Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
subtelna30 @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316518dziewczyny mam pytanie czy używacie gąbek do modelowania kwiatów? czy można je czymś zastąpić?
Jeśli chodzi Ci o taką gąbkę podobną do wytłaczanki od jajek to ja zastępuję ją dwoma rzeczami.Pierwsze to małe miseczki szklane ,które wypełniam w zależności od potrzeb folią aluminiową a drugi sposób to: biorę kawałek ręcznika papierowego zwijam po przekątnej w pasek i spinam dwa końce zszywaczem.Tworzy się takie kółko na którym można układać płatki kwiatków.Ręcznik jest miękki więc można go łatwo spłaszczyć w miejscach gdzie potrzebujemy.Ewentualnie tam gdzie trzeba można podłożyć jeszcze małe kawałki papierowego ręczniczka.Uffff....mam nadzieję,że zrozumiale napisałam,jeśli nie to pytaj
wink.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
subtelna30 @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316518dziewczyny mam pytanie czy używacie gąbek do modelowania kwiatów? czy można je czymś zastąpić?
Czy chodzi Ci o podkład na którym narzędziem kulkowym rozciąga sie brzegi płatków? Jeżeli tak, to da się taką gąbkę zastąpić np. miękką, gumowaną podkładką pod mysz komputerową (na którą kładłam folię spozywczą).
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Wlasnie wrocilam do domu i musze udekorowac tort, powiedzcie, prosze
anbetung.gif
czy moge wylozyc mase cukrowa na krem z mascarpoe, czekolady i bitej smietany? Nie rozpusci mi sie masa?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
mexikana @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316618Wlasnie wrocilam do domu i musze udekorowac tort, powiedzcie, prosze
anbetung.gif
czy moge wylozyc mase cukrowa na krem z mascarpoe, czekolady i bitej smietany? Nie rozpusci mi sie masa?
Nie pomogę Ci bo na taki krem nigdy nie kładłam masy cukrowej. Kremy ze śmietaną nie nadają się na podkłady pod masy cukrowe. Któraś z kolezanek pisała, że samoróbka jest odporniejsza i nie rozpuszcza się tak jak gotowe masy ale głowy nie dam. Może ktoś jeszcze tutaj zajrzy i podpowie. Jeżeli nikt Cię nie utwierdzi, to możesz albo zdjąć tę wierzchnią warstwę i posmarować gipsem/tynkiem albo inną masa maślaną albo, o ile tort nie ma stać długo, to ja bym zaryzykowała jego obłożenie bo nie wydaje mi się aby w mgnieniu oka się rozpuściło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Tak zrobie, H-elen. Bardzo Ci dziekuje
bussi.gif
Masz racje, nie bedzie dlugo stal, a i dekoracja ma byc b. skromna, wiec chyba nie bedzie zle.
Zdam potem relacje
icon_smile.gif
 

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
mexikana @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316632Tak zrobie, H-elen. Bardzo Ci dziekuje
bussi.gif
Masz racje, nie bedzie dlugo stal, a i dekoracja ma byc b. skromna, wiec chyba nie bedzie zle.
Zdam potem relacje
icon_smile.gif
Jeżeli tort na dziś i jak pisałaś zrobiony wczoraj, czyli masa miała czas "zastygnąć" to ja bym zaryzykowała połozenie na niej masy cukrowej...jeśli na jtro to koniecznie posmarj go masą maslaną, nawet cieniutka wartwą...
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Wzięłam się za robienie tortu, tylko, że do końca nie wiedziałam co to będzie za tort wszystko wychdziło w trakcie. Masę cukrową robiłam drugi raz i przyznam, że teraz trochę lepiej się mi z nią pracowało. Nawet udało mi się ją cienko wywałkować
icon_smile.gif

Nie jest on tak piękny jak te asiuli i nie do końca jestem z niego zadowolona, ale wstawiam.
 

Załączniki

  • tortlas.jpg
    tortlas.jpg
    91.8 KB · Wyświetleń: 0

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Witam , jestem nowym uzytkownikiem tego forum i za ewentualne nietakty przepraszam. Mam mały problem więc może doświadczone koleżanki coś mi podpowiedzą. Otóż torty kleję od kilku ładnych lat, natomiast zabawą z masą cukrową zająłem się od niedawna. Masę zakupiłem w Sweetdecor i była bardzo super , plastyczna, jedwabista i ogólnie ok. Oczywiście musiałem też sam spróbować ją wykonać i tak też się stało. Składniki jakich użyłem do mojej masy to:żelatyna, glukoza , woda i cukier puder. Niestety mój wyrób nie był tak "jedwabisty" jak tej masy kupionej. Owszem moja masa była plastyczna i dało sie z niej wykonac ozdoby , ale po wyschnięciu były bardzo twarde i nie do zjedzenia w przeciwieństwie do masy kupionej, którą po wyschnięciu dało się zjeść. Składniki z opakowania zakupionej masy to:
mąka
cukier
woda
tłuszcz roślinny
gliceryna
syrop glukozowy
Myślę że tej "jedwabistości" masie nadaje tłuszcz roślinny i mąka (tyko jaka?). no i tutaj moja prośba do pań o podpowiedzi , jakie proporcje? tych składników i czy któraś z was robiła taką masę , bo ja mam chęć ja wykonać a niekoniecznie kupić. Bardzo proszę o podpowiedzi .
Dzięki........
nie wiem czy mi sie udało-robię to pierwszy raz-ale próbuję wkleić fotkę tortu, który zrobiłem na wesele córki

DSCN4399.JPG
 

Załączniki

  • DSCN4399.JPG
    DSCN4399.JPG
    855 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
301nivd.jpg


przecudny
icon_smile.gif
jak ty to robisz szanowna koleżanko , że one są taaakie gładziutkie ...... siedzę i podziwiam
anbetung.gif
co do serduszek to jest takie powiedzenie " głupi się nie domyśli a mądry pomyśli , ze tak ma być
dump.gif

a to taka błyszcząca masa czy wstążka?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Samson1500 @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316888Owszem moja masa była plastyczna i dało sie z niej wykonac ozdoby , ale po wyschnięciu były bardzo twarde i nie do zjedzenia w przeciwieństwie do masy kupionej, którą po wyschnięciu dało się zjeść. Składniki z opakowania zakupionej masy to:
mąka
cukier
woda
tłuszcz roślinny
gliceryna
syrop glukozowy
Myślę że tej "jedwabistości" masie nadaje tłuszcz roślinny i mąka (tyko jaka?). no i tutaj moja prośba do pań o podpowiedzi , jakie proporcje? tych składników i czy któraś z was robiła taką masę , bo ja mam chęć ja wykonać a niekoniecznie kupić. Bardzo proszę o podpowiedzi .
Nie wiem o jaką jedwabistość chodzi i tu nie pomogę - natomiast ozdoby z tej masy https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18775 spokojnie da się zjeść po wyschnięciu.
 

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
witam rodzynka na forum
wink.gif
tort jest śliczy
icon_smile.gif


ja osobiście stosuję tę masę od początku (od Dorotaxx) i jestem bardzo zadowolona z plastyczności masy , gdy robi się zbyt sucha delikatnie podgrzewam i dodaję plantę po troszeczku aż będzie dokładnie taka jak potrzebuję :)choc nie mam porównania bo nigdy nie kupowałam masy bo jak dla mnie trochę droga
fiesgrins.gif
 

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
subtelna30 @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316927witam rodzynka na forum
wink.gif
tort jest śliczy
icon_smile.gif


ja osobiście stosuję tę masę od początku (od Dorotaxx) i jestem bardzo zadowolona z plastyczności masy , gdy robi się zbyt sucha delikatnie podgrzewam i dodaję plantę po troszeczku aż będzie dokładnie taka jak potrzebuję :)choc nie mam porównania bo nigdy nie kupowałam masy bo jak dla mnie trochę droga
fiesgrins.gif
Dzięki serdeczne Koleżankom za podpowiedzi. Myślę że mojej masie brakowało tłuszczu i mąki. Dzięki tym składnikom będzie bardziej plastelinowa a nie cementowa (wybaczcie takie chłopskie porównania ale wydają mi się najbardaziej trafne). Napewno zrobię ten z przepisu Dorataxx , no i bardzo zaintrygował mnie przepis Cinki , tym bardziej że kilku paniom sprawił kłopoty. To będzie wyzwaniem dla mnie. Następny tort czeka mnie już niebawem, na koniec sierpnia(ślub syna-oj jak mi te dzieci uciekają z domu).Planuję zrobić go w stylu angielskim. No a puki co to czeka mnie jeszcze torcik imieninowy na Krzysztofa (nareszcie coś dla mnie). Uzbrojony w armię tylek , wyruszam do boju z kremami ciachami i innymi słodkościami. Jak mi to się uda zamieszczę fotki na tym szacownym forum.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy