Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dokładnie!
Megi potwierdza również - a to już coś ;) !!!
tak, jak napisałam: duże - lepiej na sucho! takie "troszkę", czyli małe elementy można spokojnie "zmokrzyć"
rofl.gif

a ogólnie: wszystko z wyczuciem i ... uczuciem
icon_mrgreen.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
malena a ja to wyrocznia czy jak ? ha ha

wiem ze malowanie pędzlem na mokro zostawia maziaje których nie widac na małych elementach ale juz na duzych i owszem - najlepiej by było aero malować wtedy nie ma raczej problemu - no ale nie każdy ma - ja też nie posiadam
icon_smile.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
hehe, nie wiem dlaczego, ale słowo "wyrocznia" już na zawsze kojarzyć mi się będzie z "Matrixem"...
wyrocznia czy nie - ale swoje wiesz
icon_mrgreen.gif

a tu taki link a propos metody "malowania" ciast na srebrny kolorek O TUTAJ - trzecie pytanie, jeśli dobrze pamiętam...
tam jest wszystko ładnie i prosto opisane
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siarita

Member
Maj 15, 2012
16
0
0
malena h @ 22 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1293550jeśli robię duże płaszczyzny, to "maluję" na sucho - choć czasami sie zdarza, że lekko "zwilżam" całą powierzchnię masy mgiełką mocnego alkoholu
icon_wink.gif

a gdy potrzebuję tylko troszkę podmalować, to rozrabiam proszek w malusieńkiej ilości alkoholu...
im mocniejszy, tym lepiej - szybciej paruje i jest mniejsze prawdopodobieństwo "rozpuszczania" się masy cukrowej...
Maleno, alkohol chyba szybko w lodówce nie wyschnie, co?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
lodówka to obszar zamkniety i nie wiadomo jaka wilgoć produkuje - ja bym nie ryzkowała maziajów - zrób jasnożólta mase i pomaluj na sucho złotym - rany siarita ale ciężki z ciebie przypadek
rofl.gif
- skoro chcesz ryzkować to ryzykuj - my piszemy z doświadczenia
icon_smile.gif
- czasami to doświadczenie to metoda prób i błędów - twój wybór
icon_smile.gif

Siarita

Member
Maj 15, 2012
16
0
0
Megi428 @ 22 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1293676lodówka to obszar zamkniety i nie wiadomo jaka wilgoć produkuje - ja bym nie ryzkowała maziajów - zrób jasnożólta mase i pomaluj na sucho złotym - rany siarita ale ciężki z ciebie przypadek
rofl.gif
- skoro chcesz ryzkować to ryzykuj - my piszemy z doświadczenia
icon_smile.gif
- czasami to doświadczenie to metoda prób i błędów - twój wybór
icon_smile.gif
Hmmm, ale chyba po to jest to forum, by dzielic się z innymi swoim doświadczeniem. Głównie z tymi, którzy mają małe. Jeśli ktoś nie ma na to ochoty, nie ma przymusu i już... Jeśli wiedziałabym coś, a ktoś pytałby mnie o zdanie, to czemu mialabym mu nie pomóc, tylko zostawiać go z wątpliwościami, by sam sobie radził? A przeglądając forum widzę różne pytania, nawet banalne i widzę, że większość chętnie doradza... Nie rozumiem problemu...

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Siarita nie ma problemu - źle rozumujesz - choćby o literki chodziło - wystraczy kilka 5-6 dtron wcześniej wócić (nie cały nie dwa wątki !!!!!!!!) i zobaczyć co pisałam - nie chodzi o to że ktoś nie chce pomóc, że problem robi ale że wpadając nagle przedstawiasz listę życzeń co chcesz wiedzieć - i już w kapsułce odpowiedż - to mnie razi bo sama spędziłam wiele godzin na tym i innym forum aby wyczytać dowiedzieć się jak najwiecej, wczesnie pisałaś ze niby tortujesz jakiś czas a sądząc z twoich pytań mam wrazenie ze zaczynasz i najlepiej streszczenie zamiast lektury - wiem jestem wredna ale czasami nie da się inaczej niż bez lektury i opisów
icon_smile.gif
, z masą cukrową nie jest tak że raz zagnieciona jest super bo za 10tym razem może strzelić focha i nic nie wyjśc - cierpliwość i spokój to coś co potrzebne w tym hobby
icon_smile.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dziewczynki, podpowiedzcie mi proszę...
właśnie dostałam zamówienie na trzy piętrowy tort na roczek i już ze stresu boli mnie głowa! tort ma być na: 150 OSÓB!!!
kurczaczki, jakie to ma być wielkie!?
powiedzcie mi jak to ugryźć: czy kombinować z okrągłymi piętrami, czy raczej dół prostakątny, środek kwadratowy, a na górę okrągły?
jakby nie patrzeć, prostokątny dół, wg mnie, będzie większy niż okrągły...
kurcze! nie wiem...
a czasu dali mi jakby wcale - tort ma być na następny piątek 1 czerwca!
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
malena ale wyzwanie i na roczek na 150 osób??? toz jak weselicho prawie
icon_smile.gif

jutro pomyśle mądrze i napiszę jak ja bym to widziała - jedno jest pewne prostokatne łatwiej się dzieli i równe kawałki mozna kroić

dzisiaj kończyłam bambusy i robiłam dekorki na weckend

bambus.jpg
bambus__1.jpg

Załączniki

• bambus.jpg
    bambus.jpg
    43.7 KB · Wyświetleń: 0
  • bambus__1.jpg
    bambus__1.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
to pomyśl kochana, pomyśl...
ja się "upieram" jednak przy prostokątnym, ale nie wiem czy ich przekonam
gruebel_2.gif

nawet powiedziałabym, że wszystkie trzy piętra prostokątne mogły by być...
zobaczę jaką dadzą mi dziś odpowiedź...

a bambusy rewelacyjne! niby skromnie, ale tak bardzo elegancko! 6+ za pomysł!!!

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Ale zlecenie Ci sie trafiło Malenah. Prawdziwe wyzwanie. Trzymam kciuki.
P.S.
Zgadzam sie, prostokontne to dobry pomysł.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Malena kurcze tak myśle i chyba jednym tortem nawet piętrowym z prostokątów nie załatwisz 150 osób - z blaszki takiej ok 26x32 to ja licze maks 30 porcji to trzeba by 5 takich blach a im wyzej to mniejsze te prostokąty - sama nie wiem jakbym to rozwiazała

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
jeszcze nie wiem czy dojdzie to zamówienie do skutku, bo moja lodówka mieści na głębokość ciasta do 12 cali (30cm), więc okrągły nie wchodzi w ogóle w grę! 30 cm na dole - trzy piętrowy - to zdecydowanie za mało... moja blacha prostokątna ma 30x40, hmm... robiąc weselne torty liczy się 100 gram na osobę, więc teoretycznie tort na 150 osób powinien mieć 15 kg!
baa.gif
baa.gif

tu jak czytałam, to dziewczyny robią dużo, dużo większe! moim zdaniem niepotrzebnie, ale jak ktoś lubi torty jeść, to może i więcej potrzeba
icon_smile.gif

ja mieszkam w UK i tu takie urodziny, jak te na które miałabym robić tort wyglądają nieco inaczej niż u nas w PL... jest tort, są cupcake's, do tego chipsy + jakieś dwa rodzaje innych przekąsek... party np w klubie, panie od zajmowania się dzieciakami. człaść trwa do trzech godzin i po imprezie!!! tu rodzice chcieli duży tort i około 50 cupcake'ów... ja im proponowałam mniejsze ciasto i więcej "babeczek" - tak, jak się robi: czyli "wieża babeczkowa": jakieś 4-6 pięter cupcake's i torcik na samej górze stojaka, wszystko kolorystycznie i tematycznie ze sobą powiązane... do 12 czekam na ich decyzję! jeśli będą obstawać przy swoim, to będą zmuszeni zamówić tort w normalnej cukierni, bo ja nie mam warunków na takie olbrzymy
gruebel_2.gif
niestety...
a przecież nie mogę robić ciasta,jeśli nie mam możliwości przechowania go we właściwych warunkach, prawda?!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
malena h @ 25 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1294562jeszcze nie wiem czy dojdzie to zamówienie do skutku, bo moja lodówka mieści na głębokość ciasta do 12 cali (30cm), więc okrągły nie wchodzi w ogóle w grę! 30 cm na dole - trzy piętrowy - to zdecydowanie za mało... moja blacha prostokątna ma 30x40, hmm... robiąc weselne torty liczy się 100 gram na osobę, więc teoretycznie tort na 150 osób powinien mieć 15 kg!
baa.gif
baa.gif

tu jak czytałam, to dziewczyny robią dużo, dużo większe! moim zdaniem niepotrzebnie, ale jak ktoś lubi torty jeść, to może i więcej potrzeba
icon_smile.gif

ja mieszkam w UK i tu takie urodziny, jak te na które miałabym robić tort wyglądają nieco inaczej niż u nas w PL... jest tort, są cupcake's, do tego chipsy + jakieś dwa rodzaje innych przekąsek... party np w klubie, panie od zajmowania się dzieciakami. człaść trwa do trzech godzin i po imprezie!!! tu rodzice chcieli duży tort i około 50 cupcake'ów... ja im proponowałam mniejsze ciasto i więcej "babeczek" - tak, jak się robi: czyli "wieża babeczkowa": jakieś 4-6 pięter cupcake's i torcik na samej górze stojaka, wszystko kolorystycznie i tematycznie ze sobą powiązane... do 12 czekam na ich decyzję! jeśli będą obstawać przy swoim, to będą zmuszeni zamówić tort w normalnej cukierni, bo ja nie mam warunków na takie olbrzymy
gruebel_2.gif
niestety...
a przecież nie mogę robić ciasta,jeśli nie mam możliwości przechowania go we właściwych warunkach, prawda?!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy