Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzięki sabuto, jutro poszukam i mam nadzieję, że znajdę gdzieś u siebie
tylko muszę policzyć ile mi jakich literek potrzeba
żeby tylko były, żeby były!

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
U mnie to w warzywniakach nawet są ,a w marketach to takie wydzielone stoiska z ozdobami Dr.Oetkera są, ja kupowałam w Stokrotce tam jest drożej i zawsze są
bo ludzie szukają taniej w innych sklepach
icon_mrgreen.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
lusia74 @ 5 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312316Jak nie ma nic innego to te z czekolady są ok a wytłoczki można zaklać znw czekoladą. Ale inwestycja w wykrawaczki się opłaca polecam. Bo literki są ładniejsze.
pewnie ładniejsze i w przyszłości kupię, ale nie pomyślałam wcześniej, że będę musiała napis zrobić i obudziłam się z ręką w nocniku
icon_rolleyes.gif
tort na niedzielę ma być.

sabuto @ 5 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312325U mnie to w warzywniakach nawet są ,a w marketach to takie wydzielone stoiska z ozdobami Dr.Oetkera są, ja kupowałam w Stokrotce tam jest drożej i zawsze są
bo ludzie szukają taniej w innych sklepach
icon_mrgreen.gif
wydaje mi się, że widziałam właśnie w stokrotce, ale jakoś tak dobrze nie zwracałam na to uwagi
dzięki. Jutro mam urlop, to obskoczę całe miasto w poszukiwaniach.

A jeszcze, powiedz mi proszę, jakiej wielkości są te literki czekoladowe?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Właśnie mierzyłam literki i mają 1,5cm wysokości. Cyferki są większe ,ale nie mam już cyferek to nie wiem dokładnie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
sabuto @ 5 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312339Właśnie mierzyłam literki i mają 1,5cm wysokości. Cyferki są większe ,ale nie mam już cyferek to nie wiem dokładnie.
dziękuję, cyferki nie będą mi potrzebne. A literki 1,5 cm, to chyba będą ok.

lusia74 @ 5 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312342Beata napis możesz lukrem królewskim zrobić . Masz tylki?
mam tylki różne, ale jaki to jest ten lukier królewski? poza tym ja nie bardzo umiem tylkami ładnie napisać
icon_frown.gif

aha, białko z cukrem pudrem, to królewski??

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
dokładnie ucierasz nie ubijasz!!! odroninę bialka z pudrem na gęstą mase . Jak nie lubisz tylek to weź woreczek śniadaniowy wywróć na drugą stronę aby szef z fartuchem był w środku nałóż na szkladnę włóż łyżką lukier tera zawiązać ściśle worek i odetnij delikatnie końcówkę worka masz malutką dziurke i dobrze się pisze bo czujesz lukier w palcach w tym woreczku.

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
nie umiem lepić figurek i już
icon_sad.gif
powinnam się z tym pogodzić ehh moja przyjaciółka na tym torcie wygląda jak zombie
cry_1.gif

karola.jpg

motylek.jpg

Załączniki

• gosia.jpg
    gosia.jpg
    3.1 MB · Wyświetleń: 0
  • motylek.jpg
    motylek.jpg
    2.1 MB · Wyświetleń: 0
  • karola.jpg
    karola.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0
  • misiu.jpg
    misiu.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję lusiu za rady, muszę popróbować wszystkiego-pocieszam się, że mam jeszcze chwilę na ew. poćwiczenie nawet na zwykłej desce
icon_wink.gif

Jak ja Wam zazdroszczę tych umiejętności!
icon_evil.gif
icon_mrgreen.gif
i z tej zazdrości chyba zacznę częściej robić torty i trenować.
Piękne rzeczy wyczarowujecie, niektóre takie delikatne i proste, a tym samym eleganckie, że aż dech zapiera!

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
asiulla powiedz mi prosze czy te rowniutenkie kuleczki to robicz sama w sensie kazda kulke turlasz czy masz jakis szablon ktory robi to za Ciebie
icon_smile.gif
\

zawsze sa takie mega idelane
icon_smile.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
BeataSz @ 6 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312415dziękuję lusiu za rady, muszę popróbować wszystkiego-pocieszam się, że mam jeszcze chwilę na ew. poćwiczenie nawet na zwykłej desce
icon_wink.gif

Jak ja Wam zazdroszczę tych umiejętności!
icon_evil.gif
icon_mrgreen.gif
i z tej zazdrości chyba zacznę częściej robić torty i trenować.
Piękne rzeczy wyczarowujecie, niektóre takie delikatne i proste, a tym samym eleganckie, że aż dech zapiera!
Beatko,
jak wspomnialam jestem teoretykiem nie praktykiem. Sporo jednak czytam. Jesli chcesz zrobic literki lukrem to mozesz zrobic w nastepujacy sposób. Dobierasz ksztalt i wielkosc czcionki w komputerze, drukujesz sobie napis jaki ci pasuje.
Na wydrukowanej kartce kladziesz folie przezroczysta (może byc koszulka na dokumenty), lekko przecierasz tluszczem (moze to byc kawalek materialu, papierowego recznika nasaczony olejem, planta) i po konturach wyciskasz, piszesz litery lukrem. Czekasz az napis wyschnie, zdejmujesz z folii i przekladasz na tort. Widzialam, ze ta metoda robia pojedyncze literki, ale tez cale wyrazy. Napisy wyciskaly ta najciensza tylka lub tutka zrobiana z pergaminu.

To jak nie kupisz czekoladowych literek.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Subtelna co się czepiasz przyjaciółki ,wyszła fajnie wesoło to jest tort z reczną figurką a nie z fotką mi się podoba.

Asiula piękne róże wyglądają jak te dzikie róże takie delikatne płatki. Asiu czy tasma florystyczna nie brudzi masy jak na niej leży? Bo jakoś boję sie drutów i taśmy. A tak mi się podobają gałązki jak TWoje.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Betata 30 sierpnia będzie 2 lata jak zrobiłam pierwszy tort miałam tylko przepis na mase i nie wiedzialm o forach do torów zobacz jaki koszmar. Miałm tylko mały nożyk i nic wiecej. Im więcej robisz tym więcej umiesz.A okrągły btł robiony 6 dni później.

Załączniki

• P8300001m.JPG
    P8300001m.JPG
    24.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P9040001.JPG
    P9040001.JPG
    29 KB · Wyświetleń: 0

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Cześć
icon_smile.gif

Dziewczyny muszę zrobić tort w kształcie ciężarówki, dla firmy spedycyjnej. Czy któraś z was piekła już taki torcik? Jak tak to potrzebuje jakiś wskazówek jak za to się zabrać
icon_smile.gif

Wasze torciki przepiękne:) Asiula Piłka super:)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
sionia @ 6 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312428Beatko,
jak wspomnialam jestem teoretykiem nie praktykiem. Sporo jednak czytam. Jesli chcesz zrobic literki lukrem to mozesz zrobic w nastepujacy sposób. Dobierasz ksztalt i wielkosc czcionki w komputerze, drukujesz sobie napis jaki ci pasuje.
Na wydrukowanej kartce kladziesz folie przezroczysta (może byc koszulka na dokumenty), lekko przecierasz tluszczem (moze to byc kawalek materialu, papierowego recznika nasaczony olejem, planta) i po konturach wyciskasz, piszesz litery lukrem. Czekasz az napis wyschnie, zdejmujesz z folii i przekladasz na tort. Widzialam, ze ta metoda robia pojedyncze literki, ale tez cale wyrazy. Napisy wyciskaly ta najciensza tylka lub tutka zrobiana z pergaminu.

To jak nie kupisz czekoladowych literek.
no i właśnie czeka mnie pisanie lukrem
icon_sad.gif
w moim przewspaniałym mieście nigdzie nie było literek
icon_sad.gif
Dziękuję za rady sioniu, będę próbować!
icon_smile.gif

znalazłam za to, przypadkowo w sklepiku z dekoracjami okolicznościowymi, barwniki spożywcze- tego to już się nie spodziewałam w mojej dziurze
icon_mrgreen.gif
mały wybór, ale zawsze to coś gdybym potrzebowała.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Beata dodaj trochę soku z cytryny do lukru szybciej zaschnie.

Dorotko ja robiłam tylko wywrotkę chuka

Załączniki

• PC170001m.JPG
    PC170001m.JPG
    29 KB · Wyświetleń: 0
  • PC170007m.JPG
    PC170007m.JPG
    26.3 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Asiulla - boszzzz - mega piękne róże!!! a piłka idealna!!!
te szablony, co to dałaś kilka stron wcześniej to są w proporcjach 1:1, do tych co sama używasz????
i jaki przekrój robisz piłeczki? tzn jaką ma podstawę: 23 czy 25 cm???

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy