowe upadłaś?
Gdyby to były porazki to ja nigdy nie pokazałabym żadnego toru na światło dzienne!
Gościom sie podoba to najważniejsze, ja też mam świadomość, że moje sie podobaja bo moi "oglądacze" nie mają skali porównawczej, ale po co ich uświadamiać
rofl.gif

Jesli to lubisz to poprostu nie przestawaj.Rób swoje i wprawa przyjdzie sama, a jak mnie sie kruszy masa to dodaję planty, albo wyrabiając "smaruję" ręce olejem.
Powodzenia

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Powiedzcie mi dziewczyny co ja robię nie tak? pomalowałam hostię złotym proszkowym barwnikiem, dodałam ociupine alkoholu, żeby na mokro malować, wyschło wsadziłam tort do lodówki a jak go wyjęłam i chwilę stał to hostia znowu zrobiła się mokra...... o co chodzi

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
beata34 @ 20 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1292528Powiedzcie mi dziewczyny co ja robię nie tak? pomalowałam hostię złotym proszkowym barwnikiem, dodałam ociupine alkoholu, żeby na mokro malować, wyschło wsadziłam tort do lodówki a jak go wyjęłam i chwilę stał to hostia znowu zrobiła się mokra...... o co chodzi
masa się "poci" przy zbyt dużych różnicach temperatury (między lodówką a temperaturą otoczenia) lodówka nie powinna mieć ustwionej zbyt niskiej temperatury

Lut 21, 2012
320
0
0
Barbie_fiolet.jpg Obraz_030.jpg
dwom torcikom zapomniałam zrobić fotek. Pierwszy raz miałam taki maraton tortowy, ale udało się ;)sorki ze tyle miejsca zajełam ale nie szło inaczej... macie jakies propozycje na tort dla działkowca?

Załączniki

• Barbie_fiolet.jpg
    Barbie_fiolet.jpg
    187 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_030.jpg
    Obraz_030.jpg
    123.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy