Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Piękności
anbetung.gif

A ja dziś miałam wychodne i byłam u chińczyka tam nakupiłam wykrawaczek
icon_mrgreen.gif


wykrawaczki.JPG

 

Załączniki

  • wykrawaczki.JPG
    wykrawaczki.JPG
    29.6 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Dziewczyny pomózcie, mam zrobić tort rakietę z Ciekawskim Georgem tylko nie wiem jak zrobić mu ten hełm na zdjęciu pokazuje o co chodzi
 

Załączniki

  • george_w_kosmosie.jpg
    george_w_kosmosie.jpg
    123.5 KB · Wyświetleń: 0

Rastiusza

Member
Wrz 1, 2011
28
0
0
Tort dla pani pochodzącej z Kaszub,dlatego napis w tym języku.
Do zrobienia tego tortu zainspirowały mnie fioletowe torty Jo_anny w jednej z galerii.Dziękuję za pomysł
cvety.gif


ttt.jpg
 

Załączniki

  • ttt.jpg
    ttt.jpg
    397.5 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
sabuto @ 30 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337605Piękności
anbetung.gif

A ja dziś miałam wychodne i byłam u chińczyka tam nakupiłam wykrawaczek
icon_mrgreen.gif
Tzn gdzie byłaś? W markecie chińskim?
gruebel_2.gif
Fajne te cuda
daumen.gif

czarnowodzianka @ 30 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337653Dziewczyny pomózcie, mam zrobić tort rakietę z Ciekawskim Georgem tylko nie wiem jak zrobić mu ten hełm na zdjęciu pokazuje o co chodzi
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale ja bym chyba zrobiła to z galaretki, tzn zrobiłabym galaretkę przeźroczystą (woda, cukier sok z cytryny plus zelatyna) albo z tortenguss...?, zastudzoną w okrągłej odpowiednio dużej formie, najlepiej w czymś co ma zawinięte boki jak dno miski. Żeby to wyglądało jak wielka wypukła (niekoniecznie gruba - 1 cm czy 1,5 starczyłoby) kropla wody - taki szklany hełm.
Tylko wcześniej koniecznie próba - ilość galaretki i sposoby na wyjęcie i przeniesienie tego na tort.
Wyjąć wkładając na chwilę miskę do ciepłej wody, żeby się wyśliznęło na dłoń i hop na tort.
Ten biały poblask można odrobinę galaretki zabarwić mlekiem i nanieść na zastygniętą już warstwę w misce, takie tężejące żeby się nie rozlało za bardzo - po odwróceniu byłoby to w spodzie ale nie szkodzi efekt byłby widoczny.

To taka luźna myśl - nie robiłam nic podobnego.
icon_smile.gif


Rastiusza - piękny!!! róże rewelacyjne
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Wykrawaczki zgadza się z Marketu Chińskiego mogłam sobie kupić bo tanie te z tłoczkiem po 6zł, a bez tłoczka po 4zł i nawet jakość znośna
icon_mrgreen.gif
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Dziewczyny poratujcie!!!
W lipcu robiłam pierwszy raz piętrowy tort górne piętko leżało na podkładce a za wsporniki służyły patyczki do szaszłyków, ale takie grube. Tort był wieziony jakieś 45 minut, ale upału wtedy nie było i obłożony był taką ilością zmrożonych wkładów do lodówek turystycznych, że temperatura samego tortu nie miała możliwości zbytnio wzrosnąć. Na miejscu włożyłam go do lodówki i............... zaczął osiadać. Okazało się, że lodówka została włączona jakieś 20 minut przed moim przyjazdem i dopiero przełożenie go do drugie, zimnej, zatrzymało osiadanie i spływanie dekoracji wykonanych z bitej śmietany.

Dostałam kolejne zamówienie na piętrowy tort i nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła, tym bardziej że na miejsce zostanie dowieziony wieczorem, a impreza będzie dopiero następnego dnia rano. Na zdrowy rozum to ciepła lodówka była powodem osiadania tortu, ale powiedzcie proszę co o tym sądzicie. Wsporników było 4 lub 5 (skleroza nie boli). Dolne piętro ważyło ok 6kg, górne ok 4kg. Kolejny tor ma ważyc tak koło 15kg. Planuję zrobić ciągle 2 piętra, powiększając (wszerz i wzdłuż) te dolne, żeby nacisk z góry nie był większy niż 4-5kgMoże za mało? Może słomki będą lepsze od patyczków?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tak się właśnie zastanowiłam czytając czy przypadkiem podkład pod górne piętro nie nasiąkł tak że te patyczki go nie poprzebijały. Przy takiej wadze może mają za małą średnicę? I czy w ogóle nasączenie tortu nie było za mocne, bo to też powoduje większe osiadanie.

Sabuto super, pewnie też tam zajrzę przy okazji, może i u siebie znajdę bo ceny zachęcające
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Sabuto
icon_eek.gif
bardzo zachęcające ceny jak pisze Cinka, ja zapłaciłam 2 razy drożej i nie używam, leżą, chyba sobie lanie wypłacę za rozrzutność i lenistwo
strafe.gif
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
doris71 @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1338051Sabuto
icon_eek.gif
bardzo zachęcające ceny jak pisze Cinka, ja zapłaciłam 2 razy drożej i nie używam, leżą, chyba sobie lanie wypłacę za rozrzutność i lenistwo
strafe.gif
Doris moje też pewnie będą leżeć,a droższych bym nie kupiła bo mnie nie stać. Więc do roboty do wykrawania ja może się zabiorę bo Adam już do szkoły
icon_mrgreen.gif


Ballb Chiński market to taki duży sklep z towarami z Chin i u mnie to nawet Chińczycy sprzedają są i buty i ubrania i drobiazgi typu igły i nici
icon_mrgreen.gif

Dokładnie to się nazywa Chiński supermarket.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
dziewczyny, ja tak chcialam grzecznie zapytac czy mase cukrowa trzeba wyrabiac reka czy mozna sobie jakos pomoc? bo mi reka nastepnym razem odpadnie a szkoda by mi bylo.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ja wyrabiałam w maszynie do chleba, a ona podrasowana po awarii przez męża, jak masz mocny mikser to może też da radę,
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
sabuto @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1338064Ballb Chiński market to taki duży sklep z towarami z Chin i u mnie to nawet Chińczycy sprzedają są i buty i ubrania i drobiazgi typu igły i nici
icon_mrgreen.gif

Dokładnie to się nazywa Chiński supermarket.
Chyba wszędzie w tych marketach sprzedają Chińczycy, czy tam Wietnamczycy - jak nie na sklepie ich widać, to przynajmniej na kasie siedzą.
Nie wiem czy te markety pojawiły się już w całym kraju ale widzę że rosną jak grzyby po deszczu. Takie mydło widło i powidło tam jest - ale tanie i często można znaleźć ciekawe rzeczy - ot choćby wykrawaczki
icon_smile.gif

Zapach plastiku i gumy w tych marketach jest powalający
icon_wink.gif



Elzunia @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1338071dziewczyny, ja tak chcialam grzecznie zapytac czy mase cukrowa trzeba wyrabiac reka czy mozna sobie jakos pomoc? bo mi reka nastepnym razem odpadnie a szkoda by mi bylo.
A czemu aż tak ciężko? Nie dodałaś od razu za dużo cukru? Masa nie musi być mocno twarda, jak będziesz stopniowo wgniatała cukier to wyczujesz kiedy dość - kiedy masa będzie plastyczna, nie za miękka i nie twarda, nie klejąca się ale dająca się doskonale zagniatać, rozciągać, wałkować, urywać itd. taka miękka plastelina.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Potrzebuję porady.
Znów mi wyszła za rzadka masa cukrowa, właśnie się dziwię, że Elzunia nie daje rady ręką wyrabiać ( sądzę, że z powodu twardości ) i nie wiem jak to jest, że moja mimo dużo większej niż w przepisie ilości cukru jest taka miękka i lepiąca się. W lodówce twardnieje, ale jak tylko próbuję ją wziąć do obróbki, to momentalnie znów się robi zbyt miękka ( już przecież nie ma upałów, na które zganiałam to poprzednim razem).
Czy mogę tak po prostu dać jeszcze więcej cukru? czy dodać również inne składniki, jeśli tak to czego? żelatyny, glukozy czy Planty?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dzięki Cinko, w razie czego spróbuję jeszcze wgniatać ten cukier, ale na razie do jutra będę cierpliwie czekać na poradę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy