Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Beata, a ile cukru dodajesz? Ja daje 1,5 kg (zawsze mi tyle wchodzi, zeby otrzymac dobra konsystencje), dodaje po okolo 4 lyzki i dopiero wtedy odchodzi mi od reki, jest taka fajna plastelina, swietnie sie walkuje, rozklada na torcie i robi ozdoby. A moze ja cos jednak zle robie?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dawałam dokładnie tyle ile w pierwszym przepisie w tym wątku:
Sposób I (od Illy)

Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.

i pierwszy raz mi wyszła idealna, drugi za rzadka, ale był upał straszny, a teraz trzeci raz i też za rzadka

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
moje wczorajsze wypociny

25sqy9w.jpg

2v00bxf.jpg

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Też mi się wydaje,że wody za dużo,ale ja z tego przepisu nie robię więc nie jestem wiarygodna
icon_mrgreen.gif

A oto mój chrzcinowy na 40 osób...mam nadzieję że styknie
denknach.gif

_1050742.jpg

_1050739.jpg

_1050741.jpg

Załączniki

• _1050742.jpg
    _1050742.jpg
    148.2 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050739.jpg
    _1050739.jpg
    124.3 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050741.jpg
    _1050741.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no dobrze, ale mam dodać więcej cukru w takim razie, bo o to mi głównie chodziło? (za pierwszym razem brałam dokładnie tyle samo wody i było ok).
bumelko, a z jakiego przepisu Ty robisz? chyba, że gotowej używasz...

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Kilka dni mnie nie było bom lepienia miała troszke a tu takie śliczne torciki i mufinki
icon_smile.gif
- super dziewczyny
icon_smile.gif

Beata ja robię zawsze z takich proporcji i moja masa wychodzi super

ok 80 dkg cukru pudru (jak najbardziej miałki)
75 ml wody (odmierzam na wadze bo mam opcję ml)
28 gram żelatyny - wg mnie gellwe jest kiepska - najlepiej mi masa wychodzi na lidlowskiej
100 gram glukozy
1/4 planty

opcjonalnie dla smaku i zapachu - buteleczkę olejku (daję cytrynowy) i ok 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy na ok pół godz, podgrzewamy aż nie bedzie glutków ale nie mozna zbyt nagrzać a już wogóle to zagotować - wspypujemy glukoze i kwasek jak dajemy - mieszamy i dodajemy plante pokrojoną w kosteczke - chwile mieszamy i zdejmujemy z ognia - planta nam się do końca rozpuści przy ugniataniu masy - do tej papki możemy dolac olejek a potem to już tylko dodajemy puder i zagniatamy - jeśli chcemy masę barwić to lepiej luźniejsza zagnieść bo przy wgniataniu barwnika wgniatamy również puder. Masa z tego przepisu wychodzi jak plastelinka

a tu moje weckendowe torciki

puchatek.jpg
ninjago.jpg
_yrafki.jpg

Załączniki

• puchatek.jpg
    puchatek.jpg
    83 KB · Wyświetleń: 0
  • ninjago.jpg
    ninjago.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 0
  • _yrafki.jpg
    _yrafki.jpg
    57.9 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję Megi, spróbuję zrobić wg Twoich proporcji. I ona się tak pięknie sama z siebie błyszczy jak na Twoich zdjęciach, czy czymś wspomagasz?

A wszystkie Wasze torty, oczywiście jak zwykle, takie że
eek2.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Beata nieraz trzeba wgnieść więcej pudru - zauważyłam że im bardziej miąłki tym mniej go wgniatam, masę po zagnieceniu zostawiam aby odpoczęła - wtedy zelatyna jeszcze pęcznieje, jak zagniatam mase to jest taki moment ze lepi sie i niby jest ok ale jakaś lepka i gumowata - wtedy wgniatam dalej puder - nieduzo ale jednak i po chwili osąga konsystencję plasteliny - spora ilość planty w moich proporcjach daje tą elastyczność - gorzej się barwi bo tłusta masa i kwasek dodaję ale sama konsystencja masy jest dla mnie super
icon_smile.gif

osttanio do samych figurek dodaje masę pettince - mieszam ok pół na pół - gotowa masa jest lepsza pod jednym wzgledem - ulepione kształty zostaja a samoróbka przez żelatynę lekko się pęczni (co za słowo) i kształty nieraz odkształcaja - ale po dodaniu gotowca już jest ok - kupuję dosłownie kg masy raz na 2-3 miesiące
icon_smile.gif

Beata błyszczy się bo smaruję woda - nie zawsze ale często bo puder przy wałkowaniu bardzo matuje kolor - figurki maziam % - szybko schną i nie lepia się, czasami cały tort maziam % - wyparowuje i nie lepi się a kolor sie wydobywa spod pudru
icon_smile.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
BeataSz @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1338128Dzięki Cinko, w razie czego spróbuję jeszcze wgniatać ten cukier, ale na razie do jutra będę cierpliwie czekać na poradę.
ja dodaję trochę mąki ziemniaczanej , wtedy się lepiej wygniata i jest bardziej sprężysta , tylko nie umiem podać dokładnych proporcji przesiewam z cukrem pudrem do podsypywania

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Cinka @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337965Tak się właśnie zastanowiłam czytając czy przypadkiem podkład pod górne piętro nie nasiąkł tak że te patyczki go nie poprzebijały. Przy takiej wadze może mają za małą średnicę? I czy w ogóle nasączenie tortu nie było za mocne, bo to też powoduje większe osiadanie.

Sabuto super, pewnie też tam zajrzę przy okazji, może i u siebie znajdę bo ceny zachęcające
icon_smile.gif
Torty nasączam delikatnie, bo sama nie lubię takich mocno płynących. Podkładka pod górne piętro nie miała szans nasiąknąć. Mam akurat taką niezbyt grubą plastikową deskę do krojenia, która pasowała rozmiarowo pod górne piętro (tzn był troszkę mniejsza) i jej użyłam. Ciężka nie jest, więc jakoś specjalnie wagi do góry nie dodała. Aż się boję zgodzić na robienie tego wielkiego tortu, żeby jakieś jaja nie wyszły
icon_sad.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
oj dziewczyny, dziewczyny - tylko na chwilę Was zostawić, a tu tyle pięknych tortów!!! pełen podziw!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

ja dziś tylko jeden, ale troszku nad nim czasu spędziłam...
fiesgrins.gif
jednak za mało tych tortów i brak wprawy (tj. odpowiedniej szybkości, haha)

butla.JPG

butla2.JPG

Załączniki

• butla.JPG
    butla.JPG
    117.3 KB · Wyświetleń: 0
  • butla2.JPG
    butla2.JPG
    125.3 KB · Wyświetleń: 0

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
A to moje wypociny, korzystałam z tego przepisu

Lukier plastyczny - porcja na średniej wielkości tort - do bucików i napisu zużyłam pół porcji, do przykrycia tortu 1,5 porcji:

Przepis cytuję za autorką

100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny,
70 ml zimnej wody,
3 łyżeczki Planty,
ok. 800 cukru pudru (dałam dużo mniej - ok. 500 g),
olejek migdałowy (dałam waniliowy)

Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (należy uważać by się nie zagotowała). Ja robię to w rondelku trzymanym kilka centymetrów nad ogniem. Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek, wymieszać. Część cukru pudru przesiać. Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając. Nie należy dodawać całego cukru naraz, by móc kontrolować konsystencję masy. Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny. Masę wałkujemy podsypując ją cukrem pudrem. Można pomóc sobie folią. Rozwałkowana na grubość ok 3-4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała. Tort, który zamierzamy pokryć masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem. Ważne jest, aby nie była to bita śmietana. Tort pokrywamy rozwałkowanym płatem masy. Dociskamy. Obcinamy brzegi.

Uwagi:

1. Do robienia bucików zrobiliśmy bardziej gęstą masę - w konsystencji przypominała rozgrzaną/wyrobioną modelinę. Daliśmy dużo mniej cukru pudru.

2. Do barwienia użyłam barwnika w płynie.

3. Tort przełożony był bitą śmietaną oraz dżemem jagodowym, jednak całość posmarowałam cienką warstwą masła zmiksowanego z cukrem i sokiem z cytryny

4. Masa była dosyć elastyczna - także po dwóch dniach dawała się bez problemu kroić

Załączniki

• tort_chrzciny.JPG
    tort_chrzciny.JPG
    288.1 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dla kuzyneczki która jest bardzo dzielną kobietką. Urodziła się w 6 miesiącu (900 gram) a na roczek zdobyła już prawie 10 kg. Dzielna laleczka i życzę jej duuuuuużo zdrówka i sił!!!!!!

Załączniki

• IMG_5165.JPG
    IMG_5165.JPG
    240.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy