Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Jo_anna1 @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1339971Tylko te proszkowe barwniki muszą być rozrobione odrobiną wody !!!
dzieki bardzo za filmik, ale tam ona używa sproszkowanych bezpośrednio do masy czy mi się wydaje? ja mam takie w proszku i zawsze rozrabiam odrobiną wody i dopiero dodaję
gruebel_2.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To z pewnością zależy od samego barwnika i tego jak bardzo jest skoncentrowany pigment - te barwniki na filmie widać że są słabo napigmentowane, bo dodaje ich całkiem sporo... te skoncentrowane bardziej faktycznie trzeba troszkę rozpuścić przed dodaniem.

A co do tych ilości - troszkę, kapkę, odrobinę
icon_lol.gif
to inaczej się nie da - przecież wszystko zależy od ilości masy jaką chcemy barwić, trzeba by mierzyć stosunek konkretnego barwnika do ilości wagowej masy białej i wtedy można by mówić o dokładności. I jeszcze waga apteczna by była potrzebna
icon_razz.gif
Tu chodzi o lekką orientację co z czym - a próbować i tak trzeba samemu - jak się pobarwi raz i drugi to już się samemu wie ile czego
icon_smile.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Jo_anna1 @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1339971Tylko te proszkowe barwniki muszą być rozrobione odrobiną wody !!!
jak widzisz na flimiku- nie musza, nigdy ich nie rozpuszczam... ale to chyba zalezy od uzytego barwnika (uzywam tylko Squires Kitchen) , bo tak, jak mi nigdy sie nie zdarzylo, by bylo widac nierozprowadzony barwnik, to widzialam masy, ktore proszkowanymi nierowno sie zabarwily...

filmik wkleilam, by pokazac mieszanke kolorow i te "ciut", ktore nalezy uzyc, by uzyskac cielisty kolor
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gegroza

Member
Sty 2, 2011
39
0
0
Dziewczyny jak długo masa i np kwiatki mogą leżeć przed zrobieniem tortu? Miałam robić na niedzielę, ale chrzciny zostały przesunięte o miesiąc. Aby zdążyć wczoraj zrobiłam masę i zaczełam tworzyć no i jestem w kropce co teraz - wyrzucić czy zostawić
gruebel_2.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
kwiatki moga lezec, trzymaj je jedynie w ciemnym miejscu zeby nie wyblakly od slonca. Masa ..hm, zalezy ktora masa. Jesli jest juz wymieszana z barwnikiem to moze sie troche kruszyc lub stracic konsystencje. Najlepiej zawin mase szczelnie w folie i zamknij w plastikowym pudelku. Schowaj w chlodne, ciemne miejsce. Nie powinno byc problemu.
kwiatki porzadnie wysusz i tez schowaj.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Witam. Jakie piękne torty powstały. Ja mam zapytanie czy nie ma ktoś instrukcji jak zrobić SŁONECZNIKI???? Z GÓRY DZIEKUJĘ.
anbetung.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
sylkag66 @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1340149Witam. Jakie piękne torty powstały. Ja mam zapytanie czy nie ma ktoś instrukcji jak zrobić SŁONECZNIKI???? Z GÓRY DZIEKUJĘ.
anbetung.gif
czy dysponujesz takimi wykrawaczkami? http://media2.alleszumbackenbilder.de/imag...ain_S170414.jpg
znalazlam jeszcze cos takiego:
http://confessionsofadiyaholic.blogspot.de...r-tutorial.html

Morelka @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1340170Co zrobić, aby masa plastyczna po nałożeniu na tort błyszczała się??
po nalozeniu smarowac mase pedzlem nasaczonym w wodce lub spirytusie
icon_biggrin.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
uwielbiam te miary typu: ciut, odrobina czy troszkę... ale ciut-ciut wymiata
icon_mrgreen.gif

na szybko, bez nocnego "odpoczynku" dziś robiłam klocki (niestety jest to widoczne, że robione bez odpowiednigo czasu na chłodzenie!)
a i smak tj rodzaj ciasta w środku, też miał pewnie duży wpływ na ogólny zarys (czy bardziej jego brak!) klocków...
ale solenizant zażyczył sobie środek "galaretowaty", więc jest to coś na kształt i formę ciasta shrek (nie było łatwo to trzęsące się ustrojstwo otynkować i obłożyć masą)...

lego.JPG

a do tego co nieco cupcaków

lego_cup.JPG

Załączniki

• lego.JPG
    lego.JPG
    94 KB · Wyświetleń: 0
  • lego_cup.JPG
    lego_cup.JPG
    100.7 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
mojarakieta, z hełmem to się nagimnastykowałam, tyle co się tego naszukałam w necie, w końcu się udało, na rosyjskich stronach znalazłam, a robiłam z zelatyny
icon_smile.gif

Załączniki

• george_w_kasku.jpg
    george_w_kasku.jpg
    200.9 KB · Wyświetleń: 0
  • george_w_kasku_2.jpg
    george_w_kasku_2.jpg
    245 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
bumelka @ 6 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1340316czarnowodzianko podziwiam.Wyszło super.A możesz podać co to była za strona na której znalazłaś wskazówki?Z góry dziękuję
cvety.gif
http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6642.html?p=2
Ja nie miałam w domu akurat balonów więc użyłam gumowej rękawiczki, wyciełam z niej palec który po nadmuchaniu posłużył za balon, zamoczyłam kilka razy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej zelatynie i zostawiłam na noc do wyschnięcia, następnego dnia delikatnie usunęłam balon i w ten sposób powstał hełm kosmiczny
Cinka dzięki za pomysły

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
swietny pomysl z chelmem.

z innej beczki: ja tak ''kocham'' jak dzwoni ktos i mowi:
-Pani L. potrzebuje tort na urodziny
- jaka tematyka
- yyyy...rozna

no to mam teraz burze mozgu

Morelka

Member
Wrz 4, 2007
13
0
0
Mam do was ogromną prośbę.
Będę dziś wieczorem robić tort Spongebob kanciastoporty
Jaką polecacie masę cukrową?
Może macie jakiś sprawdzony przepis?
Barwniki mam w proszku, czy mam rozrobić je z wodą czy dodać do gotowej masy już wyrobionej ?
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy