Witam , jestem nowym uzytkownikiem tego forum i za ewentualne nietakty przepraszam. Mam mały problem więc może doświadczone koleżanki coś mi podpowiedzą. Otóż torty kleję od kilku ładnych lat, natomiast zabawą z masą cukrową zająłem się od niedawna. Masę zakupiłem w Sweetdecor i była bardzo super , plastyczna, jedwabista i ogólnie ok. Oczywiście musiałem też sam spróbować ją wykonać i tak też się stało. Składniki jakich użyłem do mojej masy to:żelatyna, glukoza , woda i cukier puder. Niestety mój wyrób nie był tak "jedwabisty" jak tej masy kupionej. Owszem moja masa była plastyczna i dało sie z niej wykonac ozdoby , ale po wyschnięciu były bardzo twarde i nie do zjedzenia w przeciwieństwie do masy kupionej, którą po wyschnięciu dało się zjeść. Składniki z opakowania zakupionej masy to:
mąka
cukier
woda
tłuszcz roślinny
gliceryna
syrop glukozowy
Myślę że tej "jedwabistości" masie nadaje tłuszcz roślinny i mąka (tyko jaka?). no i tutaj moja prośba do pań o podpowiedzi , jakie proporcje? tych składników i czy któraś z was robiła taką masę , bo ja mam chęć ja wykonać a niekoniecznie kupić. Bardzo proszę o podpowiedzi .
Dzięki........
nie wiem czy mi sie udało-robię to pierwszy raz-ale próbuję wkleić fotkę tortu, który zrobiłem na wesele córki