Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję
icon_smile.gif

poćwiczyłam trochę i już mi całkiem dobrze idzie, nawet lepiej niż tej pani z drugiego filmu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Veyf @ 24 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1322304Witam!
Chciałabym przygotować tort piętrowy. Zastanawiam się czy używanie przekładek między piętra jest konieczne. Tort ma mieć dwa, maksymalnie trzy piętra. Czy stosowanie przekładek i umocnień stosuje się tylko do cięższych tortów? Przygotowywany przeze mnie wypiek ma być na 30 osób. Piętra będą pokryte masą cukrową.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
icon_smile.gif
Witaj Veyf,
Tort dwupietrowy na 30 osob na pewno starczy. Dol mozesz zrobic 30-tke a gore 20-tke. Co do podkladow nie musisz ich dawac. Ja robilam tak dwa torty i wszystko bylo dobrze. A wsporniki beda raczej potrzebne - choc ja robilam kiedys mase budyniowa i nie uzylam wspornikow. Wszystko wytrzymalo ale strachu sie najadlam. Teraz pietrowe robie tylko ze wspornikami.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Dziewczyny (i chłopaki
wink.gif
), a nie potrzebuje ktoś z Was może jednorazowego stelaża na torty? Mam 2 i 3-piętrowy, tekturowo plastikowe, prostokątne. Kupiłam robiąc tort na wesele koleżanki, ale sprzedawca dał ciała i nie dość, że wysłał mi nie pod wskazany adres, to dopiero po weselu
dump.gif
i teraz nie mam co z tym zrobić, leży w szafce nierozpakowane. Ja już tego nigdy więcej potrzebować nie będe, a może komuś z Was się przyda?
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego jak perfidną reklamę. Po prostu pamiętam, jaki miałam problem ze zdobciem tego cholerstwa, dlatego pomyślałam, że może komuś z Was pomogę
icon_smile.gif
a tutaj chyba najwięcej osób może na to trafić
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
adrijah @ 25 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1322445Dziewczyny (i chłopaki
wink.gif
), a nie potrzebuje ktoś z Was może jednorazowego stelaża na torty? Mam 2 i 3-piętrowy, tekturowo plastikowe, prostokątne. Kupiłam robiąc tort na wesele koleżanki, ale sprzedawca dał ciała i nie dość, że wysłał mi nie pod wskazany adres, to dopiero po weselu
dump.gif
i teraz nie mam co z tym zrobić, leży w szafce nierozpakowane. Ja już tego nigdy więcej potrzebować nie będe, a może komuś z Was się przyda?
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego jak perfidną reklamę. Po prostu pamiętam, jaki miałam problem ze zdobciem tego cholerstwa, dlatego pomyślałam, że może komuś z Was pomogę
icon_smile.gif
a tutaj chyba najwięcej osób może na to trafić
 

Veyf

Member
Sie 23, 2010
4
0
0
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. ;) Myślałam o lekkim kremie z bitej śmietany, ewentualnie z dodatkiem kakao czy owocami. Kształt poziomów nie ma wpływu na stosowanie podkładek, prawda? Swoją drogą gdzie wsporniki można w ogóle dostać? Szukam po różnych sklepach internetowych i nic. Znalazłam jedynie na allegro. Polecacie może jakiś sklep?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Veyf @ 25 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1322556Dziękuję ślicznie za odpowiedź. ;) Myślałam o lekkim kremie z bitej śmietany, ewentualnie z dodatkiem kakao czy owocami. Kształt poziomów nie ma wpływu na stosowanie podkładek, prawda? Swoją drogą gdzie wsporniki można w ogóle dostać? Szukam po różnych sklepach internetowych i nic. Znalazłam jedynie na allegro. Polecacie może jakiś sklep?
ja jako wspornikow uzywam bezbarwnych slomek do carpirini (tak to sie pisze?)
icon_mrgreen.gif
mozesz tez z powodzeniem uzyc grubszych patykow do szaszlykow. Wszystko co ma atest do kontaktu ze spozywka sie nadaje
icon_biggrin.gif
Jesli chcesz utyc bitej smietany to jak najbardziej wsporniki beda potrzebne
icon_biggrin.gif
a co do profesjonalnych wspornikow to moze Dziewczyny pomoga bo ja nawet nie szukalam
icon_biggrin.gif
 

Veyf

Member
Sie 23, 2010
4
0
0
Słomki? Będę potrzebować sporej ich ilości. Dekoracją tortu będą świeże kwiaty, a jak wiadomo nie można ich tak po prostu wtykać w ciasto więc słomki posłużą jako tulejki na łodyżki.
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Jako wsporniki wykorzystuję: patyczki do szaszłyków przy tortach 2 piętrowych i pałeczki do chińszczyzny przy dolnym piętrze 3 piętrowych. Jak do tej pory swietnie sie sprawdzają. Nie ma problemu z kupieniem bo są praktycznie dostępne w każdym markecie( przynajmniej u mnie)
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Veyf @ 25 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1322569Słomki? Będę potrzebować sporej ich ilości. Dekoracją tortu będą świeże kwiaty, a jak wiadomo nie można ich tak po prostu wtykać w ciasto więc słomki posłużą jako tulejki na łodyżki.
icon_smile.gif
Mozna wtykac, pod warunkiem ze kwiaty sa na liscie tych jadalnych i sa uprzednio przygotowane.
Skoro bedziesz dekorowac tort zywymi kwiatami to zamawiajac je uprzedz o tym sprzedawczynie. Powinna wtedy trzymac kwiaty dla Ciebie w wodzie bez dodatkow. Jesli jednak nie masz takiej mozliwosci to ja bym te slomkowe 'tulejki'' pozamykala od dolu zeby splywajace soki lub woda z kwiatow nie weszly w tort. Nigdy nie wiadomo jak kto zareaguje - moze sie okazac ze bedzie jakas alergia i nieszczescie murowane.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hej dziewczyny. To moje autko. Najnowsza praca oczywiście daleko do doskonałości i waszej perfekcji ale... nadal się uczę. Przy tym torciku miałam pewną sytuację i chciałam sie was doradzić co wy na to. Czy ja przegięłam czy może się zagalopowałam. Już wyjaśniam. Zamówiła go osoba której już wcześniej robiłam myszki dla bliźniaczek. Myszki były 2 takie w sumie około 3,5 kg razem Wzięłam za to 120 zł. Teraz poprosiła o auto policyjne. Nic nie móiła o wadze, ilości osób. bo zamawiał przez tzw. 3 ręce. Wiedziałam że impreza ilościowo podobna do poprzedniej. Zrobiłam więc spory. Wyszedł na koniec dokładnie 4 kg. Jak zadzwoniła i zapytała ile kasy powiedziałm że podobnie jak za tamte dwa ok.120. I usłyszałam? za jeden??? Chyba myślała, że zapłaci połowę czyli 60 zł. A przecież tamte dwa pochłonęły tyle samo produktów, pracy co ten jeden. 30 zł za kg to chyba nie wygórowana cena bo to w sumie prawie za produkty. W śrobku była bita smietana z mascarpone i galaretką agrestową- fajny krem wychodzi, owoce- wiśnie, czekolada. Biszkopty 2 z pięciu jajek każdy, masa cukrowa itp. Napiszcie co wy na to. Wiem moja wina bo cenę się ustala na wstępie ale cóż jakoś tak wyszło. Ostatecznie odebrali i byli zadowoleni. Ale to pytanie " za jeden??" mnie jakoś tak zabolało
 

Załączniki

  • IMG_4957.JPG
    IMG_4957.JPG
    103.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4950.JPG
    IMG_4950.JPG
    138 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4940.JPG
    IMG_4940.JPG
    166.8 KB · Wyświetleń: 0

Veyf

Member
Sie 23, 2010
4
0
0
Jak najbardziej słomki od dołu pozatykam folią aluminiową.
Alipek: Cena nie wydaje mi się być wygórowana. W tort włożyłaś sporo pracy więc fajnie byłoby coś z tego mieć. Poza tym dochodzi przecież koszt wody, piekarnika, papieru do pieczenia itp. Ludzie tego nie liczą, a to wcale aż tak mało nie wychodzi. Torcik wyszedł piękny.
A właśnie, jak liczyć cenę tortu? Ja zwykle to robię łącząc koszt składników + koszt wody itd. + robocizna.
 

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
jeszcze nie raz Ci się zdażą takie sytuacje heh a cena nie jest wygórowana ja swoją dostosowałam do konkurencji w mojej mieścinie i biorę 26 zł i tak się zdaża usłyszeć , że drogo
icon_smile.gif


ale Autko świetne
icon_smile.gif
 

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
u mnie jest 60 zł za kg i rzadko kto narzeka. Po prostu w każdym mieście są inne ceny. A niektórzy ludzie nie potrafią zrozumieć ile czasu musimy poświęcić na takiego torcika:(
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
alipek cena za tort i tak jest niska więc miej czyste sumienie, a na przyszłość masz nauczkę żeby ustalać konkrety i to najlepiej bezpośrednio z docelowym klientem. Ja zawsze proszę żeby skontaktował się ze mną bezpośredni zainteresowany, a jak nie to nie przyjmuję zamówienia żeby właśnie uniknąć takich sytuacji jaka Ciebie spotkała.
Lambethka, zahir cudowne bukiety stworzyłyście. Ja też próbuję coś w "międzyczasie" stworzyć tylko tego "międzyczasu" jakoś nie mam za wiele
gruebel_2.gif
Ostatnio ulepiłam storczyki żeby ludzie wiedzieli, że da się ulepić też inne kwiaty niż róże
icon_smile.gif

asiula tort weselny przepiękny i jaki piękny stojak. Kupowałaś go czy wypożyczony? A jak kupowałaś to zdradź proszę gdzie
icon_smile.gif

Joanno ten tort aparat a szczególnie jego tył no po prostu chylę czoła, wygląda jak prawdziwy
anbetung.gif

Megi farma śliczna i te zwierzątka takie dopieszczone
icon_smile.gif

Ogólnie dziewczyny i chłopaku torty piękne,nie próżnujecie
icon_smile.gif


To moje z tamtego tygodnia:

P1100352.JPG

P1100353.JPG

P1100355.JPG

ten lekko ocenzurowany, szczegóły tu
P1100364.JPG

P1100367.JPG

Ze skrzynki Mańka jestem średnio zadowolona, bo mmiała być węższa, ale klientka zmieniła wielkość tortu jak już narzędzia miałam polepione więc wyszło jak wyszło.

P1100380.JPG
 

Załączniki

  • P1100352.JPG
    P1100352.JPG
    193.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100353.JPG
    P1100353.JPG
    187.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100355.JPG
    P1100355.JPG
    196.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100364.JPG
    P1100364.JPG
    202.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100367.JPG
    P1100367.JPG
    216.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100380.JPG
    P1100380.JPG
    214.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
hej dziewczyny
wink.gif
a właśnie jesli chodzi o ceny tortów i takie tam "organizacyjne" sprawy ja też mam pytanie bo nie wiem jak liczyć wielkość tortu względem ilości osób
gruebel_2.gif
nie bardzo jeszcze wiem jaka średnica tortu będzie odpowiednia względem ilości osób?jakoś można to przeliczyć???
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
miu-miu @ 27 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1323166hej dziewczyny
wink.gif
a właśnie jesli chodzi o ceny tortów i takie tam "organizacyjne" sprawy ja też mam pytanie bo nie wiem jak liczyć wielkość tortu względem ilości osób
gruebel_2.gif
nie bardzo jeszcze wiem jaka średnica tortu będzie odpowiednia względem ilości osób?jakoś można to przeliczyć???
Prosta metoda, to odrysować na kartce papieru wielkości tortownic/blaszek i wrysować wielkości porcji w danym kształcie i rozmiarze blaszki. Możesz dwoma kolorami zrobić np. czerwony to dla małych porcji a zielonym dla dużych. Bedziesz miała wersję dla łakomczuchów i niejadków ;)
 

violeta

Member
Mar 14, 2008
83
0
0
alipek @ 25 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1322674Hej dziewczyny. To moje autko. Najnowsza praca oczywiście daleko do doskonałości i waszej perfekcji ale... nadal się uczę. Przy tym torciku miałam pewną sytuację i chciałam sie was doradzić co wy na to. Czy ja przegięłam czy może się zagalopowałam. Już wyjaśniam. Zamówiła go osoba której już wcześniej robiłam myszki dla bliźniaczek. Myszki były 2 takie w sumie około 3,5 kg razem Wzięłam za to 120 zł. Teraz poprosiła o auto policyjne. Nic nie móiła o wadze, ilości osób. bo zamawiał przez tzw. 3 ręce. Wiedziałam że impreza ilościowo podobna do poprzedniej. Zrobiłam więc spory. Wyszedł na koniec dokładnie 4 kg. Jak zadzwoniła i zapytała ile kasy powiedziałm że podobnie jak za tamte dwa ok.120. I usłyszałam? za jeden??? Chyba myślała, że zapłaci połowę czyli 60 zł. A przecież tamte dwa pochłonęły tyle samo produktów, pracy co ten jeden. 30 zł za kg to chyba nie wygórowana cena bo to w sumie prawie za produkty. W śrobku była bita smietana z mascarpone i galaretką agrestową- fajny krem wychodzi, owoce- wiśnie, czekolada. Biszkopty 2 z pięciu jajek każdy, masa cukrowa itp. Napiszcie co wy na to. Wiem moja wina bo cenę się ustala na wstępie ale cóż jakoś tak wyszło. Ostatecznie odebrali i byli zadowoleni. Ale to pytanie " za jeden??" mnie jakoś tak zabolało
jak dla mnie to jest to i tak niska cena ,ja płaciłam za tort na 18-stkę 4 kg 160zł i był bardzo prosty-na twoim miejscu wcale nie miała bym wyrzutów .....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy